Julen er lig med hjemmebag
... og masser af det!
Mange bager hvert år de samme julesmåkager, men måske er der plads til en ny favorit i dit repertoire?
Vi har samlet vores bedste opskrifter på julesmåkager, og hvis ikke du er den modige type, kan du altid holde dig til klassikerne. Du finder opskrifterne her. God bagelyst!
Klejner
Klejner er og bliver en af vores favorit julesmåkager, og meget tyder på, at det sprøde bagværk muligvis er en af de ældste småkager, man kan spise. Klejner kan nemlig spores helt tilbage til middelalderen. Tilberedningsmetoden afslører også noget om klejnernes alder. De koges i fedt, og kan dermed laves i et køkken uden ovn.
Den næstældste julesmåkage er pebernødden, som også er elsket af mange. I gamle dage bagte man pebernødder uden hjortetaksalt, og derfor var de stort set lige så hårde som rigtige nødder.
Opskriften her er på helt klassiske klejner med kardemomme og citron.
Se opskriften på klejner her.
Psst! Hvis du vil teste din viden om jul og julens traditioner, så tag vores store julequiz her.
Fyldige brunkager
Endnu en klassiker, når det gælder julesmåkager. Ligesom med klejnerne er der noget, der tyder på, at brunkager har en tilknytning til middelalderen. Blandt andet fordi, at de krydderier man bruger til brunkagerne, var meget populære i middelalderen. Der fandtes også dengang en peberkage, der muligvis kan have lignet brunkagen.
Brunkagerne er fyldt med blandt andet mandler og sukat, som gør dem dejligt fyldige.
Finskbrød
Finskbrød er en klassisk julesmåkage, og i denne opskrift bruger vi en simpel grunddej til småkagerne. De toppes med mandler og glimmersukker.
På trods af navnet, så er finskbrød en dansk småkage, og der findes ingen rigtig forklaring på, hvorfor den har fået navnet finskbrød.
Se finder opskriften på finskbrød
Vaniljekranse
Vaniljekranse er en af de småkager, som vi snildt kunne spise hele året rundt. De smager bare så godt! Denne opskrift er helt klassisk.
I en gammel opskrift på vaniljekranse bliver der brugt en lidt speciel ingrediens – hårdkogte æg. Det er svært at forestille sig den klassiske julesmåkage med æg i dejen. Ægget skulle tilføre struktur til kagen, men skulle vist ikke kunne smages. På trods af det, er det ikke noget, vi tør kaste os ud i.
Se opskriften på vaniljekransene