15 opskrifter på de bedste julesmåkager

Ingen jul uden en masse skønne julesmåkager. Vi har samlet 15 af vores favoritter, og du finder alle opskrifterne her.

Julen er lig med hjemmebag

... og masser af det! Mange bager hvert år de samme julesmåkager, men måske er der plads til en ny favorit i dit repertoire? Vi har samlet vores bedste opskrifter på julesmåkager, og hvis ikke du er den modige type, kan du altid holde dig til klassikerne. God bagelyst!

© Pernille Greve

Søde juletræer

"Først skal træet vises, siden skal det spises....". Disse småkager smager ikke kun godt, men vil også pynte på ethvert julebord.

Du finder opskriften på de søde juletræer her.

Vaniljestjerner med julekrydderier
© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Vaniljestjerner med julekrydderier

Kender du smagen af jul? Hvis ikke er denne småkage perfekt til at beskrive den - disse vaniljestjerner emmer nemlig af jul!

De gyldne småkager kræver ganske få ingredienser og er en sikker vinder til julehyggen.

Opskriften på vaniljestjernerne finder du her.

© Anders Schønnemann

Ingefærcookies med mørk chokolade

Disse krydrede småkager er inspireret af amerikanske cookies og er altså blødere end danske småkager. De er krydrede og giver julens søde sager kant.

Prøv de lækre ingefærcookies her.

© Pernille Greve

Julesmåkager

Lækre brunkager, der er smukkere end dem fra plastikbøtterne. Man kan bare kaste sig ud i det, det er ikke så svært at pynte.

Du finder opskriften her.

© Pia Enghild

Klejner

Klejner er og bliver en af vores favorit julesmåkager, og meget tyder på, at det sprøde bagværk muligvis er en af de ældste småkager, man kan spise. Klejner kan nemlig spores helt tilbage til middelalderen. Tilberedningsmetoden afslører også noget om klejnernes alder. De koges i fedt, og kan dermed laves i et køkken uden ovn.

Den næstældste julesmåkage er pebernødden, som også er elsket af mange. I gamle dage bagte man pebernødder uden hjortetaksalt, og derfor var de stort set lige så hårde som rigtige nødder.

Opskriften her er på helt klassiske klejner med kardemomme og citron.

Se opskriften på klejner her.

Psst! Hvis du vil teste din viden om jul og julens traditioner, så tag vores store julequiz her.

© Anders Schønnemann

Saltede nøddebrød med chokolade

Disse nøddebrød er et bud på en ny og anderledes julesmåkage. De mikser det salte med det søde, og det er altid lækkert.

Du finder nøddebrødene her.

Læs også:

© Ulf Svane

Financiers med æble

Disse lækre og nemme julesmåkager kombinerer sødmen fra marcipanen med syrligheden fra æblerne.

Se opskriften her.

© Anders Schønnemann

3 slags julesmåkager

Vi gør det ekstra nemt at få lækre godter på bordet. Vi bruger nemlig den samme grunddej til alle tre småkager.

Se mere her.

© Anders Schønnemann

Fyldige brunkager

Endnu en klassiker, når det gælder julesmåkager. Ligesom med klejnerne er der noget, der tyder på, at brunkager har en tilknytning til middelalderen. Blandt andet fordi, at de krydderier man bruger til brunkagerne, var meget populære i middelalderen. Der fandtes også dengang en peberkage, der muligvis kan have lignet brunkagen.

Brunkagerne er fyldt med blandt andet mandler og sukat, som gør dem dejligt fyldige.

Nøddekager

En opskrift på nemme julesmåkager til en hyggelig stund med familien. Nøddekagerne er en lidt anderledes småkage, men det gør dem bestemt ikke mindre lækre.

Find opskriften her.

© Ulf Svane

Finskbrød

Finskbrød er en klassisk julesmåkage, og i denne opskrift bruger vi en simpel grunddej til småkagerne. De toppes med mandler og glimmersukker.

På trods af navnet, så er finskbrød en dansk småkage, og der findes ingen rigtig forklaring på, hvorfor den har fået navnet finskbrød.

Du finder opskriften på finskbrød her.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

1 dej, 4 slags julesmåkager

Fire skønne favoritter og kun én enkelt grunddej. Ja, den er god nok. Du finder blandt andet opskrifterne på jødekager og specier.

Find opskriften her.

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Vaniljekranse

Vaniljekranse er en af de småkager, som vi snildt kunne spise hele året rundt. De smager bare så godt! Denne opskrift er helt klassisk.

I en gammel opskrift på vaniljekranse bliver der brugt en lidt speciel ingrediens – hårdkogte æg. Det er svært at forestille sig den klassiske julesmåkage med æg i dejen. Ægget skulle tilføre struktur til kagen, men skulle vist ikke kunne smages. På trods af det, er det ikke noget, vi tør kaste os ud i.

Se opskriften på vaniljekransene her.

Julesmåkager med appelsin

Endnu en skøn og krydret julesmåkage, der med garanti vil falde i god jord. Udover appelsin er julesmåkagen fyldt med blandt andet korender og mørk rom.

Find opskriften her.

Ingefær-småkager
© Pernille Greve

Ingefær-småkager

Serveret som det fineste småkage-juletræ kan denne opskrift på lækre ingefær-småkager ikke andet end at imponere.

Den karakteristiske smag fra ingefæren giver en lækker kontrast til de søde smage fra både kanel, flormelis og glasur og gør denne småkage perfekt for både børn og voksne.

Find opskriften her.