Julemad —
Julefristelser – vinterhvide lækkerier
Forkæl dine nærmeste med hjemmelavet fransk nougat, finskbrød og lækker varm hvid chokolade med kanel.
Tekst — Lone Kjær
Snebolde af marcipan, vanilje, hvid chokolade og kokosmel
ca. 24 stk.
Det skal du bruge:
- 50 g mandler
- 1 vaniljestang
- 3 spsk. flormelis
- 200 g marcipan
- 200 g hvid chokolade
- 100 g kokosmel
Sådan gør du:
- Skold og smut mandlerne. Rist dem let på en tør pande, afkøl og hak dem.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos det sammen med flormelis.
- Ælt marcipanen sammen med “vaniljesukkeret” og de hakkede mandler.
- Tril massen til ca. 24 kugler, og sæt dem i køleskabet i ca. 1 time.
- Hak den hvide chokolade og temperér den.
- Dyp marcipankuglerne én ad gangen i chokoladen, dryp overskydende chokolade af, og tril dem i kokosmel.
- Læg dem på et stykke bagepapir, og lad chokoladen stivne.
- Temperering af hvid chokolade
- Hak den hvide chokolade, og smelt 3/4 af den i en skål over vandbad – brug gerne et termometer; den skal helst ikke blive mere end 40 ° varm. Tag skålen op af vandbadet, og rør resten af chokoladen i. Rør til det er smeltet, og chokoladen er 26 °. Sæt skålen tilbage over vandbadet, og rør, til det når ca. 29 ° – så er chokoladen klar til overtræk.
Grundopskrift på små-kagedej til små sprøde finskbrød
ca. 40-50 stk.
Det skal du bruge:
Grunddej
- 200 g smør
- 250 g hvedemel
- 50 g sukker
Topping
- 1 æg
- 1 spsk. koldt vand
- 50 g mandler
- 50 g glimmersukker
Sådan gør du:
- Skær smørret i tern, og bland det med mel og sukker. Saml dejen hurtigt. Pak den i husholdningsfilm og stil køligt 1 times tid.
- Tag dejen ud og del den i 4 stykker. Tril til fingertykke pølser, og skær dem ud i små stykker på 2 cm. Tril dem til små kugler. Læg dem på en bageplade med bagepapir og tryk dem let flade med en finger.
- Pisk æg og vand sammen og pensl finskbrødene.
- Smut og hak mandlerne og drys på finskbrødene sammen med glimmersukker.
- Bag kagerne ved 200 ° i ca. 8 min. Afkøl på en bagerist.