Julefristelser – vinterhvide lækkerier

Forkæl dine nærmeste med hjemmelavet fransk nougat, finskbrød og lækker varm hvid chokolade med kanel.

Hjemmelavede snebolde

© Ulf Svane

Sneboldene består af marcipan, vanilje, hvid chokolade og kokosmel. Er de kun til voksne, så ælt gerne marcipanen med lidt cognac.

ca. 24 stk.

Det skal du bruge:

  • 50 g mandler
  • 1 vaniljestang
  • 3 spsk. flormelis
  • 200 g marcipan
  • 200 g hvid chokolade
  • 100 g kokosmel

Sådan gør du:

  • Skold og smut mandlerne. Rist dem let på en tør pande, afkøl og hak dem.
  • Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos det sammen med flormelis.
  • Ælt marcipanen sammen med “vaniljesukkeret” og de hakkede mandler.
  • Tril massen til ca. 24 kugler, og sæt dem i køleskabet i ca. 1 time.
  • Hak den hvide chokolade og temperér den.
  • Dyp marcipankuglerne én ad gangen i chokoladen, dryp overskydende chokolade af, og tril dem i kokosmel.
  • Læg dem på et stykke bagepapir, og lad chokoladen stivne.
  • Temperering af hvid chokolade
  • Hak den hvide chokolade, og smelt 3/4 af den i en skål over vandbad – brug gerne et termometer; den skal helst ikke blive mere end 40 ° varm. Tag skålen op af vandbadet, og rør resten af chokoladen i. Rør til det er smeltet, og chokoladen er 26 °. Sæt skålen tilbage over vandbadet, og rør, til det når ca. 29 ° – så er chokoladen klar til overtræk.
Finskbrød med glimmersukker

© Ulf Svane

Her bruger vi grundopskriften på små-kagedej til små sprøde finskbrød.

40-50 stk.

Det skal du bruge:

Grunddej

  • 200 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 50 g sukker

Topping

  • 1 æg
  • 1 spsk. koldt vand
  • 50 g mandler
  • 50 g glimmersukker

Sådan gør du:

  • Skær smørret i tern, og bland det med mel og sukker. Saml dejen hurtigt. Pak den i husholdningsfilm og stil køligt 1 times tid.
  • Tag dejen ud og del den i 4 stykker. Tril til fingertykke pølser, og skær dem ud i små stykker på 2 cm. Tril dem til små kugler. Læg dem på en bageplade med bagepapir og tryk dem let flade med en finger.
  • Pisk æg og vand sammen og pensl finskbrødene.
  • Smut og hak mandlerne og drys på finskbrødene sammen med glimmersukker.
  • Bag kagerne ved 200 ° i ca. 8 min. Afkøl på en bagerist.
Hvid varm chokolade med kanel

© Ulf Svane

Kom ingredienserne til den varme chokolade i et lille glas og forær væk til en værtinde, eller nyd selv en kop varm chokolade på en kølig mørk novemberdag.

4 kopper

Det skal du bruge:

  • 20 g sukker
  • 100 g hvid chokolade
  • 2-3 kanelstænger
  • 8 dl sødmælk
  • 2 dl piskefløde

Sådan gør du:

  • Kom sukker, hakket hvid chokolade, kanel og mælk i en lille gryde og varm op ved svag varme, til sukkeret er opløst, chokoladen smeltet og mælken lun.
  • Servér den varme chokolade med letpisket flødeskum.
  • Til en værtindegave: Kom sukker i bunden af et lille glas, og top med hakket hvid chokolade. Luk glasset til, og bind en kanelstang omkring sammen med et manillamærke, hvor du skriver fremgangsmåden.
Fransk nougat

© Ulf Svane

Ægte fransk nougat er uimodståelig, så glæd dig over, at der bliver rigtig mange af denne portion.

Ca. 50 stk.

Det skal du bruge:

  • 150 g mandler (erstat evt. halvdelen
  • med hasselnødder)
  • 50 g usaltede pistacienødder
  • 1¼ dl vand
  • 200 g honning
  • 350 g sukker
  • 225 g glukose
  • 60 g sukker
  • 80 g pasteuriserede æggehvider
  • (svarer ca. til 2½ æggehvider)
  • 2 spsk. flormelis
  • 1 sukkertermometer

Sådan gør du:

  • Rist mandler og nødder i ovnen ved 150 ° i 15-20 minutter, indtil de er gyldne. Afkøl.
  • Kog vand, honning, sukker og glukose sammen til en sukkerlage ved svag varme, indtil den når en temperatur på 150 °. Tjek med et sukkertermometer − det tager 15-20 minutter. Vær tålmodig, for temperaturen er længe 120 °, men stiger så pludselig meget hurtigt.
  • Pisk sukker og æggehvider til en luftig marengsmasse, mens sukkerlagen koger. Hæld den varme sukkerlage ned i marengsmassen i en tynd stråle, mens du pisker. Rør massen sammen i 8-10 minutter, indtil den er sej og lang. Vend de ristede nødder i. Hæld massen ud på et stykke bagepapir drysset med flormelis eller på et stykke spiseligt rispapir, læg et nyt lag bagepapir eller rispapir ovenpå, og rul massen ud i et firkantet stykke.
  • Lad massen køle af, og skær den ud i stænger og dernæst i mindre stykker. Opbevar fransk nougat i en beholder med tætsluttende låg. Holdbarheden er ca. 2 måneder.

Relaterede Artikler