

1 dej og 4 slags lækre småkager
Nemmere bliver det ikke! Få opskriften på 1 dej og 4 forskellige og lækre småkager herunder vaniljekranse, jødekager, citronhjerter og specier.
AfGitte Heidi Rasmussen
Opskrifter på julens nemmeste småkager
Arbejdstid i alt: ca. 45 minutter.
Tid at bage: 6-12 minutter.
Antal småkager: 50-80.
Tip: Opbevar småkagerne i en kagedåse.
Basisdag
- 1 stang vanilje
- 200 g sukker
- 350 g hvedemel
- 250 g smør
- 1 æg str. S/M
Fremgangsmåde til basisdej
- Halver vaniljestangen, og skrab kornene ud med en lille kniv. Fordel kornene i lidt sukker med den flade side af en kniv.
- Bland sukker og vanilje med mel.
- Smuldr smørret i blandingen, og saml dejen med æg.
- Læg dejen på køl, til den skal bruges.
Opskrifter på de 4 lækre småkager
Vaniljekranse
1 portion basisdej
Fremgangsmåde til vaniljekranse
- Sæt ovnen på 200°.
- Kør den iskolde dej igennem kødhakkerens takkede kageplade, og form til kranse.
- Man kan også bruge en bollesprøjte, men så må dejen gerne være en anelse lunere (stuetemperatur).
- Læg kransene på en bageplade, og bag dem 8-9 min. Afkøl på rist.
Jødekager
- 1 portion basisdej
- 1 æg til pensling
- 1⁄2 dl sukker evt. perlesukker
- 1-2 tsk. stødt kanel
- 50 g hasselnødde- eller mandelflager
Fremgangsmåde til jødekager
- Læg dejen i køleskabet, mindst 30 min.
- Sæt ovnen på 200°.
- Rul dejen ud, udstik den til små stjerner eller runde kager, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Pensel kagerne med æg, og drys med hasselnøddeflager samt kanelsukker.
- Bag kagerne, ca. 7 min. Afkøl på rist.
Citronhjerter med pistacie og hvid chokolade
- 1 portion basisdej
- 1⁄2 økologisk citron, revet skal
- 35 g hakkede pistaciekerner
- 75 g hakket hvid chokolade
Fremgangsmåde til citronhjerter med pistacie og hvid chokolade
- Bland dejen med citronskal, pistacie og chokolade.
- Læg i køleskabet, mindst 30 min.
- Sæt ovnen på 200°.
- Rul dejen ud, udstik den til små hjerter eller runde kager, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag kagerne, ca. 6 min. Afkøl på rist.
Hurtigere: Tril dejen til en pølse, og skær i tynde skiver.
Tip: Du kan erstatte den hvide chokolade med hakkede bagestabile chokoladedråber.
Orange-chokolade-tranebær specier
- 1 portion basisdej
- 1⁄2 økologisk appelsin, revet skal
- 75 g hakket mørk chokolade eller chokoladedråber, bagestabile
- 50 g soltørrede tranebær eller tern af syltet appelsin
Fremgangsmåde til orange-chokolade-tranebær specier
- Bland dejen med appelsin, hakket chokolade og tranebær og tril den til en pølse, ca. 5 cm i diameter.
- Pak dejrullen ind i folie, og læg den i køleskab eller fryser, til den er helt hård.
- Sæt ovnen på 220°.
- Skær dejen i 5 mm tykke skiver, og læg den på en bageplade med bagepapir.
- Bag kagerne, 8-10 min. Afkøl på rist.
Tip: Dejen kan sagtens fryses, og bages senere.