Mesterbageren Frederik Haun
Frederik Haun er ejendomsmægler og bor med sin kæreste på 11. etage med fuld udsigt over Frederiksberg. Og det er her, han i et lille køkken har øvet og øvet sig på bagedystens udfordringer. Til BO BEDREs læsere giver han to af sin families yndlingsopskrifter på småkager, men disker også op med to lidt mere raffinerede kager, som vil kræve tid i køkkenet.
– Jeg holder meget af julens traditioner og min egen jul er som de flestes. Hjemme hos min mor og far i Hadsten får vi and og brunede kartofler og lune Taffel Chips til og til dessert ris a la mande med kun en man- del, som vel og mærke ikke bliver smuglet over til et barn. Et år snød min onkel, og det taler vi stadig om, griner Frederik Haun.
– 1. juledag er der julefrokost med alt lige fra sild, lunt, ost og kagefad. Og familiens opskrifter på småkager, fortæller han, hvor hans mormors fedtebrød er en favorit.
"Jeg skal se en kage først, før jeg dykker ned i, hvad den består af"
– Jeg henter meget af min inspiration på Instagram, for jeg skal se en kage først, før jeg dykker ned i, hvad den består af. Det kan være et farvespil, der tiltrækker mig eller noget særligt pynt. Derefter kommer smagen. Udseendet er ikke nok.
– Jeg prøver at skabe smagsoplevelser, som ikke kun er søde, men også har noget syre, til at give sukkeret modstand, siger han og for at sætte bevis bag ordene, skærer han et stykke af kagen, og serverer et stykke til fotograf og skribent. Den sprøde småkagebund, den bløde vaniljemousse og den kirse- bærrøde glace går op i en højere enhed.
Se hans fire overdådige juleopskrifter her.