'Den store bagedyst'-finalists 4 bedste opskrifter på juledesserter

Ejendomsmægleren Frederik Haun kan andet end at sælge huse – han bygger underværker, hvor sukker og chokolade forvandles til delikate søde oplevelser. Her giver han fire opskrifter, som indgår i hans egen jul.

Frederik Haun fra Den store bagedyst
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mesterbageren Frederik Haun

Frederik Haun er ejendomsmægler og bor med sin kæreste på 11. etage med fuld udsigt over Frederiksberg. Og det er her, han i et lille køkken har øvet og øvet sig på bagedystens udfordringer. Til BO BEDREs læsere giver han to af sin families yndlingsopskrifter på småkager, men disker også op med to lidt mere raffinerede kager, som vil kræve tid i køkkenet.

– Jeg holder meget af julens traditioner og min egen jul er som de flestes. Hjemme hos min mor og far i Hadsten får vi and og brunede kartofler og lune Taffel Chips til og til dessert ris a la mande med kun en man- del, som vel og mærke ikke bliver smuglet over til et barn. Et år snød min onkel, og det taler vi stadig om, griner Frederik Haun.

– 1. juledag er der julefrokost med alt lige fra sild, lunt, ost og kagefad. Og familiens opskrifter på småkager, fortæller han, hvor hans mormors fedtebrød er en favorit.

"Jeg skal se en kage først, før jeg dykker ned i, hvad den består af"

– Jeg henter meget af min inspiration på Instagram, for jeg skal se en kage først, før jeg dykker ned i, hvad den består af. Det kan være et farvespil, der tiltrækker mig eller noget særligt pynt. Derefter kommer smagen. Udseendet er ikke nok.

– Jeg prøver at skabe smagsoplevelser, som ikke kun er søde, men også har noget syre, til at give sukkeret modstand, siger han og for at sætte bevis bag ordene, skærer han et stykke af kagen, og serverer et stykke til fotograf og skribent. Den sprøde småkagebund, den bløde vaniljemousse og den kirse- bærrøde glace går op i en højere enhed.

Se hans fire overdådige juleopskrifter her.

Frederik Hauns julekage
© Foto: Birgitte Wolfgang Bjørnvad. opskrift: Frederik Haun
Frederik Hauns julekage

Kagen her er lidt af en showstopper. Den tager tid at fuldende, men det meste skal laves i dagen før, så den vil perfekt som kage selve juleaften, mens man pakker julegaverne ud eller som en grandios dessert nytårsaften. Frederik Haun har som ekstra effekt lavet en bund af tre forskellige slags chokolade, som er støbt til en solid bund. Den indgår ikke i kagens smage af vanilje, kirsebær og mandler.

© Foto: Birgitte Wolfgang Bjørnvad. opskrift: Frederik Haun

Julekage mesterværk

Denne julekage er et helt kunstværk i sig selv. Den tager tid at lave, men det meste af kagen skal laves dagen før, så den vil være perfekt at servere til juleaften.

Du finder opskriften her.

Fedtebrød
© Foto: Birgitte Wolfgang Bjørnvad. opskrift: Frederik Haun

Fedtebrød

Denne opskrift på fedtebrød har Frederik Haun fra sin mormor. Kagerne er simple at lave og er også flotte at servere til gæsterne.

Find opskriften her.

Frederik Hauns opskrift på vandbakkelser

Vandbakkelserne får her ekstra volumen af et kikselag på toppen og fyld af appelsin og nougatcreme. Pyntet består af grene af tempereret mørk chokolade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vandbakkelser med appelsin og nougat

De lækreste vandbakkelser med et kikselag på toppen og fyld af appelsin og nougatcreme. Pyntet består af grene af tempereret mørk chokolade.

Prøv opskriften her.

Brunkager
© Foto: Birgitte Wolfgang Bjørnvad. opskrift: Frederik Haun

Brunkager

Brunkagen er en klassisk småkage, som man ikke kan undgå i juletiden. Du har måske allerede fået rigelig med brunkager, men denne lækre opskrift, som er en af Frederik Hauns familieopskrifter, vil du ikke gå glip af.

Se opskriften her.

Frederiks Hauns kager
© Foto: Birgitte Wolfgang Bjørnvad. opskrift: Frederik Haun

LÆS OGSÅ