Frederik Haun fra Den store bagedyst
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vandbakkelser med appelsin og nougat

Mesterbageren Frederik Haun bygger underværker, hvor sukker og chokolade forvandles til delikate søde oplevelser. Her får du hans opskrift på vandbakkelser med fyld.

Vandbakkelser med nougat og appelsin

Opskrift af Frederik Haun.

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 pers.

Det skal du bruge:

    Kikselag

    • 100 g smør
    • 100 g mel
    • 100 g rørsukker
    • Orange pastafarve

    Vandbakkelser

    • 1 dl vand
    • 1 dl sødmælk
    • 100 g smør
    • 100 g mel
    • 3 store æg
    • Nip salt

    Appelsingelé

    • 10 appelsiner, saften herfra
    • 50 g rørsukker
    • 3 blade husblas
    • 1 tsk. æblesyre (kan erstattes med saften fra 1-2 citroner)

    Nougatcreme

    • 100 g nougat
    • 50 g mælkechokolade
    • 3 dl piskefløde
    • 200 g mørk chokolade til chokoladegrene

    Sådan gør du:

    Kikselag

    1. Pisk smør, mel og sukker sammen til en ensartet masse. Farv massen med orange pastafarve lidt ad gangen, til den ønskede farve opnås.
    1. Rul dejen fladt imellem 2 stykker bagepapir til ca. 0,3 mm. Læg dejen på frys, så massen er helt kold.
    1. Udstik cirkler med en rund udstikker, der passer med de ringe, du senere skal sprøjte af vandbakkelsesdejen. Læg dem på frys og vent med at tage dem af bagepapiret, til de skal bruges.

    Vandbakkelser

    1. Bring vand, mælk og smør i kog.
    1. Drys mel i og pisk kraftigt med elpisker. Dejen skal være blank og slippe gryden.
    1. Rist dejen af i et par minutter på fuld blus og pisk imens.
    1. Hæld dejen i en skål og lad den hvile et par minutter .
    1. Pisk et æg i ad gangen, hvert æg skal piskes helt ud.
    1. Ved æg nr. 2 vil dejen begynde at samle sig og være ensartet. Dejen må ikke blive for flydende, men tilsæt gerne hele æg nr. 3, hvis den er for fast.
    1. Kom dejen i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjt kranse på ca. 8 cm i diameteren.
    1. Der skal laves 10 stk.
    1. Fordel nu den farvede kikse-dej på vandbakkelserne.
    1. Bag ved alm ovn 175° i 35 min. VIGTIGT ikke at åbne ovnen de første 20-25 min., da de ellers vil falde sammen.
    1. De er færdigbagte, når de er mørke i bunden og lyder hule, når du banker på dem.
    1. Lad dem køle helt af.

    Appelsingelé

    1. Udblød husblas i koldt vand i 15 min.
    1. Pres saften ud af alle appelsiner og varm den op til kogepunktet.
    1. Tilsæt sukker og kog yderligere 5 min.
    1. Tilsæt æblesyre eller citronsaft og smag til.
    1. Fjern gryden fra blusset, vrid husblassen fri for vand og rør den ud i massen.
    1. Hel geléen i en frysepose og lad den køle helt af, til den stivner.
    1. Når massen er stiv, piskes den op til en ensartet masse.
    1. Nu er den klar til brug.

    Nougatcreme

    1. Skær nougat og chokolade i små stykker og hæld det i en skål.
    1. Opvarm fløden til kogepunktet og hæld det over massen. Rør i midten af massen til det hele er smeltet og stavblend til en ensartet masse.
    1. Hæld cremen i en frysepose og lad den køle helt af til under 5 grader i fryseren.
    1. Når cremen er kold, piskes den kort i 30 sek., til den er luftigt. Pas på med ikke at piske for meget, da den ellers vil skille.
    1. Hæld cremen i en pose med stjernetyl.

    Samling af kagerne

    1. Flæk vandbakkelseskransene med en brødkniv.
    1. Fyld den nederste del op med et lag appelsingelé.
    1. Sprøjt noguatcremen ud i et tykt lag, så der kommer højde på og luk til med den øverste del af vandbakkelsen.
    1. Sprøjt små dutter af nougatcremen på toppen.
    1. Pynt med tempererede chokoladegrene. Se hvordan du tempererer chokolade her.
    Frederik Hauns opskrift på vandbakkelser

    Vandbakkelserne får her ekstra volumen af et kikselag på toppen og fyld af appelsin og nougatcreme. Pyntet består af grene af tempereret mørk chokolade.

    © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

    LÆS OGSÅ