Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Alsiske klejner

En klassisk småkage fra det sønderjyske, som har fast plads i juledåserne på Skærtoft.

© Pia Enghild

Klejner

Ca. 50 stk.

Det skal du bruge:

  • kagemel 180 g
  • kartoffelmel 60 g
  • hjortetaksalt ¼ tsk.
  • smør 50 g, koldt i små tern
  • rørsukker 60 g, lyst
  • salt et nip
  • æg 2 stk.
  • piskefløde 2 spsk.
  • cognac 2 spsk.
  • citron 1 stk., fintrevet skal herfra
  • kardemomme 2 tsk.

Til kogning:

olie 1 l, smagsneutral, fx solsikke- eller jordnøddeolie. Eller palmin, eller hvis det skal være helt korrekt og gammeldags svinefedt.

Sådan gør du:

  1. Bland de to meltyper, kardemomme og hjortetaksaltet grundigt.
  2. Pisk sukker, salt, fløde, cognac, citronskal og æg sammen, og ælt det ind i melblandingen.
  3. Form den færdige dej til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet natten over.
  4. Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er 3 mm i tykkelse.
  5. Med en klejnespore skæres 7 cm brede bånd i dejen.
  6. Del båndene igen i 6 cm store rombeformede stykker. Læg et snit i midten af hver rombe, og træk den ene snip af dejen gennem hullet, så du har en fin lille klejne.
  7. Kog klejnerne i olien, som er klar til brug, når den er så varm, at den syder omkring den svovlfri ende af en tændstik. Kog kun 5-6 klejner ad gangen, så olien bevarer den korrekte temperatur. Vend klejnerne undervejs, så de bliver jævnt gyldne.
  8. Tag dem op med en hulske, og lad dem køle af på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.

Tip: På Skærtoft opbevarer de klejnerne i en lerkrukke med låg.