Alsiske klejner

En klassisk småkage fra det sønderjyske, som har fast plads i juledåserne på Skærtoft.

Klejner © Pia Enghild

Klejner

Her finder du opskriften på lækre alsiske klejner. De er lige til kagedåsen!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 klejner

Det skal du bruge:

  • 6 g kagemel
  • 2½ g kartoffelmel
  • ¼ tsk. hjortetaksalt
  • 2 g smør, koldt i små tern
  • 2½ g rørsukker, lyst
  • et nip salt
  • ¼ æg
  • ¼ spsk. piskefløde
  • ¼ spsk. cognac
  • ¼ stk. citron, fintrevet skal
  • ¼ tsk. kardemomme

Til kogning

  • ¼ l smagsneutral olie fx solsikke- eller jordnøddeolie. Eller palmin, eller hvis det skal være helt korrekt og gammeldags svinefedt.

Sådan gør du

  • Bland de to meltyper, kardemomme og hjortetaksaltet grundigt.
  • Pisk sukker, salt, fløde, cognac, citronskal og æg sammen, og ælt det ind i melblandingen.
  • Form den færdige dej til en kugle, pak den ind i film, og læg den i køleskabet natten over.
  • Rul dejen ud på et meldrysset bord, til den er 3 mm i tykkelse.
  • Med en klejnespore skæres 7 cm brede bånd i dejen.
  • Del båndene igen i 6 cm store rombeformede stykker. Læg et snit i midten af hver rombe, og træk den ene snip af dejen gennem hullet, så du har en fin lille klejne.
  • Kog klejnerne i olien, som er klar til brug, når den er så varm, at den syder omkring den svovlfri ende af en tændstik. Kog kun 5-6 klejner ad gangen, så olien bevarer den korrekte temperatur. Vend klejnerne undervejs, så de bliver jævnt gyldne.
  • Tag dem op med en hulske, og lad dem køle af på et stykke fedtsugende papir eller køkkenrulle.

Tip: På Skærtoft opbevarer de klejnerne i en lerkrukke med låg.