3 slags småkager

Vi gør juleræset lidt nemmere ved at bruge samme grunddej til alle tre typer af småkager.

© Anders Schønnemann

Småkagedej:
Ca. 50 småkager i alt

smør 250 g
sukker 1¼ dl
hvedemel 5 dl
vaniljesukker 2 tsk.
vand et par dråber

• Skær smøret i mindre stykker, og kom det i en skål med sukker, mel og vaniljesukker.
• Ælt dejen hurtigt sammen. Tilføj eventuelt nogle dråber vand, hvis den er svær at samle.
• Del dejen i tre lige store dele, som bruges i opskrifterne herunder.

Småkager med marmormønster og kakao
Disse småkager er herlige sammen med en kop kaffe - men kan også serveres som tilbehør til vaniljeis.

Ca. 16 kager

småkagedej 1/3 heraf
kakao 1 spsk.

• Tag ca. 1/3 af dejen (altså: 1/3 af den 1/3, du skal anvende i denne opskrift), og ælt sammen med kakaoen.
• Fold den lyse og mørke dej sammen, og rul til en tyk pølse, der måler ca. 5 cm. i diam.
• Pak pølsen i film, og læg den i køleskabet i 1 time.
• Sæt ovnen på 200 grader (ikke varmluft).
• Skær rullen i ca. 5 mm. tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
• Bag kagerne i ca. 8 min.
• Tag ud, og afkøl helt, før du kommer dem i en tætsluttende kagedåse.

Småkagesandwich med kanelcreme
Kanel og jul - det hører sammen. Derfor kommer vi rigtig i julestemning af disse småkager med en creme af mascarpone og kanel.

Tip: Cremen kan også smagssættes med lidt frysetørret kaffe eller appelsinskal.

10-12 småkagesandwicher

småkagedej 1/3 heraf
mascarpone 2-3 spsk.
kanel en knivspids stødt

• Pak dejen i film, og læg den koldt i en time.
• Sæt ovnen på 200° (ikke varmluft).
• Tag dejen ud, drys køkkenbordet med lidt mel, og læg dejen herpå.
• Rul dejen helt tynd - ca. 3 mm. Udstik småkager med en form eller glas.
• Læg kagerne på to bageplader med bagepapir, og bag en plade ad gangen i ca. 6 min.
• Afkøl kagerne helt.
• Rør mascarpone med kanel, og læg kagerne sammen to og to med lidt creme imellem.
• Servér straks.

Cookies med nødder, chokolade og ingefær
Tre ingredienser, der virkelig smager godt sammen - og jo mere nyknækkede nødderne er, jo bedre.

Ca. 16 kager

småkagedej 1/3 heraf
ingefær 1 tsk.
hasselnødder 40 g grofthakkede
chokolade 40 g grofthakket mørk

• Vend småkagedejen sammen med ingefær, nødder og chokolade, og rul til en pølse på 4-5 cm. i diam.
• Pak i film, og læg på køl i 1 time.
• Sæt ovnen på 200° (ikke varmluft).
• Skær dejen i ca. 7 mm tykke skiver.
• Læg skiverne på en bageplade med bagepapir, og bag kagerne i ca. 10 min.
• Afkøl helt, og kom småkagerne i en tætsluttende kagedåse.

Relaterede Artikler