
3 slags småkager
Vi gør juleræset lidt nemmere ved at bruge samme grunddej til alle tre typer af småkager.
AfMaria Meldgaard
Småkagedej
Ca. 50 småkager i alt
Det skal du bruge:
- smør 250 g
- sukker 1¼ dl
- hvedemel 5 dl
- vaniljesukker 2 tsk.
- vand et par dråber
Sådan gør du:
- Skær smøret i mindre stykker, og kom det i en skål med sukker, mel og vaniljesukker.
- Ælt dejen hurtigt sammen. Tilføj eventuelt nogle dråber vand, hvis den er svær at samle.
- Del dejen i tre lige store dele, som bruges i opskrifterne herunder.
Småkager med marmormønster og kakao
Disse småkager er herlige sammen med en kop kaffe - men kan også serveres som tilbehør til vaniljeis.
Ca. 16 kager
Det skal du bruge:
- småkagedej 1/3 heraf
- kakao 1 spsk.
Sådan gør du:
- Tag ca. 1/3 af dejen (altså: 1/3 af den 1/3, du skal anvende i denne opskrift), og ælt sammen med kakaoen.
- Fold den lyse og mørke dej sammen, og rul til en tyk pølse, der måler ca. 5 cm. i diam.
- Pak pølsen i film, og læg den i køleskabet i 1 time.
- Sæt ovnen på 200 grader (ikke varmluft).
- Skær rullen i ca. 5 mm. tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
- Bag kagerne i ca. 8 min.
- Tag ud, og afkøl helt, før du kommer dem i en tætsluttende kagedåse.
Småkagesandwich med kanelcreme
Kanel og jul - det hører sammen. Derfor kommer vi rigtig i julestemning af disse småkager med en creme af mascarpone og kanel.
Tip: Cremen kan også smagssættes med lidt frysetørret kaffe eller appelsinskal.
10-12 småkagesandwicher
Det skal du bruge:
- småkagedej 1/3 heraf
- mascarpone 2-3 spsk.
- kanel en knivspids stødt
Sådan gør du:
- Pak dejen i film, og læg den koldt i en time.
- Sæt ovnen på 200° (ikke varmluft).
- Tag dejen ud, drys køkkenbordet med lidt mel, og læg dejen herpå.
- Rul dejen helt tynd - ca. 3 mm. Udstik småkager med en form eller glas.
- Læg kagerne på to bageplader med bagepapir, og bag en plade ad gangen i ca. 6 min.
- Afkøl kagerne helt.
- Rør mascarpone med kanel, og læg kagerne sammen to og to med lidt creme imellem.
- Servér straks.
Cookies med nødder, chokolade og ingefær
Tre ingredienser, der virkelig smager godt sammen - og jo mere nyknækkede nødderne er, jo bedre.
Ca. 16 kager
Det skal du bruge:
- småkagedej 1/3 heraf
- ingefær 1 tsk.
- hasselnødder 40 g grofthakkede
- chokolade 40 g grofthakket mørk
Sådan gør du:
- Vend småkagedejen sammen med ingefær, nødder og chokolade, og rul til en pølse på 4-5 cm. i diam.
- Pak i film, og læg på køl i 1 time.
- Sæt ovnen på 200° (ikke varmluft).
- Skær dejen i ca. 7 mm tykke skiver.
- Læg skiverne på en bageplade med bagepapir, og bag kagerne i ca. 10 min.
- Afkøl helt, og kom småkagerne i en tætsluttende kagedåse.