Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Preben Fabricius og Jørgen Kastholm

1960’erne var præget af designkoryfæer som Arne Jacobsen, Børge Mogensen og Hans J. Wegner, men selvom Jørgen Kastholm og Preben Fabricius ikke nåede samme grad af berømmelse som deres kolleger er deres møbler ikke til at komme uden om, når man taler om dansk designhistorie.

Preben Fabricius og Jørgen Kastholm portræt

© bobedre.dk

Fulde navn: Preben Fabricius
Dato: 25.12.1931-30.03.1984
Uddannelse: smed, arkitekt fra Skolen for Boligindretning 1957, København
Retning: Funktionalisme

Fulde navn: Jørgen Kastholm
Dato: 22.04.1931-13.06.2007
Udannelse: møbelsnedker, arkitekt fra Skolen for Boligindretning 1958, København
Retning: Funktionalisme

Samarbejdet mellem Preben Fabricius og Jørgen Kastholm tog sin begyndelse, da de begge blev ansat hos arkitekten Ole Hagen efter end uddannelse på Skolen for Boligindretning. Trods deres forskellighed bandt deres kompromisløshed, når det gjaldt idealet om perfektion, æstetik og minimering dem sammen, og i 1961 åbnede de deres første fælles tegnestue. Her arbejdede de tæt sammen om at skabe minimalistiske møbler, særligt i stål og læder, der var en nydelse for øjet såvel for kroppen. Deres øje for tidløst og enkelt design resulterede blandt andet i Tulipanstolen, skatersofaen og ikke mindst Græshoppestolen. Deres eksklusive møbeldesign kan i dag ses på Louvre i Paris og på MoMA i New York samt i 120 lufthavne verden over. I 1970 stoppede arkitekterne deres professionelle parløb efter næsten ti år på grund af uoverensstemmelser.

Begge arkitekter modtog en række hædersbevisninger for deres arbejde. Kastholm er blevet belønnet med Ringling Museum Award i 1969 og Ersten Bundespreis “Gute Form” samme år i fællesskab med Preben Fabricius. Derudover vandt han Grand Prix ved modern Art Museum, Brazil, i 1973 og Red Dot Award i 2005. Fabricius modtog ligeledes Illum Prize i 1969.

Jørgen Kastholm fortsatte med at designe møbler sideløbende med sit arbejde som professor ved Bergische Universitet i Düsseldorf, hvor han i en årrække underviste i design og formgivning.

Håndplukket til dig