Den nye hit-vase du skal style dine blomster i

Bag Georg Jensens Matrix-vase står designeren Monica Förster.

© Georg Jensen

Monicas menneskelige minimalisme

Svenske Monica Förster har netop lanceret en ny serie for Georg Jensen, som kunstnerisk eksperimenterer med firmaets traditioner. Resultatet udstråler en særlig Förstersk tone i poetisk samklang med Georg Jensens funktionalistiske æra.

© Georg Jensen

En idé-baseret tilgang til design

I et charmerende rum, i et af Danmarks ældste designfirmaer, står reoler side om side med jalousiskabe fyldt til randen med skitser, billeder og modeller. Det var her, i Georg Jensens skattekammer af et arkiv, at et nyt samarbejde mellem Monica Förster og Georg Jensen begyndte.

De gamle arkiver skulle give den svenske designer en forståelse for den arv, som siden 1904 er blevet bygget op omkring den anerkendte sølvsmed. I Försters research fandt hun en form for åndsfællesskab med svenske Sigvard Bernadotte, som i 30’erne udformede skønne artefakter i funktionalistisk art deco-stil, som kombinerede modernismens symmetri med arkitektoniske silhuetter.

– Bernadottes objekter sikrede den kreative platform samt koncept om at forny og skabe artefakter, som både er funktionelle og poetiske. Jeg forsøger altid at forstå den historie, som ligger bag den virksomhed, jeg skal arbejde med. Det objekt, som i sidste ende kommer ud, skal passe ind i firmaets identitet, samtidig med at det tilføjer noget nyt. Det er en organisk proces, siger Monica Förster. Siden 1999 har hun haft sit eget designstudie i Södermalm i Stockholm. Hendes tilgang til design er idé-baseret og hun forsøger altid at finde frem til de underliggende narrativer, som gør et objekt meningsfuldt og distinkt, før hun begynder med farver, former og detaljer.

© Georg Jensen

Matrix-serien

I serien Matrix, som består af firkantede og cylinder-formede vaser, en bakke og to skåle, finder man ud over referencen til Sigvard Bernadottes art deco-design en idé om et objekt, som ændrer karakter, når man bruger det.

Det spejlpolerede rustfrie stål med de firkantede-gitter-mønstre står skarpt, grafisk og skulpturelt, men gøres organisk, når en menneskelig hånd dekorerer dem.

Serien Tunes, som består af lysestager på små skåle, som kan sættes forskelligt sammen, er designet til, på musikalsk vis, at inspirere kreativitet. En lille dråbe vand på den spejlblanke stålflade reflekteres og skaber sit eget sanselige spil med lyset, og man kan pynte dem med små dekorative genstande og blomster.

Både Matrix og Tune er funktionelle objekter, men med en dybere tanke bag.

– Jeg har et stort behov for at forstå ting. Jeg har dels en matematisk side og en mere humanistisk side. På den ene side er jeg formet af kunst og poesi, og på den anden side er jeg rationel og funktionel. Disse to sider forsøger jeg altid at forbinde på en smuk måde, forklarer Monica Förster.

© Georg Jensen