Hans Bølling fortæller om sine nye borde for Brdr. Krüger – og meget mere

Hans Bølling designede i 1958 et bord, som nu endelig bliver sat i produktion af Brdr. Krüger. BO BEDRE mødte den i dag 85-årige designer til en snak om bordet – og meget andet.

Jeg var fire år i lære som tømrer. Jeg havde først læst til reklametegner, men skiftede så til stoftrykker, for det var der, alle de søde piger gik. Til en fest faldt jeg for en af mine medstuderendes lillesøstre, og hende har jeg været gift med i 57 år, siger Hans Bølling, som de fleste kender som desig- neren bag Bakkebordet og en række elskede træfigurer.

– Søs, siger Jonas Krüger.
– Ja, Søs, bekræfter Hans Bølling.
– Hun siger, at jeg taler for meget, griner han.

Og det passer. Han taler meget. For der er hele tiden nye indfald, minder, tanker og ideer, der trænger sig på. Og den nemmeste vej er ud af munden, så den står sjældent stille.

– Jonas spurgte mig i sommer, om jeg havde noget, de kunne lave, nu når de skulle rykke over i den store fabrik, siger Hans Bølling.

Vi er her for at tale om et nyt bord, han har lavet i samarbejde med Brdr. Krüger. Jonas Krüger er sammen med sin søster den femte generation af Krüger-familien, der står i spidsen for virksomheden, som for nylig er rykket til langt større lokaler, og nu udvider produktionen af egne design. Et af de første er bordet Triiio, der er designet af Hans Bølling.

Men vi har næsten mistet fokus på bordet, for Hans Bølling har allerede fortalt om dengang, han boede hos sine forældre, sin lille Honda, som han fyldte op med modeller sidste sommer og kørte op til Brdr. Krüger med, Alex på værkstedet, som er et geni med en 3D-printer, en god snedker og desuden en flink fyr – men han er jo også franskmand. Det hjælper måske, mener Hans Bølling.

Der er gået 10 minutter af interviewet. Vi har ikke talt om bordet endnu.

– Jeg ved det, jeg taler fanden et øre af, undskylder Hans Bølling, og fortsætter:

– Jeg var 27 år, da jeg tegnede det. Det var i 1958, hvor jeg sad i stuen ved mine forældres bord og tegnede og lavede modeller. Nu har jeg et arbejdsbord i min egen stue, og i den sidste tid, har mit arbejdsbord flydt med karton, tegninger og modeller. For jeg er blevet helt bidt af tanken om, at det, jeg lavede som 27-årig, nu skal sættes i produktion, siger Hans Bølling.

– Jeg har altid elsket at lave ting, fortsætter han.
– Lige fra parkometerskilte til en bordgrill til en skovl til at rense tagrender med. Ja sådan én har jeg lavet og taget patent på, slår han fast, da Jonas Krüger ser overrasket ud.

– Nu snakker du for meget igen, Hans, griner Jonas Krüger. Hans Bølling griner. Og jeg griner. Vi griner alle sammen. Det er hyggeligt. Men hvad med bordet?

– Jeg var soldat, ikke så længe før jeg tegnede bordet, og der så jeg, hvordan geværerne stod tre og tre mod hinanden. Jeg tænker, at det måske har ligget i baghovedet og ført til konstruktionen, siger Hans Bølling.

Han forklarer, at han havde tegningerne til Triiio i hovedet, men at det først var i samarbejdet med Brdr. Krüger, at Triiio fandt sin endelige form. – Det som har været så interessant ved dette bord, er den måde, arkitekten har arbejdet sammen med møbelsnedkeren. De har hver deres kompetencer, og kvaliteter, og sammen bliver de til mere – 1 + 1 bliver 3, mener Jonas Krüger.

– Jeg så for nylig en ung møbelsnedker, der havde lavet en stol med tre ben – to forrest og et bagest. Det er sådan en stol, man vælter i. Og det er jo synd, at der ikke er nogen, der fortæller ham, at skal man lave en stol med tre ben, så skal de to altså være bagest, forklarer Hans Bølling, og kommer så med pointen:

– Vi har talt utrolig meget sammen under udviklingsprocessen, og vi bliver så glade, når den anden får en god idé. Jeg synes, at det er så vidunderligt at se benkonstruktionen. Det, jeg havde lavet, var lidt firkantet, men så kom Alex, og lavede en helt særlig samling, så de løber så fint sammen. Det er det, der er så fint ved at samarbejde. Og at lave modeller. Jeg elsker at lave modeller, siger Hans Bølling.

– Ja, du er god til at holde kedlerne i damp, siger Jonas Krüger.

– Snurretoppe – jeg har lavet masser af snurretoppe. Og jeg har lavet drager. Men nu snakker jeg for meget igen. Det er jo det, der er så skønt ved at arbejde sammen med sådan et sted. Jeg kan jo altid ringe til Jonas, hvis jeg har en idé, ler Hans Bølling.

TRIIIO

blev designet af Hans Bølling allerede i 1958. Men det er først nu sat i produktion, efter at Brdr. Krüger og Hans Bølling i samarbejde har færdig-udviklet bordet. Det fås som spisebord, sidebord eller sofabord i valnød, sortbejdset birk eller eg med plade i bronze- eller sorttonet glas samt klar glas. Fra 8495 kr.