det røde hus anders byriel kvadrat
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mød manden i det røde hus

Anders Byriel er manden bag Kvadrat, der siden sin spæde start i Ebeltoft har taget kunstverdenen med storm. Vi forsøger her at fange Kvadrats opskrift på succes.

Manden i det røde hus

Det er 50 år siden, at Kvadrat blev grundlagt i Ebeltoft. Nu er firmaet verdens absolut førende på sit felt og køber sig ind i håndplukkede udenlandske virksomheder, så positionen kan bibeholdes. Vi har forsøgt at fange Kvadrats opskrift og sjæl i billeder og tekst. Firmaets spydspids, Anders Byriel, ledte os på vej.

det røde hus mark himmel kunst kvadrat anders byriel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

1968

Studenteroprør i Paris, The Beatles vinder Årets Album til Grammy-uddelingen med Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, kronprins Frederik fødes – og Poul Erik Byriel og Erling Rasmussen etablerer virksomheden Kvadrat i Ebeltoft. Her 50 år efter kan man gå en tur rundt om det for nylig for mange millioner kroner renoverede hovedsæde i røde mursten fra 1980 og knibe sig lidt i armen over at betragte en dansk designvirksomhed, som har gjort det så enestående godt.

BO BEDRE har sat et døgn af for at prøve at fange sjælen i Kvadrat, der ud over at være kåret som Danmarks bedste arbejdsplads også internationalt nu står som verdens førende på sit felt. At firmaets ansatte så har verdenskunst som en del af hverdagen, er en af de iagttagelser, der tydeligt billedliggør firmaets succes.

får mark himmel kunst kvadrat anders byriel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inspireret af de græssende får

Landskabet på Mols fik sit udseende af den sidste istid for ca. 18.000 år siden. Da isen trak sig tilbage, foregik det voldsomt, og isblokke knækkede af og lå døde hen i landskabet og smeltede over flere årtusinder. Det gav nogle markante lavninger i landskabet kaldet dødishuller. Ja, smag lige på det ord. Man forstår godt, at den verdensberømte kunstner Olafur Eliasson blev inspireret til at skabe en række kæmpespejle for kunstnerisk at fange historien, og sammen med den verdenskendte landskabsarkitekt Günther Vogt blev det til en permanent udendørsinstallation, der består af fem unikke elliptiske spejle.

De forbløffer, hver gang man ser dem, for årstidernes forandring projekterer hele tiden nye billeder i dem – der er fri adgang i øvrigt, og et besøg kan anbefales. Herude betragter man også de græssende får, som symboliserer virksomhedens rødder og dna: tekstiler i uld. At så Olafur Eliasson gerne ville have, at farven på de islandske får skulle være i en særlig nuance, er en af de historier, man smiler lidt af. For på den måde bliver disse får til nogle helt særlige kunstdyr – også da vi tager den afrikansk inspirerede maske af designduoen GamFratesi med ud for at tage et billede af dyr og design.

Kvadrats CEO, Anders Byriel, følger os ned forbi de sky får over en fold til Roman Signers værk House fra 2017, der ligesom spejlene er et stedsspecifikt værk. Et stiliseret hus af stål med et omvendt tag, der danner et lille bassin, som samler regnvand, der ledes ud af et rør. Ideen er at skabe en midlertidig fontæne. Det er der nu ikke noget af i denne den tørreste sommer i mands minde. Som vi iagttager skifter det røde hus farve af dagslyset fra morgen, middag eller aften – om aftenen nærmer farven på husets yderside sig faktisk
hovedsædets røde mursten, står man og tænker om det mystiske, dragende hus.

mark korn stol himmel kvadrat anders byriel sø
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Verdenseliten banker på døren

– Design, arkitektur og kunst er de tre omdrejningspunkter i Kvadrats virke. Arkitektur er det, vi først og fremmest lever af, og vi er nu hvert år involveret i over 4000 arkitektoniske projekter verden over, hvor alene nye og renoverede hoteller tegner sig for over 1000 opgaver, fortæller Anders Byriel og nævner, at på kundelisten finder man navne som Apple, Google og Facebook, alle med gigantiske hovedsæder og udfordringer med for eksempel akustik, som Kvadrat har udviklet særlige produkter til at forbedre lyden i et rum.

Samarbejdet med designere har altid været en del af Kvadrats opskrift på succes, men er blevet intensiveret op gennem 2000-tallet, og nu er det verdenseliten, der banker på dørene i Ebeltoft eller bliver kontaktet.

For eksempel Patricia Urquiola, Alfredo Häberli, Ronan og Erwin Bouroullec eller den fremtrædende modedesigner Raf Simons, som står bag firmaets gigantiske succes med en række kollektioner, hvor han har hentet inspiration fra modeverdenen med sine farver og særlige miks af materialer. For eksempel kommer firmaets første kunstige stof fra hans hånd.

sofa kvadrat anders byriel inspiration
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bæredygtig vækst

– For at fortsætte vores vækst i designbranchen spiller produktdesignere og nye produkter en vigtig rolle. Teknologi og bæredygtighed er nogle af de begreber, som er utrolig vigtige for fremtidens produktion. Det kan være varme-kulde- egenskaber i tekstilet, eller vores nye firma Really, der genbruger gammelt tøj og omdanner det til et nyt materiale, som blot er ét eksempel på, at bæredygtighed bliver væsentlig i fremtiden. Som noget nyt har vi også udviklet vores første udendørs-tekstiler, der vil se pæne ud mere end 3 gange længere tid end dem, der ellers er på markedet, siger Anders Byriel.

Kvadrat har gennem de senere år købt sig ind i håndplukkede tekstilvirksomheder rundt omkring i verden. For eksempel Danskina, Kinnasand og senest Sahco og Febrik.

– Det er altså sjovere at købe ind end at blive solgt, smiler Anders Byriel, som med sit team går efter andre tekstilfirmaer, som kan noget særligt. Det kan være strik eller for eksempel med
Sahco, der teknisk er dygtige til at lave nogle næsten haut couture-agtige stoffer.

stue indretning spisebord spisestue
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kunsten som stifinder

– Kvadrat har udviklingsmæssigt næsten kørt som et schweizisk ur med stor perfektion, men i fremtiden kommer vi mere til at arbejde med rå kreativitet, og der kan vi hente noget i kunsten. Kunst er der, du afkoder den verden, vi lever i. Kunsten ser jeg som en sensor for, hvor vi er på vej hen. En stifinder. Avantgarden i design og arkitektur bevæger sig i disse år over i kunstens verden, ligesom der er kunstnere, som går på opdagelse i design- og arkitekturverdenen. Og det er præcis her i dette krydsfelt, at vi kan finde ny inspiration.

Vi har med held, synes jeg, inviteret internationale kunstnere til at skabe værker til vores hovedsæde. Enten i landskabet eller inden døre. Det er en udvikling, som fortsætter, siger Anders Byriel. Til september vil den svenske kunstner Karl Holmquists bidrag blive afsløret.

mark korn stol himmel kvadrat anders byriel
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et lille optimistisk spark

Her 50 år senere kan man inden døre møde designeren Nanna Ditzels smukke møbler, som en påmindelse om, at det var hendes stof Hallingdal, der grundlagde Kvadrats succes. Møblerne står i hovedsædets bibliotek sammen med kunstneren Jeppe Heins lysende You Make Me Breathe, som velvalgt giver husets gæster og ansatte et lille optimistisk spark. Og det tager vi med os denne sommeraften ud til de store spejle, hvor himlen og skyerne skaber magi og surrealisme i det soltørre landskab. Vi pakker vores grej sammen og kan ikke lade være med at nynne Beatles' sang fra albummet Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band: 'Cause I'm going to Strawberry Fields, Nothing is real, And nothing to get hung about, Strawberry Fields forever.