Inspireret af de græssende får
Landskabet på Mols fik sit udseende af den sidste istid for ca. 18.000 år siden. Da isen trak sig tilbage, foregik det voldsomt, og isblokke knækkede af og lå døde hen i landskabet og smeltede over flere årtusinder. Det gav nogle markante lavninger i landskabet kaldet dødishuller. Ja, smag lige på det ord. Man forstår godt, at den verdensberømte kunstner Olafur Eliasson blev inspireret til at skabe en række kæmpespejle for kunstnerisk at fange historien, og sammen med den verdenskendte landskabsarkitekt Günther Vogt blev det til en permanent udendørsinstallation, der består af fem unikke elliptiske spejle.
De forbløffer, hver gang man ser dem, for årstidernes forandring projekterer hele tiden nye billeder i dem – der er fri adgang i øvrigt, og et besøg kan anbefales. Herude betragter man også de græssende får, som symboliserer virksomhedens rødder og dna: tekstiler i uld. At så Olafur Eliasson gerne ville have, at farven på de islandske får skulle være i en særlig nuance, er en af de historier, man smiler lidt af. For på den måde bliver disse får til nogle helt særlige kunstdyr – også da vi tager den afrikansk inspirerede maske af designduoen GamFratesi med ud for at tage et billede af dyr og design.
Kvadrats CEO, Anders Byriel, følger os ned forbi de sky får over en fold til Roman Signers værk House fra 2017, der ligesom spejlene er et stedsspecifikt værk. Et stiliseret hus af stål med et omvendt tag, der danner et lille bassin, som samler regnvand, der ledes ud af et rør. Ideen er at skabe en midlertidig fontæne. Det er der nu ikke noget af i denne den tørreste sommer i mands minde. Som vi iagttager skifter det røde hus farve af dagslyset fra morgen, middag eller aften – om aftenen nærmer farven på husets yderside sig faktisk
hovedsædets røde mursten, står man og tænker om det mystiske, dragende hus.