Pizza = bæredygtighed
For Gorm er pizza en spise, som hænger rigtig godt sammen med visionen om at gøre verden mere bæredygtig. For på pizzaen kan man bruge alle de rester, som man har liggende i køleskabet, i stedet for at smide dem ud. Har man fx holdt tapasaften lørdag, kan man bruge den sidste pølserest eller ost på pizzaen om søndagen. Eller måske har du en broccoli, en gammel kartoffel eller en porre liggende, som skal bruges.
– Der skal ikke så meget på en pizza, før det giver mening at bruge. Så det der med at få tømt grøntsagsskuffen, osteresterne, alt det der, det fungerer bare rigtig, rigtig godt. Hvis du så skal til at tænke over, hvad du egentlig bruger af råvarer, for at gøre pizzaen endnu mere bæredygtig, så er det noget med nærhedsprincippet. Men altså, det er jo så svært at stille konkrete regler for bæredygtighed i mad.
– Altså CO2-aftryk, det er ligesom skattelovgivningen. Det er fuldstændig umuligt at finde ud af. Du kan jo få danske tomater, som har et større klimaaftryk end dem, som er kørt fra Spanien, fordi vi bruger varme og strøm i drivhusene i Danmark. Så der er ikke nogen logik, men der er tommelfingerregler: Spis efter sæsoner, spis så lokalt som muligt, og skær ned på kødet. Så rykker du virkelig dit personlige CO2-aftryk.
– Det sjove er, at Coop netop har relanceret madpyramiden ud fra et bæredygtighedsprincip, og intet har ændret sig, siden dengang den kom ud i 72, eller hvornår det nu var. Spiser alle efter madpyramiden, får vi ikke alene den næring, som vi har behov for som mennesker – vi kan samtidig nedskære vores CO2-aftryk med 50% bare pga. mængderne. Så det handler jo ikke om ikke at spise kød, men bare at spise mindre af det. Mormor vidste det ikke, men hun gjorde det af nød. Hun spiste herreklimavenligt. Hun spiste kål og kartofler, hvad der groede tæt på, og hvad der var billigt. Hun spiste en masse grød og fuldkorn, og så puttede hun grøntsager i frikadellerne for at strække farsen til flere dage. Det er dejligt, når systemer på den måde hænger sammen: at det, som er rigtig godt for os, faktisk også er godt for kloden, siger Gorm.
Find pizzaen med jordskokker og bagt porre her.