Jordskokker og pizza er som skabt for hinanden. Og så er dette nok den første pizza, du nogensinde har lavet, som skal have brunet smør på. Bagt porre er for Gorm en fantastisk kødagtig og lækker ting fra planteriget, så husk også at bruge den i alle dine andre retter, hvor du savner den der sødme og fylde.
Det skal du bruge:
180 g pizzadej kuglet op og klar
100 g jordskokker
1 porre (200 g)
1 dl fløde
2 fed hvidløg
½ bananskalotteløg
70 g vesterhavsost
En lille dusk persille
1 økocitron
20 g smør
15 g hasselnødder
1 spsk. æbleeddike
Salt og peber
Rapsolie
Sådan gør du:
Skræl 2/3 af jordskokkerne, og skær dem i tern.
Kog dem møre i fløden med lidt ekstra vand i (ca. ½ dl)med et fed hvidløg og et halvt skalotteløg.
Blend, til det er cremet, og smag til med salt og peber.
Skyl porren, og steg den godt af i lidt olie på en pande eller i ovnen – porren skal være bagt helt blød og gerne lidt brændt.
Hak nødderne groft, og brun smørret.
Hak en anelse hvidløg fint med citronskal og persille.
Rist nødderne let gyldne i det brunede smør, og put derpå et skvæt æbleeddike i. (Pas på, at smørret ikke er for varmt).
Rul dejen ud til mindst 30 cm i diameter.
Smør jordskokkecremen ud på pizzaen i et tyndt lag. Brug ikke mere end 2 dl.
Riv porren fra hinanden, og læg den hist og her på pizzaen.
Drys vesterhavsost over pizzaen, og dryp med lidt mild rapsolie.
Bag pizzaen på en bagesten i ovnen ved over- og undervarme og så høj varme, som ovnen kan gå til. Jo tættere på 300°, jo bedre.
Når pizzaen er sprød og gylden, tages den ud.
Pynt med jordskokkeskiver vendt med gremolata.
Dryp til sidst den brunede smørvinaigrette med hasselnødder over pizzaen.