dansk design novel cabinet makers
© Novel Cabinet Makers

Mød mændende bag Novel Cabinet Makers

Novel Cabinet Makers møbler, som skal holde i mange år. Både funktionelt og visuelt.

dansk design novel cabinet makers
© Novel Cabinet Makers

Vi er her for the long run...

I Novel Cabinet Makers’ showroom på Frederiksberg Allé i København er der ikke meget plads. Men der er plads nok til et spisebord, stole, et par reoler og små sideborde, og på væggene hænger en række knager og spejle. Mere skal der heller ikke være plads til, for det er lige omtrent, hvad brandets portefølje byder på indtil videre. Her handler det ikke om kvantitet. Det handler om noget helt andet.

– Nogle virksomheder vil gerne skalere hurtigt og sælge mange forskellige møbler. Det er ikke vores indgangsvinkel. Vores indgangsvinkel er forkærligheden for de få møbler, vi arbejder med, fortæller Anders Busk Faarborg. Han er den ene halvdel af duoen bag møbelbrandet. Den anden halvdel er Lars Rolf Jacobsen. De to mødte hinanden i en designvirksomhed, og en dag for tre år siden besluttede de sig for at søsætte et projekt sammen. Med hver deres faglighed i rygsækken ville de lave deres eget møbelbrand.

– Indretning har altid været en del af min verden, og Lars' verden handlede om at udvikle teknologivirksomheder, fortæller Anders Busk Faarborg.

De første to år gik med at lære at udvikle og producere møbler. Nu er Novel Cabinet Makers klar med nye møbler, der sender referencer til gammelt design fra hele verden.

– Avenue-stolene er fx inspireret af Paris og hvordan tingene så ud der tidligere, forklarer Anders Busk Faarborg og fortsætter med at løfte sløret for, at de lige nu arbejder på en serie af papirlamper, hvis former både syner amerikanske og skandinaviske, imens papiret har noget asiatisk over sig.

– Om det kommer fra det ene eller det andet sted, er sådan set underordnet. Det vigtige er, at det passer ind i vores DNA, siger Lars Rolf Jacobsen.

dansk design novel cabinet makers sofa wing
© Novel Cabinet Makers

Holdbart design: Både visuelt og funktionelt

Det gælder også møbelbrandets nyeste skud på stammen – sofaen Wing, der bliver lanceret her i januar. Dens lige linjer og diskrete kurver er inspireret af internationalt 50'er-design, og så er den polstret med stof fra danske Kvadrat.

Bagved de gamle, internationale former ligger en tankegang, som duoen har hentet i efterkrigstiden hos arkitekter som Jean Prouvé og Eames-parret. Dengang var industriel produktion helt nyt, og fordi krigen var slut, var det igen muligt at bruge materialer som stål til møbelproduktion. Derfor kunne arkitekterne som aldrig før tænke store tanker og formgive møbler på nye måder. Møbler som var og stadig er holdbare i mere end én forstand. Det er præcis dét, der er målet for Novel Cabinet Makers:

– Vores design er lavet for at kunne blive i mange år. Det er både holdbart visuelt og funktionelt over lang tid, forklarer Lars Rolf Jacobsen og følger op med, at deres møbler er skulpturelle, men ikke skulpturer. De holder til brug.

En anden ting, der fascinerer duoen ved perioden, er fraværet af trends.

– Vi er jo gået ind i en alder i møbelverdenen, som er utrolig trendbaseret. Og det var den altså ikke i 50’erne på samme måde. Forbrugeren i dag er opdraget på en hel anden måde. Især yngre mennesker på sociale medier. Det handler om bølger, der går rigtig stærkt. Dem kan du hoppe med på, men det gør vi ikke, fortæller Anders Busk Faarborg.

Alligevel forkaster Novel Cabinet Makers ikke trends. Det handler for dem om at balancere fortid og nutid, forklarer Lars Rolf Jacobsen:

– Vi arbejder meget med at tage dogmerne og værdierne fra efterkrigstiden og se på, hvordan de virker i en moderne kontekst. Der er nogle ønsker, trends og strømninger i markedet nu, som er spændende, og som vi forholder os til. Det er derfor, vi kalder det Novel Cabinet Makers – vi er nye designere, som kigger på, hvordan fortidens værdisæt fungerer i nutiden.

dansk design novel cabinet makers stol
© Novel Cabinet Makers