"Der er ting, der aldrig bliver digitale, og dem skal der også være opbevaring til"
Frontkvinderne bag August Sandgren skaber eksklusive æsker til at gemme dit rod væk i.
© Martin Juul
Eksklusive æsker
Det er dejligt at have mange ting, man holder af, men det kan hurtigt skabe rod. Vibeke Snedgaard Rafaelsen og Pia Kirkeskov Andersen har lavet æsker, der gemmer rodet væk og er i lige så høj kvalitet som møblerne i et eksklusivt hjem. Til det fik de hjælp af en gammel, dansk bogbinder ved navn August Sandgren.
På Amagertorv i København står en kvinde. Hun kigger på Illums Bolighus’ nye vinduesudstilling med Poul Henningsen-design og mørke bogæsker i læder. Kvinden hedder Vibeke Snedgaard Rafaelsen, og hun kan ikke vente med at ringe til sin forretningspartner, Pia Kirkeskov Andersen, for læderæskerne kommer fra deres unge virksomhed August Sandgren – opkaldt efter en gammel dansk bogbinder. Det er meget passende, at de står side om side med PH's design, for begge var med til at introducere Danmark for funktionalismen, der gjorde op med overflødigt pynt. August Sandgren var for bøger og æsker, hvad PH og Børge Mogensen var for møbler.
I en grundig research finder man guld
Men i modsætning til de andre er der kun få, der kender til August Sandgren. Indtil nu. Han døde i 1934, hans bogbinder-virksomhed lukkede ned i 1995, og derefter gik navnet i glemmebogen for de fleste. Det ændrede sig 20 år senere, da Vibeke Snedgaard Rafaelsen og Pia Kirkeskov Andersen besluttede sig for at lave eksklusive æsker, der kunne leve op til møblerne i æstetiske hjem, eksklusive hoteller og kvalitetsbevidste virksomheder. De tog hul på en omfattende research for at finde ud af, hvem der havde lavet de bedste æsker i dansk designs historie, og hvordan de gjorde. Her faldt de gang på gang over August Sandgren og blev hurtigt sikre på, at han var den bedste.
– Han findes bl.a. på Designmuseum Danmark og Det Kongelige Bibliotek. Der er skrevet flere bøger om, hvem han var, og hvad han kunne. I gamle dage sad der dekorationer på inderpermen af bøger, der skjulte samlingerne. Dem fjernede han, så man kunne se det gode håndværk, fortæller Vibeke Snedgaard Rafaelsen, der er glad for, at hun brugte så mange timer på research.
– Det er i sådan en grundig research, man finder frem til guld. Hvis alle havde vidst, hvor genial han var, så tror jeg ikke, at der var gået så lang tid, før han var blevet relanceret, forklarer hun.
Det der skulle have været inspirationssøgning, udviklede sig altså til en relancering, fordi det gav en dybde og en måde at arbejde på, forklarer Pia Kirkeskov Andersen og Vibeke Snedgaard Rafaelsen.