Fra vores arkiv: Se de glemte PH-møbler, der endelig er i produktion

En spændende skattejagt gik i gang, da en dansk møbelfabrikant fik nys om, at arkitekt Poul Henningsen havde efterladt en række tegninger af møbler, der aldrig har været i produktion.

© PH Furniture

Denne artikel har tidligere været bragt i magasinet, men vi synes, den fortjener et gensyn. Her kan du se de unikke møbler og læse historien bag dem.

På opdagelse i kunst-arkivet

Poul Henningsen, bedre kendt som PH, er kendt for lamper, arkitektur, viser og som samfundsrevser. Men det er de færreste, der ved, at han har tegnet flere møbler end lamper. Det forklarer Mads Bøje, autodidakt designer og møbelfabrikant, der står bag det nye firma PH Furniture, som netop har sendt en kollektion af PH-møbler på gaden.

  • Rygtet siger, at PH viste sine møbler frem på messer i begyndelsen af 1920’erne, men fik at vide, at han nok hellere måtte holde sig til at lave lamper, siger Mads Bøje.

Den ærekære PH gemte derefter tegningerne, og de har været væk, lige indtil Mads Bøje hørte om skatten og gik i gang med at trawle bøger om PH igennem, hvor han igen og igen stødte på tegningerne.

Til sidst fandt han frem til dem i Danmarks Kunstbiblioteks arkiv, hvor de i alt 67 tegninger havde ligget i årevis. Resten er, som man siger, historie, og nu er de første seks PH-møbler sat i produktion, så alle, der har lyst, endelig kan få et PH-møbel, der passer til deres PH-lamper.

På billedet ser man Øksebordet, der er udført i mahogni. Bemærk dobbeltbenene, der har givet bordet navn.

Vil du læse flere spændende historier som denne? Abonnér på BO BEDRE og få magasinet leveret direkte i postkassen hver måned: Få 5 nr. af BO Bedre + et sæt riflede kopper fra Royal Copenhagen._

© PH Furniture

Sminkebordet, der er fremstillet i mahogni, er et godt eksempel på, hvordan Poul Henningsen overførte sin enkle streg og sans for proportioner til møbeldesign.

© PH Furniture

Den smukke og utraditionelle reol er udført i valnød. Lågerne kan klappes ned, så man kan åbne til reolens hylder.

© PH Furniture

Cirkelbordet er udført i røget eg. Bemærk de karakteristiske bordben, der giver bordet karakter.

Konferencebordet
© PH Furniture

Konferencebordet er en videreudvikling af designet fra Øksebordet, som er blevet forlænget til et konference- eller spisebord til 20 personer.

© PH Furniture

PH-stolen er fremstillet i ask med sæder i enten sort eller cognacfarvet læder.