Arkitekt og arkitekturblogger Erik Juul
© Thomas Dahl

Bo anderledes og lev et endnu sjovere liv - siger ny blogger på bobedre.dk

Mød bobedre.dk's nye arkitekturblogger, Erik Juul, som tror på en arkitektur, der er humanistisk, blød og føjelig i forhold til menneskers behov.

Den positive arkitekt

Erik Juul er arkitekt med skarpe meninger om arkitektur. Han har tidligere i et interview her på bobedre.dk talt om sin tro på, at man kan bo på færre kvadratmeter og samtidig leve et større liv. Vi er blevet så nysgerrige efter at høre mere, at vi har inviteret Erik Juul til at blogge her på siden.

Her på bobedre.dk vil han først og fremmest blogge om boligarkitektur. Det er ofte med skarpe meninger, men samtidig med en optimistisk tro på, at arkitektur kan påvirke mennesker i en positiv retning.

Erik Juuls baggrund

Erik Juul er uddannet arkitekt i 1996. Han har været tegnestuechef i arkitektfirmaet Friis og Moltke's københavnske afdeling. Sideløbende har han haft et virke som selvstændig arkitekt. Han har blandt andet tegnet Signe Wennebergs sommerhus, som er Europas første træhus udelukkende bygget af FSC-certificeret træ.

Vi mødte Erik Juul i hans hood på Værnedamsvej på grænsen mellem Frederiksberg og Vesterbro i Købehavn til 5 hurtigt spørgsmål til hans baggrund og hans tanker om arkitektur og mennesker.

Vi har brugt dette billede af Erik Juul før og vil gøre det igen. Det stråler langt væk af Erik Juuls glæde ved at arbejde som arkitekt.
© Ditte Isager

Trenden tilhører en snæver elite

1. Bobedre: Hvad har du lyst til at fortælle om på din blog på bobedre.dk?

  • Jeg har lyst til igennem den her blog at skabe øget efterspørgsmål efter arkitektonisk kvalitet I dansk boligbyggeri - herunder at vise eksempler på ikke så konventionelle boligtyper.

  • Sagen er, at man meget ofte bliver stillet spørgsmålet: hvad er trenden inden for boligarkitekturen? Og der er ingen trend. Trenden er noget, der tilhører en snæver elite. Kun meget få har lyst til at udfordre den måde, man bor på. Så vi går alle sammen efter stor komfort i meget store boliger. Men jeg tror, hvis man får mulighed for at se nogle eksempler på, hvordan man kan bo anderledes og samtidig leve et endnu sjovere liv, så vil man opleve, at der vil blomstre en anden form for boligarkitektur frem.

Hedonistisk bæredygtighed

2. Hvad har været den røde tråd i dit virke som arkitekt?

  • Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at der har været en rød tråd, men jeg tror, at det er meget naturligt, at fokus ændrer sig og flytter sig undervejs. Ellers ville man nok være meget statisk i sit virke som arkitekt.

  • Lige nu synes jeg, at det er det politiske og det intellektuelle i at være arkitekt, der interesserer mig – altså at man kan være med til at kommentere på samfundet gennem det byggede miljø. I forbindelse med et hus, jeg bygger for fotografen Ditte Isager og hendes mand for tiden, diskuterede vi for eksempel meget kvaliteten i at "bo småt - lev stort" set i forhold til, at vi i dag står over for den enorme udfordring om, hvordan vi skal bruge vores fælles ressourser på en anden måde. Så bliver det her lille sommerhus også til en diskussion om bæredygtigthed. Og et væsentligt tema for mig er hedonistisk bæredygtigthed. Når vi opfører os bæredygtigt skal vi nemlig helst have en opfattelse af, at vi kommer til at leve et bedre og sjovere liv. Sagen er, at der er ingen af os, der har lyst til at ofre noget som helst på bæredygtighedens alter, hvis det går ud over vores personlige komfort og frihed.

Erik Juul
© Thomas Dahl

Humanistisk arkitektur

3. Hvad er god arkitektur for dig?

God arkitektur bør tage udgangspunkt i at skabe rammerne for det liv, mennesker gerne vil leve. Det vil sige, man tager udgangspunkt i de mennesker, der skal bo i og bruge arkitekturen.

På den måde er det meget humanistisk fag og derfor, inden man overhovedet begynder at tegne noget som helst, starter vi altid med en samtale om drømme, stemninger, gæstfrihed, kaos eller orden og så videre. Det er vigtigt, at man taler med dem, der skal bruge arkitekturen. Og så er det sådan set lige meget om det er en skole, et fængsel eller et sommerhus. Brugerinddragelse bliver nogle gange ophøjet til noget helt særligt, men det er jo meget banalt: man kan ikke tegne noget til nogen, hvis man ikke ved hvem de er.

4. Hvilken vej føler du, at det går med arkitekturen i dag?

Helt generelt så er den blevet meget mere humanistisk og blød og føjelig i forhold til menneskers behov. Jeg synes for eksempel, at vi kan se det i København i to bygninger, der egentlig ikke har noget med boligbyggeri at gøre. Den ene er Panum-tårnet, som tegnestuen C.F. Møller er arkitekt for.. Her skal der sidde forskere fra hele verdenen. Det er et nyt vartegn for København, som snart står færdigt. I stedet for en firkantet kasse, som eksempelvis SAS-hotellet, så er bygningen blevet blød og føjelig som en amorf form med en facadebeklædning, som vil ændre sig I forhold til lys og årstider. Det samme kan man sige om Axel Towers, som ligger over for Tivoli og er tegnet af Lene Tranberg

Tro på fremtiden

5. Er du positiv på arkitekturens vegne?

  • Ja, absolut positiv. Det er jeg også på verdens vegne i det hele taget, selvom vi står over for store udfordringer. Det er en af de mest positive udfordringer i sig selv, fordi det kræver en kollektiv indsats at ændre den måde, vi bruger de fælles ressoucer på - også igennem det byggede miljø. Så vi har ikke nogen som helst grund til at tro, at det ikke skulle lykkes for os. Og hvad er alternativet til at være positiv og tro på fremtiden? Det tør jeg dårligt tænke på.

Følg Erik Juuls blog på bobedre.dk her