Det geniale Royal System fylder 70 år
Danske Poul Cadovius designede i 1948 den banebrydende væghængte reol Royal System, der blev en kæmpe succes i hele verden.
Af
Royal System blev udviklet af opfinderen, designeren og møbelfabrikanten Poul Cadovius (1911-2011) i 1948. Den funktionelle systemreol passede perfekt til efterkrigstidens bolig, der vægtede gulvplads og lys højere end tidligere. Royal System er blevet relanceret i eg, valnød og sortlakeret eg af dk3 i 2010.
Royal System er måske verdens mest kendte reolsystem
Royal System, som i år fylder 70, var i 1950’erne og et par årtier frem et af Danmarks, og måske verdens, mest kendte reolsystemer. Det innovative system blev udviklet af Poul Cadovius, der var selvlært opfinder, entreprenør, erhvervsleder og designer. Bag designet af Royal System lå et ønske om at tilbyde møbler, der passede til efterkrigstidens nye boligformer. I takt med at flere og flere rykkede ind til byerne, blev der bygget nye boliger, hvor lejlighederne var mere moderne end tidligere, men også mindre. Poul Cadovius’ mål med Royal System var at skabe mere plads i hjemmet hvor ”mennesker alt for ofte spærres inde blandt møbler på et begrænset gulvareal”, som han selv formulerede det. Møblerne skulle væk fra gulvarealet og hænges op på væggen. En tanke han de følgende år videreudviklede med System Ultra og System Cado.

Drivkraften var ønsket om at forandre
Reolsystemerne blev så populære, at Poul Cadovius i 1970’erne var Danmarks største møbelproducent, med afdelinger i syv lande og eksport til 40 markeder. På det tidspunkt havde Poul Cadovius desuden etableret et bådebyggeri, taget flere hundrede patenter på alt fra toiletpapir til vandtårne – og designet de ikoniske champignon-formede busskure, man stadig ser rundt om i landet. Alt sammen uden en formel uddannelse som arkitekt, ingeniør eller designer. Hans drivkraft var ønsket om at forandre, trangen til konstant at kaste sig ud i nye projekter og evnen til at ramme plet i forhold til folks behov.

16 mio. kombinationsmuligheder
Poul Cadovius var uddannet sadelmager og tapetserer, og under 2. verdenskrig lavede han mørklægningsgardiner. Da krigen var slut, brændte alle de forhadte mørklægningsgardiner, og ville i stedet lukke lyset ind – og som den entreprenør, Poul Cadovius var, begyndte han at lave persienner, som på det tidspunkt var relativt ukendte i Danmark.
Allerede et par år senere, fik han ideen til det, der skulle blive hans store guldæg – og hans bidrag til dansk møbeldesign: Royal System. Det bestod af trælister, der sættes på væggen, hylder, der holdes af tynde metalbøjler samt skabs- og skuffemoduler. Et utroligt fleksibelt system, som ifølge Poul Cadovius havde mere end 16 mio. kombinationsmuligheder: enkelt, funktionelt og fremstillet i teaktræ eller palisander, så det ramte tidsånden.
I løbet af få år blev Royal System produceret på licens i mere end 30 lande, og i 1957 designede Poul Cadovius System Ultra, en videreudvikling af det væghængte reolkoncept.
System Cado
Tre år senere, i 1960, udviklede han endnu et reolsystem, System Cado, der består af hele træpaneler, hvorpå der monteres hylder, skabe og skuffer – der blev sågar designet en seng til at hænge på væggen, og filosofien om at flytte møblementet fra gulvet til væggen blev dermed fuldendt.

Let og enkelt, men utroligt fleksibelt. Poul Cadovius' Royal System består udover reoler af skuffe-, bord-, og skabsmoduler.
Møbelbranchens Simon Spies
Senere i 1960 var han i gang igen og opfandt System Abstraca, et system af led til at forbinde metalrør, der kan bruges til at bygge alt fra reoler til sportshaller – et design han i 1992 fik en Dansk ID pris for, forløberen til Danish Design Awards.
– Han havde sin storhedstid i 1960’erne og 1970’erne, hvor han kørte rundt i en Jaguar og havde Danmarks største yacht, som han lånte ud til Dronningen, fortæller Jacob Plejdrup, der har grundlagt dk3, og i dag har rettighederne til både Royal System og System Cado.
Det vurderes, at virksomheden Royal System, som Poul Cadovius opkaldte efter sit første reolsystem, har omsat for op mod otte mia. kr., og med sin flamboyante og selvsikre stil blev han af nogle set som møbelbranchens Simon Spies, og der er næsten lige så mange historier om ham, som om rejsekongen.
– En af de gode historier er om en amerikaner, som havde købt en båd fra Poul Cadovius’ bådebyggeri. Men kunden var ikke tilfreds. Båden levede ikke op til det lovede, og der var meget i vejen. Så tog Poul Cadovius den selvsamme båd, stillede op i Sjælland Rundt og vandt, hvorefter han gav pokalen til amerikaneren, griner Jacob Plejdrup, der mødte Poul Cadovius flere gange før hans død i 2011.

System Cado er Poul Cadovius' mest avancerede reolsystem. hvor hele træpaneler hænges på væggen og monteres med hylder, borde og skuffemoduler. Systemet bliver relanceret af dk3 på møbelmessen i Stockholm i begyndelsen af februar og er i butikkerne fra maj.
Gå-på-mod
I slutningen af 1970’erne begyndte det at gå nedad for Royal System og System Cado, og det i en sådan grad, at produktionen helt stoppede, og gennem 1980’erne og 1990’erne forsvandt den ikoniske reol helt ud af de danske hjems møbelrepertoire.
– Der er en hel generation, der er vokset op med de reoler, som slet ikke har brug for, at de kommer tilbage. Men hvis man viser dem til deres børn på 30-40 år, så synes de, at de er helt fantastiske, siger Jacob Plejdrup, der måtte kæmpe hårdt, for at få licenserne, på trods af at begge reolsystemer har været ude af produktion i årevis.
– Poul var ret afvisende da jeg mødte ham første gang, og jeg fik indtryk af, at han ligesom ville beskytte mig lidt mod projektet. At det var historie, og det skulle have lov at ligge. Men jeg havde fået øje på de her reoler, og jeg kunne ikke holde ud, at de ikke var i produktion. Så jeg vendte tilbage, og fjerde gang fik jeg licensen, griner Jacob Plejdrup, som efterfølgende fik at vide, at det blandt andet var fordi, at Poul Cadovius kunne genkende noget af sit eget gå-på-mod i ham.
Det var i 2009, og året efter kunne dk3 præsentere Royal System på årets møbelmesser, hvor de fik en overvældende modtagelse.
– Folk undrer sig over, at Royal System har været helt væk, og er glade for at se det igen. Derfor er vi også virkelig stolte af at have Royal System i sortimentet og spændte på at kunne præsentere System Cado på forårets møbelmesser, siger Jacob Plejdrup.
