14 nemme retter du kan lave af det, du finder i naturen
Det danske land gemmer på mange spiselige planter, bær og svampe. Naturen er som et stort spisekammer, der venter på at blive brugt. Se her, hvilke lækre retter du kan bruge dine naturfund til.
Af
Kantareller
Kantareller er gule, men ikke alle kantareller er ens. Den gule farve kan nemlig godt variere lidt i tonen, så nogle er kraftigere end andre.
Kantareller kan sagtens forveksles med den giftige netbladhat, hvis man ikke har det helt store kendskab til svampe generelt. Det er derfor en god idé at læse op på, hvilke svampe man skal gå udenom, inden man plukker løs. Hos Vild Mad kan du finde information om, hvilke forvekslinger der kan ske, når du leder efter kantareller. Find deres guide her.
Hvis man er på Læsø om efteråret er der rig mulighed for at tage på svampejagt i Læsø Klitplantage. Her kan du plukke kantareller og Karl Johan svampe. Hvis din høst er stor, kan du lave en lækker toast med kantareller, vesterhavsost og grønne urter. Du kan finde opskriften på svampetoasten lige her.

Ramsløg
Man er ikke i tvivl, når man nærmere sig ramsløg i den skyggebeklædte skovbund. Den lille fine hvide blomst, som lyser op fra skovbunden, gør urten genkendelig og med sin kraftig duft af hvidløg er du slet ikke tvivl om, at du har fundet ramsløg. Ramsløg har lange og smalle blade og kan blive op til 40 cm høje. Alt ved ramsløg kan bruges: blomsterne, bladene og frøkapslerne. Men hvis du vil have en kraftigere smag, skal du gå efter de yngste blade.
Man kan finde den grønne plante i våde og skyggefyldte skovområder. Ramsløg findes rundt på de fleste danske øer, men der er særligt mange på Bornholm. Tag for eksempel til Døndalen, der ligger få kilometer fra Gudhjem. Man skal dog være opmærksom på, at man ikke kommer til at forveksle dem med liljekonval, som er giftige. Så vær sikker på, at du har lavet din research grundigt, så du undgår at forveksle dem med hinanden.
Du kan for eksempel bruge dine selvplukkede ramsløg til et hjemmebagt ramsløg fluté som her eller bruge det til din søndagsbrunch over et pocheret æg og lidt avocado som her.
Ramsløg kan bruges i mange retter, og vi har samlet syv forskellige opskrifter med ramsløg, som du kan finde inspiration fra her.

Havtorn
Havtorn har en virkelige smuk og kraftig orange farve og vokser på grene med sølv/grønne blade. De vokser, som navnet også lægger op til, ved havet, som buske og indimellem som træer. De vokser bedst i et område med grus og med rigeligt sollys. De orange bær kan godt være lidt vanskelige at plukke, fordi der sidder spidse torne på grenene. Det er derfor en god idé lige at tage et par handsker med.
Havtorn er rig på C vitaminer. Et enkelt bær indeholde samme mængde C vitamin, som der er i en appelsin. De har en lækre syrlig smag, som er god til både det søde- og salte køkken. Smagen kan dog godt variere alt efter, hvor modne bærrene er. De kan have noter af passionsfrugt, ananas, mandarin og appelsin.
Du kan bruge de smukke og syrlige bær til en cremet risotto med kammuslinger, som ses på billede. Opskriften på den dragende og lidt anderledes risotto kan du finde her.

Hyldeblomst
Hyldeblomst er ikke til at tage fejl af, da deres små hvide blomster lyser buksen op. Blomstens sommerduft gør det endnu nærmere at finde denne skønne plante. Den befinder sig på frugtbar jord i parker og skovbryn. De genkendelige blomsterskærme kan også findes i sommerhusområder som for eksempel Fanø og Møn. Prøv så vidt muligt at undgå at plukke sommerblomsten fra trafikeret veje. Gå ad små stier, grønne områder og legepladser.
Blomsten har en lidt parfumeret smag, som vi forbinder med sommer og er oplagt at bruge i en dessert.
Lav en lækker sommerdesserter som denne panna cotta, der er rig på smag af frisk citron og hyldeblomst. Opskriften er tilgængelig her.

Mælkebøtter
Den solstrålende mælkebøtte kender de fleste og anses oftest som lidt besværlig, da den spreder sig helt vildt. De er derfor også meget nemme at finde over hele landet. Du kan kigge langs veje og fortov, på marker og enge og i haver.
Smagen minder lidt om rucolas bitterhed. Men hvis du vil undgå, at dine mælkebøtter har en alt for bitter smag, skal du plukke de mælkebøtter, der vokser i skyggeområder, da solen gør dem mere bitre.
Pluk dine mælkebøtter direkte fra din have og lav en flot, grøn mælkebøttepesto med pinjekerne, citron, parmesanost og lidt gurkemeje. Find opskriften lige her.

Brombær
Dette lækre bær har sæson fra juli til oktober, men du finder flest bær i august og september. De vokser i skovbryn, krat, nål- og løvskove.
Ligesom hindbær trives brombær også i et fugtigt miljø og vokser på buske. Man skal dog huske at tage handsker med, når man skal plukke det mørke bær, da der sidder små torne på buskens grene. Hvis du bedst kan lide brombær meget søde, skal du gå efter at plukke sæsonens første bær.
Hvis du plukker en god portion brombær, kan du give dig i kast med at bage en skøn brombærtærte med en cremet fyld af chokoladecreme. Opskriften finder du her.

Hindbær
Det søde lille røde bær kan du plukke fra juli til august. Den vokser bedst i fugtig jord som i krat og løvskove. Og så trives den bedst med masser af lys, så hvis du vil have held med at finde hindbær, så kig efter sommerbæret i lysninger i skoven eller langs stiger.
Det genkendelige bær er fantastisk til al madlavning. Vi har brugt det smukke bær i en lækker quinoasalat med gedeost, avocado og urter. En nem og æstetisk salat der passer perfekt til din sommermiddag. Find opskriften her.
Men man kan også bruge bærrene til at lave en god marmelade, som kan spises på brød eller komme en lille skefuld af den hjemmelavede marmelade i din yoghurt eller havregrød. Du kan prøve denne opskrift, som er hindbærmarmelade med et lille twist af rabarber og ingefær.