Hvad vil det sige at sanke?
Vi er vant til at købe vores frugt, grønt og urter i supermarkedet eller hos grønthandleren, men siden før den slags fandtes, har det været essentielt at sanke sine råvarer. For at sanke betyder at samle, og måske du allerede sanker uden at tænke over det. For mange af os er nemlig vant til samle svampe i skoven eller at plukke de frugt og bær, som vi møder på vores vej i naturen.
Men er du egentlig helt med på, hvad du må tage, og hvor man kan finde den spiselige natur? Hvis ikke, så se med her, hvor vi kommer med vores bud på gode, guidede sanketure på udvalgte danske øer.
Hvor og hvad må man sanke?
Inden vi kommer til de guidede ture, så lad os lige tage et par retningslinjer for at sanke i den danske natur.
Som hovedregel må man sanke overalt i offentlige skove, strand og lignende, på alle tider af døgnet. Er det fra private områder, må man som udgangspunkt kun tage det, man kan nå fra veje og stier i tidsrummet mellem kl. 6 om morgenen til solnedgang.
Når du sanker, er det altid en god idé at overveje, hvor meget du egentlig har brug for. Med det for øje, kan du samle bær, frugt, svampe, urter til eget brug. En god huskeregel i den forbindelse, er kun at sanke så meget, at det kan være i en bærepose.
Rømø
Med Rømøs beliggenhed mellem Vesterhavet og Vadehavet er der ideelle muligheder for at finde spændende strandurter, skaldyr, svampe og bær.
Hvis du gerne vil have lidt hjælp til at finde de bedste sankesteder, kan du gennem Naturcenter Tønisgård løbende tilmelde dig en af deres sanketure. Her kommer ud på tur med den lokale guide, som kender øen og ved, hvad der er i sæson.
Du tilmelder dig deres ture her.
Bornholm
Skal du ud og sanke på klippeøen, kan du gennem Gaarden på Bornholm tilmelde dig en sanketur med naturvejleder Thomas Guldbæk.
Gaarden er et bornholmsk madkulturhus, der arrangerer aktiviteter, oplevelser og uddannelser. Så hvis du er interesseret i, hvad der ellers kunne være af gastronomiske aktiviteter eller oplevelser på Bornholm, er Gaarden et godt sted at holde øje.
Du finder deres hjemmeside her.
Fyn
Med sine lange kyststrækninger og gode strande har Fyn mange gode sankesteder.
I Odense fjordområde er der også gode muligheder for at komme ud i det fri og sanke med den lokale vejleder Rikke.
Sankningen foregår fortrinsvist i Odense, Kerteminde og Nordfyns Kommune.
Du kan finde mere information om turene her.
Ærø
Ved Voderup Klint på Ærøs østersøkyst ligger gården Vesteraas, som er drevet af grøn guide og naturvejleder Nils Ørum.
Med hans projekt Naturgejst tilbyder han guidede ture på strand og eng, åbne ture og workshops, hvor man kommer med ud og smager på den ærøske natur.
Find mere information om Naturgejst og tilmelding her.