Sankesæson
'At sanke' er et gammelt udtryk for at samle mad i naturen såsom bær, svampe og æbler. Når man sanker, kommer man i tæt kontakt med naturen, og man kan hurtigt tilbringe en hel dag ude af huset med sine venner og familie.
Sankning kan være en fantastisk måde at finde friske, lokale råvarer, som kan bruges i utallige retter og smagssammensætninger.
Sankesæsonen begynder i Norden allerede i juni, hvor de første bær begynder at modne, men sæsonen varer mange steder helt hen til slutningen af oktober – så der er rig mulighed for at komme ud og nyde naturen.
Få herunder nogle gode tips til sankesæsonen af ekspert og gastronomisk chef hos HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.
Bær – rige på vitaminer
Sensommeren er højsæson for mange forskellige typer bær, som multebær, ribs, blåbær og hindbær.
Bær er fyldt med gode vitaminer og er samtidig nemme at bruge i forskellige retter. De egner sig til suppe, marmelade, juice eller sågar tørrede bær, som kan laves til pulver og bruges på havregrød eller kager.
Tyttebær er fantastiske til marmelade, eller de kan blandes med sukker og spises til diverse retter. Det er et af de bær, der oftest modnes senere end andre, og der er derfor rig mulighed for stadig at komme ud og sanke tyttebær.
Den sene modning gør dem perfekte til at samle samtidig med, at du er på svampejagt.
Smagfulde svampe
Nogle af de mest kendte, spiselige svampe er kantareller, Karl Johan, østershat og rørhat. Kantareller kan findes allerede i sommermånederne fra juni og frem, men svampesæsonen peaker først i august og september.
Det er en god idé at gå på opdagelse i et opslagsværk over spiselige svampe og læse op på, hvilke svampe du skal samle, og hvordan du genkender dem i naturen. Der findes nemlig giftige svampe, og det er derfor vigtigt at kunne skelne mellem de spiselige og de giftige – nogle gange er det på stilken, man finder kendetegnene.
Svampe skal helst opbevares i en kurv under sankningen for at undgå at skabe øget bakterievækst.
Et andet tip til svampesankning er at rense dem med en svampekniv, mens du stadig er i skoven.
De saftige æbler
Æbler er en favorit i det danske land, og der findes mange forskellige sorter i Danmark.
Det er altid en god ide at samle æbler så sent på sæsonen som muligt, men de behøver dog ikke være fuldt modnet ved plukningen, da æbler modner og udvikler aromaer, mens de opbevares.
Æbler er gode i tærter eller til at spise rå, men her skal de helst ikke rives direkte af grenen. I stedet skal de drejes nænsomt af grenen, indtil de frigiver sig af sig selv.
Æblerne kan også sagtens bruges, hvis de er faldet af træet og ligger på jorden – så er de perfekte til juice eller æblemost.
Råd til turen i skoven
Sankning er en sjov aktivitet, der kan nydes af hele familien. Men når man går i skoven, er der nogle ting, der altid er godt at huske:
- At medbringe en fuldt opladet mobil i tilfælde af, at du bliver væk eller får brug for hjælp
- At have ordentligt tøj på, der passer til vejret
- At have noget farverigt på, så du er nem at se og finde, hvis du får brug for hjælp
- At medbringe mad og drikke, da du er udenfor hele dagen