Lækker brombærtærte med chokolade

Buskene bugner af frugt og bær lige nu, og det har inspireret Camilla fra Blueberry Tales til en skøn brombærtærte med chokolade.

brombærtærte opskrift chokolade blueberry tales

© Blueberry Tales

Jeg har glædet mig til at dele dagens opskrift på denne brombær- og chokoladedessert, som jeg er ret vild med. Den er lavet af en klassisk tærtedej tilsat lidt rugmel, fyldt med cremet chokoladecreme og toppet med søde brombær fra vores have. Chokoladecremens fornemme franske navn er cremeux, men lad dig ikke skræmme; Den er faktisk virkelig let at lave – særligt, hvis du har et sukkertermometer ved hånden.

blueberry tales brombærtærte flormelis

© Blueberry Tales

Men inden vi går videre til opskriften, vil jeg gerne sige en stor tak til alle, som i lørdags deltog i min udsolgte macaron workshop i Svendborg (se flere billeder). Jeg føler mig så heldig over, at jeg fik muligheden for at undervise otte fantastiske kvinder og mænd fra hele landet. Vi havde det så sjovt! Vi drak bobler og diskuterede sirup-temperaturer, og hver deltager fik en æske med deres egne macaron kreationer med hjem sammen med en lille gave fra et par sponsorer.

Tusind tak til Chokoladekompagniet for at bidrage med min mørke yndlingschokolade fra Valrhona, og tusind tak til Biogan for at sponsorere noget af jeres lækre økologiske mandelmel. Hvis du ikke nåede at få en plads på workshoppen denne gang, kan skrive dig op til mit nyhedsbrev og få besked, så snart billetsalget til min næste workshop

Og nu tilbage til den lækre dessert! Cremeux er en ny tilføjelse til mit dessert-repertoire. Jeg vidste slet ikke, at den fandtes, indtil jeg for nylig desperat søgte efter opskrifter med et højt indhold af æggeblommer. Jeg har nemlig haft en masse æggeblommer til over fra alle de macarons, jeg skulle klargøre til min macaron workshop. Og selvom det måske virker uforståeligt, så bliver jeg altså træt af bearnaise efter en vis mængde. Heldigvis var der hjælp at hente hos Google.

I bund og grund laves cremeux af mælk, fløde, sukker og æggeblommer, som legeres som en iscreme, hvorefter det hældes over mørk chokolade i rigelige mængder. Resultatet er en silkeblød creme, som smelter på tungen. I denne opskrift har jeg tilføjet en smule balsamicoeddike, hvilket jeg kun kan anbefale; Et hint af syre balancerer de søde brombær til perfektion. Ja, jeg bliver nok nødt til at indrømme, at det er af mine bedste desserter til dato.

Brombærtærte og mørk chokolade cremeux

(En tærte á 25 cm)

Ingredienser

TIL TÆRTEDEJ

250 gram hvedemel
50 gram rugmel
90 gram flormelis
En knivspids fint havsalt
120 gram koldt usaltet smør
1 æg

TIL DEN MØRKE CHOKOLADE CREMEUX

230 gram fløde, 38%
240 gram sødmælk
400 gram 70% mørk chokolade, finthakket
6 æggeblommer
2 spiseskefulde balsamicoeddike

TIL AT SAMLE TÆRTEN

Masser af brombær
Flormelis

Fremgangsmåde

TIL TÆRTEDEJEN

  • Start med at riste rugmelet i en pande ved lav temperatur indtil det begynder at blive let brunt. Det vil fremhæve melets lækre rugsmag. Hæld melet ud på en stor tallerken og bred det ud, så det køler af hurtigere.
  • Tilføj hvedemel, rugmel, flormelis og salt til en stor skål and rør det sammen. Skær smørret ud i små firkanter, tilføj det til melet og gnid det mellem fingrene indtil smørstykkerne er på størrelse med brødkrummer. Tilsæt æg og saml hurtigt dejen. Dæk dejkuglen med husholdningsfilm, giv den et let tryk, og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
  • Smør din tærteform. Rul dejen ud på en meldrysset overflade indtil dejen er 5 mm tyk. Flyt dejen over i den smurte tærteform, og skær eventuelle overskydende kanter væk. Prik huller i dejen med en gaffel og lad dejen hvile yderligere 30 minutter i køleskabet.
  • Forvarm ovnen til 200 C, læg et stykke folie ovenpå tærtebunden og fyld den op med tørrede bønner eller ris. Bag tærtebunden i 20 minutter. Fjern folie og bønner/ris, og lad tærtebunden bage videre indtil bunden ser tør ud og kanterne er gyldne. Lad tærten køle af på en rist mens du forbereder din cremeux.

TIL DEN MØRKE CHOKOLADE CREMEUX

  • Hak chokoladen fint og kom den i en skål.
  • Kom mælk og piskefløde i en lille kasserolle og varm det op til kogepunktet. Fjern kasserollen fra varmen. Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål, så det kun lige er en ensartet masse. Hæld lidt af den varme mælk ned i æggeblandingen under piskning og hæld derefter det hele tilbage i kasserollen. Varm cremen op under omrøring over svag varme, til den legerer ved 85 C (brug gerne et sukkertermometer). Tag den straks af varmen og sigt 950 gram af cremen gennem en sigte over skålen med den hakkede chokolade. Lad den varme creme stå og smelte chokoladen i 2 minutter. Rør så energisk i midten med en gummidejskraber til der opstår en ensartet masse.
  • Hæld cremen over i den færdigbagte tærtebund og sæt den på køl.

TIL AT SAMLE TÆRTEN

  • Så snart cremen er kølet ned og begyndt at sætte sig (efter 15-20 minutter), kan du pynte med brombær på toppen. Sæt tærten tilbage i køleskabet til den har sat sig helt, cirka 6 timer. Drys med flormelis før servering.
Blueberry Tales brombærtærte chokolade

© Blueberry Tales

Blueberry Tales Brombærtærte opskrift chokolade tærte tallerken

© Blueberry Tales

Relaterede Artikler