© Camilla Drost / Blueberry Tales

Sådan laver du ramsløgspesto

Ramsløgpesto er fantastisk i friske salater eller tilberedte på toppen af en pizza, i en suppe eller en gryderet - eller som substitut for basilikum i en pesto genovese. Få den lækre opskrift her.

Jeg bygger rede, hvor end jeg er. Lige meget om det er udenlands eller hjemme. For mig handler det om at være til stede i nuet, ligegyldigt om vi går på opdagelse i de fortryllende lyserøde gader i Marrakesh, de oldgamle korridorer i Kyoto, eller som i disse dage, hvor vi pakker flyttekasser ud i Svendborg.

Vi gjorde det rent faktisk. Vi har solgt vores lejlighed i København for at udleve drømmen om et liv tæt på vand og skov.

De første morgener i det nye hus føltes dog lidt underlige. Fra den ene dag til den anden var vi gæster i et hjem, hvor vi ikke kendte ethvert knirkende gulvbræt eller alle de små revner i de pudsede vægge, som i vores gamle lejlighed. Vi er stadig ved at finde ud af, hvad der skal ske nu - både i forhold til job og hus. Jeg har en stærk følelse af, at vi er på rette spor, selvom usikkerheden til tider får mig til at tøve.

Allerede efter et par dage kunne jeg mærke en forandring. Efterhånden som flyttekasserne blev pakket ud og mit keramik fra hele verden blev sat ind på hylderne i mit nye køkken, begyndte tågen af frygt at lette. Vi tog i skoven og samlede ramsløg, og jeg brugte dem i en pesto, som jeg lavede fra bunden i min morter. Der er intet som at lave mad, som får mig til at føle mig hjemme – hvad end vi er hjemme eller udenlands.

Ramsløg (allium ursinum) går også under navnet vilde hvidløg, og som navnet antyder, gror de vildt i skovbunden af de danske skove. De må ikke forveksles med den giftige liljekonval; Gnid et blad mellem fingrene, og hvis de lugter af en blanding af porrer og hvidløg, er det ramsløg. Anvendelsesmulighederne for ramsløg er uendelige. Et godt sted at starte er at bruge dem de steder, hvor du normalt ville bruge porrer og hvidløg. De er fantastiske i friske salater eller tilberedte på toppen af en pizza, i en suppe eller en gryderet - eller som substitut for basilikum i en pesto genovese, hvilket jeg deler opskriften på herunder. Jeg bruger altid en morter, som traditionen tilsiger. Du kan i en snæver vending bruge en foodprocessor i stedet, men du vil ikke få den samme smag og cremede konsistens, da bladendes smagfulde olier kun udvindes gennem cirkulære bevægelser i en morter.

Ramsløgspesto

Vær opmærksom på, at ramsløgspesto er mere kraftig i smagen end den traditionelle pesto genovese lavet på basilikum. Jeg tilføjede en smule hvidløg, men dette kan udelades for en mildere smag. Prøv at bruge pestoen, hvor du ellers ville bruge pesto genovese.

(Laver nok til 3-4 personer)

1 fed hvidløg
En knivspids havsalt
40 gram pinjekerner
25 gram ramsløg (vægt uden stilke)
50 gram friskrevet parmigiano reggiano
150 ml oliveolie

  1. Hak hvidløget og ramsløgene groft. Smid stilkene ud.
  2. Stød hvidløget med en knivspids salt i en morter, indtil du har en pasta. Tilføj pinjekernerne og stød igen til du har en klistret pasta.
  3. Tilføj ramsløgene én håndfuld ad gangen. Stød morteren i cirkulære bevægelser rundt langs morterens kant for at nedbryde bladene og udtrække olierne. Tilføj den næste håndfuld, så snart bladene er reduceret til små stykker.
  4. Når alle ramsløgene er nedbrudt til små stykker tilføjes friskrevet parmigiano reggiano, og der stødes igen indtil osten er arbejdet ind i pestoen.
  5. Færdiggør pestoen ved at tilføje olivenolien ad tre omgange. Brug en træske til at røre olien ind i pestoen før næste portion tilføjes.
  6. Opbevar pestoen i et lukket glas i køleskabet.
© Camilla Drost / Blueberry Tales
© Camilla Drost / Blueberry Tales
© Camilla Drost / Blueberry Tales

Blueberry Tales og BO BEDRE

Følg Camilla Drost på hendes blog blueberrytales.com. Eller find fremover nogle af hendes bedste og smukkeste madkreationer i en dansk udgave her på bobedre.dk på bobedre.dk/blueberrytales.