Havudsigt
© Stine Christiansen

Kig ind i dette bådhus på kun 60 m2

Hjemmet er et perfekt eksempel på, hvordan man får det bedste af to verdener: natur og storby.

Terrasse

Sommeridyl i Sydhavn. Terrassen følger huset hele vejen rundt og fungerer som en forlængelse af rummet indenfor og får de 60 m2 til at føles større. Store og bordet er fra Anker, og bænken er fra Skagerak.

© Stine Christiansen
Trækøkken

Der laves masser af mad i det lille køkken, og ovn såvel som køleskab er sat ind i højskabene ved siden af. Den lille kogeø har indbygget emhætte, som er et vigtigt element, når man har mange funktioner i samme rum. På køkkenbordet og hylderne står udvalgte ting fremme: en kaffemaskine fra Smeg, en glasskål fra Holmegaards samarbejde med Serché, skåle fra 101 CPH og knive fra Ansø. Barstolen er fra Make Nordic.

© Stine Christiansen
Trækøkken

Vermands køkken, The Collection, er lavet i massivt egetræ med bordplade i marmor og sat sammen i moduler, hvilket giver køkkenet en vis fleksibilitet. Da Kristina sidst holdt fødselsdag, rykkede hun den lille kogeø, der går ud i rummet, ind langs væggen for at gøre plads til et større bord.

© Stine Christiansen

En mulighed de ikke kunne sige nej til

– Vi er landet her, fordi Anton arbejdede herude på et tidspunkt og blev helt forelsket i området. Han fik mulighed for at købe huset af en ældre dame, som havde boet her i mange år. Det kunne vi bare ikke sige nej til, fortæller Kristina, der selv er vokset op på en lille ø i Norge og altid har boet i nærheden af vand.

Køkken alrum

Kig fra enden af køkkenet ud mod vandet og terrassen. Vinduespartiet er en dobbeltdør, som kan åbnes helt op. De brede gulvplanker er i massivt fyrretræ, der er lud- og sæbebehandlet, og det samme er loftet – her er brædderne bare smallere.

© Stine Christiansen
Spisestue

Den muslinge-lignende lampe over spisebordet er fra Menu. Bord og stole er vintage, fundet på Den Blå Avis, og bordlampen er fra Rosendahl. Det lille koøje er et vindue ind til soveværelset.

© Stine Christiansen

Totalrenovering og prototyper

De 60 m² i grundplan skulle totalrenoveres, et projekt, de begyndte på i 2019. Imens renoveringen stod på, boede de på en båd, der lå til lige ved siden af. Begge er arkitekter og har tegnet, udtænkt og bygget hver eneste centimeter af huset sammen med Antons tegnestue Vermland. Derfor er meget af interiøret også prototyper, som parret tester af, inden det bliver sat i produktion, som eksempelvis sofaen i fyrretræ og bouclétekstil, som de har designet sammen.

Køkkenet er også skabt af Vermland og er et koncept, som hedder The Collection og er et nyt take på et modulopbygget snedkerkøkken. Det er lavet i massivt egetræ, og tanken er at skabe et flat-pack-køkken, som er let at samle selv.

Beige sofa

Sofaen i fyrretræ har Anton og Kristina selv lavet – den er en prototype, som de har bestemt sig for at sætte i produktion igennem Vermland. Billederne på væggen er fra Galerie Maeght i Sydfrankrig, til højre af Jean Arp og til venstre af Eduardo Chillida. Det store træ er en Ficus Audrey. På bordet står en muslingevase fra Ferm Living, en træboks fra 101 CPH, en Skultuna-lysestage og en vintage glasvase.

© Stine Christiansen
Marmor sofabord

Kristina har designet sofabordet sammen med det svenske brand Mawrble, der laver borde af marmor.

© Stine Christiansen
Kristina Line og Anton Bak

Anton og Kristina Line er begge arkitekter og har selv haft fingrene i hver eneste lille detalje af bådhuset.

© Stine Christiansen

Småt men godt

I og med at huset kun er 60 m², har parret fokuseret meget på at skabe flere små afdelinger i det største rum, der både huser stue, køkken, spise- og kontorplads, at have rigeligt med opbevaringsenheder og et hjem beregnet til at leve – der skal være plads til gæster, selvom det så har betydet at lave et mindre soveværelse.

– Så længe alting har sin plads, gør det ikke noget, at det er lidt småt, og der er så mange kvaliteter ved at bo ved vandet, siger Kristina og fortsætter:

– Det allerbedste er, at man kan kigge på noget, der bevæger sig hele tiden – det er der noget meditativt over. Lyset er helt specielt i nærheden af vand, og nogle gange kan man se en direkte refleksion af bølgerne oppe i loftet. Jeg føler mig så heldig over at få muligheden for at få den slags naturlige kunstværker ind i mit hjem.

Stue med pejs

Det store maleri er lavet af Antons bror, Jonathan Bak, der studerer på Kunstakademiet, stol og skammel er fra Paustian, og det lille sidebord er fra Ferm Living. Brændeovnen fra Esse er husets eneste varmekilde.

© Stine Christiansen
Indbygget garderobe

I entréen er der masser af opbevarings- og garderobeplads.

© Stine Christiansen

Omgivet af naturens kræfter

Det kræver dog lidt is i maven at bo på vandet, som eksempelvis da januarstormen Malik lagde vejen forbi Danmark.

– Både Anton og jeg går meget op i at være opmærksomme på vandstanden – det er der ikke så mange andre af vores venner, der gør, griner Kristina og noterer samtidig, at det er en anden ting, hun sætter pris på ved at bo, som de gør: at det er fedt at være opmærksom på sine omgivelser på den måde, og hvordan man virkelig kan mærke, at naturkræfterne tager over en gang imellem.

Vintage stol

Anton og Kristina har selv tegnet alle elementerne. Stolen er vintage.

© Stine Christiansen
Indbygget skrivebord

Den lille kontorplads kommer i forlængelse af køkkenet og er strategisk placeret, så der ikke kommer sollys på skærmen. Stolen og lampen er fra &Tradition, og de to skåle er fra henholdsvis 101 CPH og Ferm Living

© Stine Christiansen

En upoleret perle

Den københavnske Sydhavn er stadig et relativt råt og upoleret område, men det er under rivende udvikling.

– Det føles som at bo i en lille landsby med godt naboskab, hvor alle kender alle. Mange af dem, som bor herude, arbejder her også, og lokalmiljøet er præget af ildsjæle, som sætter stor pris på området, fortæller hun.

Indbygget seng

Soveværelset er det eneste, der ligger på et højere niveau end resten af huset. Selvom rummet er lille og kun har plads til en seng, kommer der masser af lys ind, både fra et ovenlysvindue, der kan åbnes, og fra det lille koøje ind til stuen.

© Stine Christiansen
Trappe

Piedestalen i travertin er lavet af Wabi Sabi Nordic, og keramikskulpturen er af Anna Havskov.

© Stine Christiansen

Storby og natur forenes

Foruden havnen tæller nærområdet også Amager Fælled og Sluseholmen på den modsatte side af kajen og ti minutter på en cykel, så er man inde i København.

Anton og Kristina føler, at de har alle kvaliteterne ved at bo i en storby – restauranter, deres venner, koncerter og museer – samtidig med at de har naturen helt tæt på. Og når man bor i et bådhus, har man selvfølgelig også en båd.

– Vi har en lille fiskerbåd, fordi Anton godt kan lide at fiske. Vi bruger den også til at sejle over til Sluseholmen for at handle i Irma. Om sommeren sejler vi tit til Christianshavn, hvis vi skal ud at spise. Det er virkelig skønt.

Vand

Når man bor ved vandet, bliver man ekstra opmærksom på sine omgivelser – som eksempelvis vandstanden.

© Stine Christiansen