Frøkenernes hus i Vejle

Med udsigt til Vejle i det, der tidligere var en æbleplantage, byggede tre ældre frøkener i 1963 et hus, hvor de kunne nyde deres alderdom. I dag er en ny generation flyttet ind og huset har fået nyt liv.

© Andreas Mikkel Hansen

Skyerne spreder sig, som var de bestilt til det, lige idet vi træder ud på terrassen af villaen, hvor familien på tre - mor, far og datter - bor. Grunden på 1200 m2 skråner kraftigt ned mod Vejle, og udsigten ud over byen, engene og træerne på den anden side af ådalen, er en lille historie for sig selv.

Men det er ikke den historie, vi er kommet for at skrive. Det er heller ikke historien om, at det var denne udsigt, parret faldt for, da de købte huset, for på det tidspunkt var haven så tilgroet, at man ikke engang kunne se ind til naboen.

Det er derimod historien om, hvordan de ombyggede huset på toppen af bakken - huset, der tidligere var de tre frøkeners hus.

  • Vores udgangspunkt var, at det var mindre ændringer, der skulle til. Men det greb om sig, og vi endte med det, man vel kan kalde en total-renovering, fortæller ejeren, da hun tager imod i den nybyggede glas-entré, som sammen med stuen udgør to af de største forandringer i forhold til det hus.

Ny indgang gav lys og luft

  • Vi fik arkitekt Poul Dørflinger til at se på huset og komme med idéer, og de penge var godt givet ud. Han foreslog blandt andet glas-entréen, som vi ikke selv ville have tænkt på, forklarer hun.

Den oprindelige entré var forbundet til en gang, der førte hen til kældertrappen. Det var en rigtig kedelig indgang til huset, og samtidig spild af plads, mente parret. I stedet har de nu fået en lys og elegant indgang, der åbner huset op, og virker meget mere indbydende for den besøgende.

  • Det betød også, at vi fik mere luft i stuen, fordi vi skar væggen ud til gangen ned, så kældertrappen blev åben, men alligevel er skjult bag en halvvæg, fortæller parret.

Huset blev opført i 1963 af tre ældre damer, som ville nyde deres otium - to søstre og deres veninde. Den ene havde været skoleinspektør, den anden talepædagog og den tredje lingerihandler. De havde hver deres lille værelse, og delte tre stuer.

Tre frøkener i tre værelser

Det betød, at ruminddelingen ikke var optimal for en familie anno 2012 - blandt andet fordi man skulle gennem alle stuerne, for at komme ind i det bageste værelse. Ved at fjerne en kamin i stuen og erstatte den med en åbning, er der blevet åbnet op, så det nu er lettere at komme ind i datterens værelse.

  • Da vi pillede tapet ned, var det tydeligt at se, hvilket værelse lingerihandleren havde boet i. De to søstres værelser havde noget meget konservativt tapet, mens lingerihandlerens vægge var dækket med tapet med store blomster og mange farver, fortæller ejerne.

Hele ombygningen tog otte måneder, og fordi de selv har lavet det meste, er omkostningerne blevet holdt nede på 600.000 kr.

  • Jeg havde virkelig lyst til at gøre det her - og min mand, han fik lyst til det efterhånden, griner hun, og opremser blot nogle enkelte ud af de mange ting, de selv har haft fingrene i: Udfræsning til stikkontakter, opretning af loftet, der var helt skævt, gulvlægning, nedrivning af tapet og meget mere.

Under ombygningen boede familien i en campingvogn i haven, og det gik fint så længe, det var sommer.

  • Men da det blev efterår, var det ikke så sjovt. Så lå vi og skubbede til hinanden, for at få den anden til at hoppe ud af sengen, tænde varmeovnen og lave havregrød på et gasblus.

I dag er det kun minder, som bliver mere og mere hyggelige med tiden. Og når parret en gang imellem tænder op i Hwam-brændeovnen i køkken-alrummet, så er det ikke, fordi de skal have varme nok til at stå ud af sengen, men fordi den giver hygge og stemning.

Artiklen "De tre frøkeners hus" blev første gang bragt i oktober 2012.

© Andreas Mikkel Hansen

Nyt og gammelt blandet sammen. Bordet er fra et dødsbo ejeren gik forbi, hvorefter hun ringede til ejendomsmægleren og spurgte, om ejerne var interesserede i at sælge det. Askebægeret er af Bjørn Wiinblad, gulvlampen er Arne Jacobsens AJ Gulv og pendlen er PH 3/2 - begge fra Louis Poulsen. Under maleriet, som ejeren selv har malet, står en Acapulco-stol fra OK-Design.

© Andreas Mikkel Hansen

Entréen er blevet lys og indbydende, og er en flot indgang til køkken-alrummet og stuen. Oprindeligt var entréen bare en masse døre. Den stilrene Hwam-brændeovn, designet af Strand og Hvass, er vendt mod køkken-alrummet, fordi det er her, familien er mest. Stolen i forgrunden er et arvestykke lavet af en ukendt snedker.

© Andreas Mikkel Hansen

Familien ville oprindeligt have fjernet hele væggen ind til stuen. Men efter råd fra arkitekten har de bevaret halvdelen, så man kan stå lidt alene og koncentrere sig om madlavningen. Køkkenet er fra Kvik, vasken fra Intra, armaturet fra Hans Grohe og hårde hvidevarerne fra Gram. Lamperne er Caravaggio af Cecilie Manz fra Lightyears.

© Andreas Mikkel Hansen

Væggen til venstre i stuen blevet skåret ned og stabiliseret med en flot, rustik ramme i jern, som en af familiens venner har lavet. Pejsen er udskiftet med en åbning, så man har gennemgang til det bageste værelse, og den væg, der var mellem de to forreste stuer, er revet ned. Et lille stykke er dog bevaret, for at give fornemmelsen af rumopdeling - og for at give plads til brændeovnen. Bordet er fra Bolia, stolene og pendlen fra Kartell. Vasen har ejerne købt på et loppemarked.

© Andreas Mikkel Hansen

Ovenlys-vindue de lyse, hvidlakerede egetræsgulve og glaspartiet giver en flot kontrast til teaktræs- garderoben. De gamle døre er blevet bevaret og har fået en flot shine-up. Stolen er Forest Chair fra Fast.

© Andreas Mikkel Hansen

Entréen er blevet lys og indbydende, og er en flot indgang til køkken-alrummet og stuen. Oprindeligt var entréen bare en masse døre. Den stilrene Hwam-brændeovn, designet af Strand og Hvass, er vendt mod køkken-alrummet, fordi det er her, familien er mest. Stolen i forgrunden er et arvestykke lavet af en ukendt snedker.

© Andreas Mikkel Hansen

Terrassen er helt nybygget i træ med stål-rækværk, og er løftet fra jorden, så man har udgang direkte fra stuen.

Relaterede Artikler