Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Mortensaften: Alternative retter med and

Det er en tradition, at vi spiser and på Mortensaften. Men her får du 6 utraditionelle, lækre retter med and.

Mortensaften

Traditionelt får vi andesteg her i Danmark på Mortensaften. Hvorfor vi gør det, kan du læse mere om nederst i artiklen. Men i stedet for opskriften på den traditionelle Mortensaften and, har vi samlet 6 mere utraditionelle opskrifter, som alle indeholder and.

© Anders Schønnemann

Andebryst med stegte æbler, julesalat og hoisinsauce

Til dig, som gerne vil have den traditionelle and på Mortensaften, men også gerne vil prøve noget nyt. Her er opskriften.

© Anders Schønnemann

Sprød kålsalat med appelsin og andeconfit

Et frisk alternativ eller tilbehør til den klassiske Mortensaftens and. Find opskriften her.

© Anders Schønnemann

Sprødstegt and med flødebraiseret grønkål

Den klassiske Mortensaftens and kan roligt serveres med stegesky og hasselnødder. Opskriften finder du her.

© Anders Schønnemann

Sliders med hoisin-and

Hvis du skal så langt væk fra den klassiske Mortensaftens and, som du kan, så kunne det være du skulle prøve disse lækre sliders med hoisin-and?

© Anders Schønnemann

Sprængt andelår med kartofler og stegte svampe

Andelårene skal trække i salt og sukker natten over – men så bliver de også helt vidunderlige. Find opskriften her.

© Anders Schønnemann

Sprød and med appelsin og granatæble

Måske Mortensaftens anden blot skal være en lille hapser – og ikke selve hovedretten? Find opskriften på de lækreste ande-hapsere her.

5 facts om Mortensaften

Hvornår er det Mortensaften?

Mortensaften hvor de fleste af os spiser andesteg ligger d. 10. november - altså dagen før mortensdag d. 11 november.

Hvorfor holder man Mortensaften?

Den korte historie er, at vi fejrer Mortensaften for at mindes biskoppen Martin af Tours, som gemte sig bag en flok gæs for at undgå at blive biskop.

Men hvorfor hedder det Mortensaften, når biskoppen hed Martin?

Morten var i den tid en fordanskning af navnet Martin, og derfor fejrer vi Mortensaften og ikke Martinsaften.

Hvorfor gemte han sig i en gåsesti?

Han søgte skjul bag gæs, for at gemme sig, da indbyggerne af Tours ville udnævne ham til biskop, hvilket han ikke var interesseret i. Men gæssene skræppede, afslørede hans gemmested og han blev påtvunget sig biskop embedet. Som hævn befalede han, at alle indbyggere i Tours én gang om året skulle slagte mindst en gås, som skulle spises på den dag, hvor gæssene afslørede ham.

...Men hvorfor spiser vi så and?

Da gæs på daværende tidspunkt ikke var så almindelige i Danmark, var de for dyre for de fleste – derfor begyndte man at spise andre fjerkræ i stedet for gæs, for stadig at fejre Mortensaften.

Relaterede Artikler