Mortensaften: Alternative retter med and
Det er en tradition, at vi spiser and på Mortensaften. Men her får du 6 utraditionelle, lækre retter med and.
Af — 20. oktober 2018Mortensaften
Traditionelt får vi andesteg her i Danmark på Mortensaften. Hvorfor vi gør det, kan du læse mere om nederst i artiklen. Men i stedet for opskriften på den traditionelle Mortensaften and, har vi samlet 6 mere utraditionelle opskrifter, som alle indeholder and.
5 facts om Mortensaften
Hvornår er det Mortensaften?
Mortensaften hvor de fleste af os spiser andesteg ligger d. 10. november - altså dagen før mortensdag d. 11 november.
Hvorfor holder man Mortensaften?
Den korte historie er, at vi fejrer Mortensaften for at mindes biskoppen Martin af Tours, som gemte sig bag en flok gæs for at undgå at blive biskop.
Men hvorfor hedder det Mortensaften, når biskoppen hed Martin?
Morten var i den tid en fordanskning af navnet Martin, og derfor fejrer vi Mortensaften og ikke Martinsaften.
Hvorfor gemte han sig i en gåsesti?
Han søgte skjul bag gæs, for at gemme sig, da indbyggerne af Tours ville udnævne ham til biskop, hvilket han ikke var interesseret i. Men gæssene skræppede, afslørede hans gemmested og han blev påtvunget sig biskop embedet. Som hævn befalede han, at alle indbyggere i Tours én gang om året skulle slagte mindst en gås, som skulle spises på den dag, hvor gæssene afslørede ham.
...Men hvorfor spiser vi så and?
Da gæs på daværende tidspunkt ikke var så almindelige i Danmark, var de for dyre for de fleste – derfor begyndte man at spise andre fjerkræ i stedet for gæs, for stadig at fejre Mortensaften.