Engelsk julekage med sauce af romkaramel
© Tia Borgsmidt. Styling: Lone Kjaer

Opskrift på engelsk julekage med sauce af romkaramel

En klassisk engelsk julekage kan sætte glans på mange af julens sammenkomster. Den lækre sauce hældes på lige inden servering for en mundvandsfremkaldende effekt.

Julekagen i bedste engelske stil er klassisk, tung og krydret.

Bag gerne kagen i god tid, og forkæl den med lidt mørk rom eller cognac over et par uger.

Lige inden servering overhældes kagen med en romkaramel.

Engelsk julekage med romkaramel

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Kagen

  • 150 g tørrede frugter, fx dadler, figner, abrikoser, tranebær og rosiner
  • ½ dl cognac eller mørk rom
  • 75 g smør
  • 75 g muscovadosukker
  • 3 æg
  • 100 g hvedemel
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 2 tsk. brunkagekrydderi
  • 1 tsk. bagepulver

Karamelsaucen

  • 37 g brun farin
  • 12 g smør
  • ½ dl piskefløde
  • En smule mørk rom

Sådan gør du

Julekagen

  1. Hak de tørrede frugter, og kom dem i en skål. Hæld cognac over, og lad dem trække, helst natten over.
  1. Pisk smør og muscovadosukker tykt. Tilsæt æggene et ad gangen, og pisk.
  1. Bland hvedemel med kanel, brunkagekrydderi og bagepulver, og vend i dejen sammen med de udblødte frugter og resten af cognacen. Rør dejen sammen.
  1. Tænd ovnen på 150 grader.
  1. Smør en rund dekorativ form på ca. 11⁄2 liter.
  1. Kom dejen i formen, og glat overfladen.
  1. Bag kagen i ca. 11⁄2 time, til den er fast. Tjek med en kødnål, om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages kagen lidt længere tid.
  1. Afkøl kagen, før den vendes forsigtigt ud af formen og afkøles på en bagerist.
  1. Skær kagen til, så den er jævn i bunden. Pak kagen ind i husholdningsfilm, og opbevar den på køl.
  1. I bedste engelske stil forkæles den over flere uger med lidt cognac eller mørk rom.

Karamelsaucen

  1. Kom brun farin, smør og halvdelen af fløden i en gryde, og kog op.
  1. Rør forsigtigt til en lysebrun karamel, og til den brune farin er opløst.
  1. Tag gryden af varmen, og rør resten af fløden i.
  1. Afkøl karamelsaucen en smule, og smag til med mørk rom.

Servering

  1. Vend forsigtigt kagen ud, og anret på et fad.
  1. Hæld romkaramel over lige inden servering - måske endda ved bordet for en lækker wauw-effekt.

LÆS OGSÅ