Orange marmelade
© Styling Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

Opskrift på orangemarmelade med vanilje og ingefær

Uimodståelig, sød og aromatisk marmelade af pomeranser og appelsiner. Nyd marmeladen på et stykke brød med smør eller som topping på en skål risalamande.

Orangemarmelade med vanilje og ingefær

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 166 g ubehandlede appelsiner
  • 166 g pomeranser
  • 3⅓ dl kogende vand
  • ½ vaniljestang
  • 466 g lyst rørsukker
  • 1⅓ spsk. friskrevet ingefær
  • Atamon

Sådan gør du

Dag 1

  1. Skyl appelsiner og pomeranser.
  1. Skær citrusfrugterne i tynde skiver.
  1. Tag kernerne fra, kom dem i en lille gazepose, og bind til.
  1. Læg posen i en skål, og hæld 1 dl kogende vand over.
  1. Hak citrusskiverne, og kom dem i en skål.
  1. Hæld 4 dl kogende vand over, og lad både citrusfrugter og kerner stå tildækket på køkkenbordet til næste dag.

Dag 2

  1. Kom citrusfrugter, væde og gazeposen med kernerne i en gryde.
  1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud i 1 spsk. sukker.
  1. Kom vaniljesukker og vaniljestang i gryden sammen med fintrevet ingefær.
  1. Kog frugterne under låg ved svag varme i ca. 1 time.
  1. Tag gryden af varmen, fjern vaniljestang og gazepose med kerner, og mål saften.
  1. Til hver dl saft skal du bruge ca. 100 g sukker.
  1. Kom halvdelen af citrusfrugterne tilbage i gryden, og blend et meget kort øjeblik.
  1. Tilsæt resten af citrusfrugterne og sukker.
  1. Kog marmeladen, indtil den tykner og får en flot gylden farve.
  1. Tag gryden af varmen, og afkøl marmela- den, før den hældes på Atamon-skyllede glas.

Du kan tjekke, om marmeladen har kogt længe nok, ved at tage lidt af marmeladen op på en spiseske. Hvis den tykner efter et kort øjeblik, er den færdigkogt. Pomeranser ligner lidt små appelsiner. De er sure og bitre og næsten uspiselige i rå tilstand. Koges de derimod til en engelskinspireret marmelade, smager de vidunderligt. Pomeranser indeholder mange små sten, som er pektinrige, og derfor koges de med, når man laver pomeransmarmelade.

LÆS OGSÅ