Lær de syrlige citrusfrugter at kende

Læs med her, og få ny viden om 6 forskellige citrusfrugter, der er super velsmagende og fulde af vitaminer.

Saftige C-vitaminer

Det er citrusfrugterne, som dominerer frugtscenen lige nu, så selvom vi befinder os midt i den søde juletid, er behovet for de vitaminrige lækkerier ikke mindre. Tværtimod. Vi kigger nærmere på sæsonens frugter, som forkæler os med en god portion sødme, et lækkert syrligt modspil og en masse saftige C-vitaminer.

Satsuma
© atakss

Satsuma

Satsuma er en grøn, sød og syrlig mandarin. Den kan være svær at få fingrene i, men aarstiderne.com har dem i deres citrusposer i vintermånederne.

Kendetegnet er bl.a. den grønne skræl og det orange frugtkød. Smagen er sød med et lidt syrligt tvist. Spis dem, som de er, eller brug dem i salater eller desserter.

Du kan for eksempel bruge dem i denne lækre citrussalat med fennikel, avocado og granatæble.

Klementiner
© fcafotodigital

Klementin

Klementiner og mandariner minder meget om hinanden og kan være svære at se forskel på. Fx er det altid på grund af skrællens tykkelse nemmere at pille en mandarin end en klementin. Til gengæld indeholder klementiner næsten ingen kerner. Fælles for de to små frugter er, at de er saftige, søde og har et højt indhold af vitaminer, så guf endelig løs.

Du kan blandt andet bruge dem i denne saftige klementinkage med mandarin og mandler.

Grapefrugt
© fcafotodigital

Grapefrugt

Der er noget næsten eksklusivt over en spiseklar grapefrugt (i hvert fald når man ikke har været på grapefrugtkuren). Og skæres grapefrugten i fileter og serveres i en vintersalat, bidrager den med en både frisk og lidt syrlig smag.

Jeg foretrækker blodgrape, ikke kun fordi den er smuk og smager dejligt, men også fordi den siges at have et højere indhold af antioxidanter.

Vil du prøve en ny ret med grapefrugt, så kunne denne grapefrugtsalat med pomelo, chili og stegte rejer måske være en mulighed.

Appelsiner
© margouillatphotos

Appelsin

De saftige, velsmagende appelsiner er smækfyldt med vitaminer og giver et skønt, næsten eksotisk boost i en kold og mørk tid. Bruger du appelsinerne i salater, så skræl dem med en skarp kniv. Skær først top og bund af, og skær dernæst skrællen af, så du får de hvide bitre hinder med. Derefter er appelsinen nem at skære enten i flotte skiver eller i fileter.

Kunne du tænke dig at inkludere appelsinerne i din aftensmad? Så kan du jo prøve at give dig i kast med en opskrift på Chèvre chaud med pomelo og appelsinvinaigrette.

Granatæble
© brebca

Granatæble

Bag den hårde kerne gemmer sig saftige, juvellignende røde kerner, som er fulde af smag. Masserer du granatæblet godt mod køkkenbordet, inden du skærer det igennem, løsner kernerne sig nemmere.

Har du først ordnet granatæblet, så kan kernerne holde sig i flere dage på køl, hvis de opbevares i en beholder med låg.

Brug for eksempel kernerne til en sød dessert. Her kan du prøve opskriften på marcipankage med chokocreme og granatæble på toppen.

Pomelo
© Pavel Hlystov

Pomelo

En pomelo er ikke ligefrem nem at skrælle. Så skær toppen af med en kniv, og brug fingrene til at “trække” den tykke skræl af, så du kan komme ind til det saftige citruskød.

Pomelo minder om en mellemting mellem en grape og en appelsin, men er mildere i smagen og knap så bitter. Den smager virkelig godt i salater og er genial som mellemmåltid (når den først er skrællet) eller som en saftig smagsgiver i desserter.

Hvis du har lyst til at smage, hvad den skønne pomelo kan give til en ret, så prøv opskriften på krydret lammekebab med en syrlig pomelo-salat.

LÆS OGSÅ