Opskrift på klassisk langtidsstegt andesteg og den gode sauce
© Stine Christiansen, Nordic Skovdal

Juletips: Sådan redder du en frossen andesteg i sidste øjeblik

Har du glemt at tø andestegen op, så findes der et par løsninger, som kan redde juleaften.

Fjerkræ skal håndteres med omtanke

Den bedste måde at tø en andesteg op på er at lægge den i køleskabet i et par dage. Men står du med en frossen andesteg juleaftensdag, så har du stadig et par muligheder.

Dog er det vigtigt at huske på, at man aldrig skal tage let på fjerkræ, da der er for mange bakterier, der kan komme i spil, hvis stegen ikke håndteres med omtanke.

Tø andestegen op i koldt vand

Du kan tø en andesteg op på et par timer, ved at neddykke den i koldt vand. Det er dog vigtigt, at du kun bruger koldt vand fra hanen – ikke lunkent eller varmt vand fra den varme hane. Det kolde vand vil tø andestegen op, og du undgår, at andestegen kommer i den risikable temperaturzone, som er alt over 5 grader. Hvis temperaturen i andestegen overstiger det niveau, begynder eventuelle bakterier at kunne stortrives.

Hele andestegen skal være under det kolde vand hele tiden. På den måde vil stegen tø jævnt op. Hvis optøningskaret er for lille i nogle af stegens positioner, så må du forsøge at finde måder, hvor du alligevel kan trykke hele stegen ned under vandet.

Sørg også for at vende andestegen jævnligt i vandet, ligesom det også er vigtigt at udskifte vandet jævnligt med nyt koldt vand.

© Stine Christiansen

Hvis du ikke kan nå at tø andestegen op

Har du tiden imod dig og ikke engang tid til at tø anden op i koldt vand, så steg anden, som den er.

Det er helt ufarligt at ovnstege en frossen eller halvfrossen andesteg. Den skal bare have længere tid i ovnen. Regn med ca. 50 procent længere stegetid til en and, der er helt frossen. Er den halvfrossen, så skal du kalkulere med omtrent 25 procent ekstra stegetid.

I begge tilfælde skal du helst bruge et stegetermometer og først tage stegen ud, når temperaturen er oppe på ca. 75 grader i brystet og benene.

Det gode ved disse feberredninger er, at alle gæster får deres sprøde andesteg. Der er godt nok ikke tid til avancerede stege- og tilberedningstricks, men du kan stadig gnide andstegen ind i krydderier og lækkerier, så skindet bliver sprødt, og smagen bliver, som du ønsker den.

LÆS OGSÅ