Kvæder
© Styling Lone Kjær, Foto Tia Borgsmidt

De er uspiselige rå, men tilberedt er de perfekt til julens osteborde og simreretter

De velduftende kvæder er særlige både i det søde og salte køkken. Rå er de hårde og uspiselige og kræver gode kræfter, når de skæres op. Koges de i en eddikelage med krydderier, smager de vidunderligt til julens ostebord og vinterens simreretter.

Syltede kvæder med kardemomme og nellike

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 glas

  • 1500 g kvæder
  • 4 dl æbleeddike
  • 4 dl vand
  • 800 g sukker
  • 2 tsk. kardemommekapsler
  • 10 nelliker

Sådan gør du

  1. Vask kvæderne, og skræl dem.
  1. Skær dem i kvarte, fjern kernehus, og skær dem i mindre stykker.
  1. Kom eddike, vand, sukker, krydderier og kvæder i en gryde, og kog ved svag varme, til kvæderne er møre, og frugtkødet skifter farve og bliver mere gyldent, og saften er kogt lidt ind.
  1. Fordel kvæder og lage i et sylteglas skyllet i Atamon, og opbevar mørkt og køligt.

Kvæder er en ældgammel aromatisk frugt, som i vintermånederne kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder.

Der findes to sorter, æble- og pærekvæder, hvor sidstnævnte er den mest almindelige. De er utrolig velduftende og pynter smukt i juledekorationer. Skallen er hård, ujævn og dunet. Kvæder er uspiselige, som de er, og kræver derfor lidt køkkenkærlighed. Så snart kvæder tilberedes, får de masser af smag og konsistens og er både friske og let sødlige.

Kvæder anvendes til bl.a. kvædebrød (minder lidt om frugtflæsk), most, saft og kompot og er oplagte til gelé, grundet deres høje indhold af pektin.

LÆS OGSÅ