Risalamande i mandelkræmmerhuse

Risalamande spiser de fleste danskere juleaften. Her serveres den traditionelle risdessert i gammeldags kræmmerhuse med kirsebærsauce til. En anderledes og sjov måde at finde mandlen på.

© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær
© Foto: Tia Borgsmidt, Styling: Lone Kjær

Mandelkræmmerhuse

8-10 personer

Det skal du bruge:

  • 75 g blødt smør
  • 1 dl sukker
  • 1 æg
  • 1½ dl hvedemel
  • 40 g mandelflager

Sådan gør du:

  1. Rør smør og sukker blødt og cremet.
  2. Rør ægget i, og rør godt.
  3. Rør dernæst hvedemelet i.
  4. Beklæd en bageplade med bagepapir. Smør en skefuld dej ud på bagepapiret i en oval cirkel på 10 x 15 cm, og drys med mandelflager.
  5. Lav 2 ad gangen, og bag dem ca. 5 min. ved 200 °, til kagerne er gyldne og sprøde.
  6. Løsn dem, og fold dem straks til kræmmerhuse. Sæt dem til afkøling i en glas. Fortsæt, så du får 8-10 kræmmerhuse.

Risalamande

Arbejdstid: 20 min.
Kogetid: 1 time
6-8 personer

Risalamande

Det skal du bruge:

  • 2 dl vand
  • 175 g grødris
  • 1 liter mælk, gerne sødmælk
  • ½ tsk. salt
  • ¾-1 dl sukker
  • kornene fra 1 stang vanilje,
  • (gerne polynesisk)
  • 100 g smuttede spanske mandler
  • evt. 1-2 spsk. hvid portvin
  • ½ liter piskefløde

Sådan gør du:

  1. Bring vandet i kog i en tykbundet gryde, tilsæt grødris, og kog 2 min. under omrøring.
  2. Hæld mælken i, og bring grøden i kog under konstant omrøring ved middel varme, så det ikke brænder på.
  3. Lad risengrøden koge ca. 1 time for meget svag varme.
  4. Rør jævnligt i grøden.
  5. Smag grøden til med salt, og sæt den til afkøling.
  6. Rør den kolde risengrød sammen med sukker, vaniljekorn, hakkede mandler og evt. lidt hvid portvin.
  7. Pisk fløden til skum, og vend den forsigtigt i grøden.
  8. Smag til med ekstra sukker og evt. lidt portvin, og sæt risalamanden i køleskabet indtil servering.

Kirsebærsauce

Det skal du bruge:

  • 1½ dl sukker
  • ½ dl vand
  • 300 g frosne kirsebær
  • 1 dl kirsebærvin
  • 2 tsk. majsstivelse

Sådan gør du:

  1. Bring sukker og vand i kog, og kog, til sukkeret er opløst.
  2. Tilsæt kirsebær samt vin, og kog et par minutter.
  3. Smag til, og jævn saucen med majsstivelse rørt ud i lidt koldt vand.
  4. Kog endnu 1 min. og smag til.
  5. Servér kirsebærsaucen til kræmmerhusene med risalamande.