Se den 5000 m² store eksotiske skovhave

Skovhaven byder på eksotiske planter, sommerblomster, små hyggelige oaser og et orangeri. Kig med ind bag havelågen hos haveeksperten.

Orangeriet

Orangeriet ligger godt placeret mellem træerne på bakkens skråning mellem skyer af violfrøstjerne og grupper af krukker med planter i smukt afstemte nuancer. Orangeriet er hjemmebygget og designet af Lottes mand, Søren. Det er ca. 30 m² og med brændeovn.

© Pernille Kaalund
Sommerblomster

Skærehaven, som ligger sammen med køkkenhaven, er en smuk symfoni af græsser og sommerblomster. Den etårige fontænegræs er en favorit i skærehaven og sød i buketter. Den cremefarvede Cosmos hedder ‘Xanthos’, og bagved ses håret solhat. Helt bagerst ses den meterhøje bronzefennikel, der både smager godt og også kan bruges i buketter.

© Pernille Kaalund

Et eksotisk hjørne i Sondrupbakker

Mellem de smukke Sondrup Bakker i Hundslund i det østlige Jylland ligger en vild og skøn skovhave på 5000 m² med udsigt over Horsens Fjord.
Kig med inden for havelågen hos havejournalist Lotte Bjarke, hvor der findes flere eksotiske indslag!

Lotte Bjarke

Lotte Bjarke midt i det eksotiske hjørne, som er hendes planteeksperimentarium. Lotte er plantenørd til fingerspidserne og elsker at eksperimentere i sin naturlige skovhave, når hun ikke skriver bøger, blogger eller arbejder som havejournalist og redaktør for Gartner Tidende. I forgrunden ses narcistobak, og planten ved siden af Lotte er en bananpalme.

© Pernille Kaalund
Det eksotiske hjørne

Det eksotiske hjørne lever fuldt ud op til sit navn. Her på den lune, læfyldte plads vokser bananpalmer, figentræer, passionsblomster, kiwi og abrikos. I kanten ses den flere meter høje narcistobak, som Lotte selv har dyrket fra frø, som hun tog fra sidste års planter, der var halvt så høje. På en sommer er de vokset fra ingenting til flere meter, hvilket tyder på en god jord, en lun placering i det eksotiske hjørne og en gartner med ualmindeligt grønne fingre. Bænken i baggrunden er Palissade fra Hay

© Pernille Kaalund

Fra landevejen...

Gør haven ikke meget væsen af sig, men så snart man kommer ind i indkørslen, opdager man, at haven er noget ud over det sædvanlige. Buske og træer af særlige sorter er plantet nænsomt i smukke grupper, og beplantede krukker er smukt afstemt i farveholdningen.

Det ovale bed

Det ovale bed er afgrænset af en kant af cortenstål fra Zinkbakken. I bedet vokser pletter i luften som bunddække, figen, kordyline, japansk løn, montbretia, dahliaer i varme farver og stuearalie. Stierne er af stenmel. D

© Pernille Kaalund
Smukke Frøkenhat

Smukke Frøkenhat, Zinnia elegans ‘Queeny Lime Red’ med den rødlige midte, spiller flot sammen med den røde Emilia ’Scarlet Magic’ i baggrunden.

© Pernille Kaalund
Rød Kordyline

Den røde kordyline skiller sig ud i bedet med sin rødlige farve. Den stammer fra det vestlige Stillehav og understreger stemningen i det eksotiske hjørne.

© Pernille Kaalund

Naturhaven

Går man ad de små stier i det bakkede terræn, dukker der smukke staudebede, en køkkenhave med drivhus, en bålplads samt en skøn skærehave op.

Desuden vrimler det med hyggelige små oaser og pladser, der putter sig i naturhaven – perfekt placeret med udsigt over marker med græssende køer og Horsens Fjord i det fjerne.

Montbretia

Montbretia er en smuk plante, der står perfekt i det eksotiske hjørne, da den kan lide at blive lidt forkælet med varme og læ. De røde fresiaagtige blomster, de lange spidse blade og dens højde på op til 120 cm gør, at den lyser flot op i haven.

© Pernille Kaalund
Craspedia eller trommestik, som den kaldes

De sjove, gule, kugleformede blomster kender nogle måske fra buketter, men Craspedia, trommestik, som den kaldes, kan man også selv dyrke i haven fra frø

© Pernille Kaalund

Orangeriet

Den unikke have tilhører haveekspert og journalist Lotte Bjarke og hendes mand, Søren Nielsen. Godt gemt mellem træerne finder man et stort, smukt og hjemmebygget orangeri, som nærmest falder i ét med omgivelserne.

Orangeriet er et af parrets seneste projekter, omend det synes at have ligget der altid. Det er anlagt i faldende niveauer og er udtænkt og bygget af Søren.

Drivhus

Drivhuset er placeret i en lysning i skoven og forsyner familien med friske tomater, hjemmedyrket citrongræs (i midten) og masser af basilikum og auberginer sommeren igennem.

© Pernille Kaalund

Mere end bare til driverliv

Orangeriet er forsynet med brændeovn, der indbyder til hygge i de velplacerede lænestole året rundt. Men orangeriet er ikke bare til driverliv. Det er indrettet, så der er masser af plads til forspiring.

Parret har bl.a. udviklet borde, som har varme i sig, så man kan begynde forspiringen allerede i februar. I orangeriet hersker der nærmest en tropisk stemning.

Masser af stueplanter af eksotisk herkomst pryder borde og hylder, en passionsblomst kravler muntert op langs tagryggen, og ananasliljer og pragtlys skaber en helt særlig fornemmelse i det hyggelige orangeri.

© Pernille Kaalund
© Pernille Kaalund
Køkken- og skærehaven, som Lotte har anlagt i en lysning i skovhaven

Det er let at glemme tid og sted i køkken- og skærehaven, som Lotte har anlagt i en lysning i skovhaven. Her er man omringet af træer, og man kan ikke få øje på andre bygninger. Et perfekt sted at lade op og geare ned.

© Pernille Kaalund

“Det eksotiske hjørne”

Og det er ikke kun i orangeriet, at der findes eksotiske indslag. Faktisk har parret døbt et hjørne af haven “Det eksotiske hjørne”. Og det lever fuldt ud op til sit navn.
Den eksotiske have er Lottes seneste påfund, og idéen tog form, da hun og Søren diskuterede, hvor der skulle laves plads til en ny trailer.

Mens praktikken faldt på plads, dukkede nye muligheder op.

Salvia viridis

Den rosa dusksalvie, Salvia viridis, får de smukkeste rosa højblade, som også kan bruges i salater. Planten er god til at så sig selv, og bierne elsker den

© Pernille Kaalund
Skærehaven er anlagt i farvekoordinerede rækker i vifteform

Skærehaven er anlagt i farvekoordinerede rækker i vifteform, der væver sig ind i hinanden som en symfoni af sommerglæde. Den etårige fontænegræs væver planterne sammen på smukkeste vis. Her ses laksefarvet hindebæger samt håret solhat og dusksalvie.

© Pernille Kaalund
Orangeriet

Orangeriet nærmest klamrer sig til det faldende terræn i bakkerne i skovhaven. Der er noget magisk ved, at orangeriet er helt indhyllet i skov og planter

© Pernille Kaalund

Plantenørdens fantasi

En mur dukkede frem af buskadset og afslørede en plads med læ og godt med sol. Med muren som baggrund og et bed stik syd fremkom et dejligt mikroklima, som vækkede plantenørdens fantasi. Her kunne hun gro sjove, anderledes og eksotiske planter.

Søren planerede jorden og gravede det hele igennem, og stier med stenmel blev stampet på plads. De placerede en bænk op ad den varme mur, som havde udsigt over et ovalt bed, som de afgrænsede med en kant af cortenstål, og her blev de første planter sat i jorden i foråret 2020.

Planter

Rustikke borde til at arbejde på og generøse mængder af planter af alle slags fortæller historien om en særdeles planteglad havenørd, der kan lide at eksperimentere i det hyggelige orangeri

© Pernille Kaalund
Evighedsblomster

I skærehaven dyrkes også evighedsblomster til tørring.

© Pernille Kaalund
Buddleja, sommerfuglebusk, er en magnet for sommerfugle.

Haven er indrettet lige så meget for dyrene som for mennesker, og overalt er der planter, der forsyner bier, sommerfugle og insekter med nektar og pollen. Buddleja, sommerfuglebusk, er en magnet for sommerfugle.

© Pernille Kaalund

Eksotiske planter

Her gror nu masser af eksotiske planter, som fx eukalyptus, en rødlig kordyline og en storbladet, næsten sort alunrod, mens et bunddække af sødkartoffel, Ipomoea ’Treasure Island’, skaber drama med de mørke bladfarver.
Dahliaer i knaldfarver stråler om kap med montbretia, mens figner og vindruer bidrager til det eksotiske præg.

En gigantisk squashplante snor sig desuden igennem bedet, mens en passionsblomst klatrer op ad den varme mur på et espalier af rionet.
Det eksotiske hjørne er Lottes planteeksperimentarium, og det er tydeligt, at den passionerede plantenørd har fundet stor morskab i havens nye bed.

Limonium suworowii

De lange rosa spir fra akshindebæger, Limonium suworowii, leverer en magisk lethed til haven.

© Pernille Kaalund
Orangeriet

Det er i orangeriets nedre del, at brændeovnen er placeret. Her sidder man næsten helt ude på skrænten blandt træerne i skovhaven og kan nyde den tropiske stemning i orangeriet.

© Pernille Kaalund

Fra frø til fryd

I skovhavens østlige ende finder man meterhøje bronzefennikler, som lyser mod den mørke baggrund af fyrreskov. Smukke sommerblomster væver sig ind imellem skyer af prydgræsser i den velanlagte køkken- og skærehave.

Et drivhus sørger for masser af friske forsyninger af tomater, auberginer, citrongræs og basilikum til sommerens pestoer. Køkkenhaven, som byder på hjemmedyrk i massevis, er anlagt side om side med den smukke skærehave fuld af sommerblomster, som Lotte selv dyrker fra frø til fryd.

Foran huset er placeret to lænestole med den skønneste udsig

Overalt i haven gemmer sig hyggelige pladser, der putter sig ind i det bakkede terræn. Foran huset er placeret to lænestole med den skønneste udsigt over markerne med gumlende køer og Horsens Fjord i horisonten.

© Pernille Kaalund
Morgenbænk ved skærehaven

Ved skærehaven er placeret en morgenbænk med udsigt til det skønne bed

© Pernille Kaalund

I det hele taget er det en have, som man får lyst til at gå på opdagelse i, og overalt finder man nye spændende kroge og nye planter, som man ellers ikke sådan støder på allevegne.

En cremefarvede Cosmos ‘Xanthos’

Den cremefarvede Cosmos ‘Xanthos’ er yndig og en gave for bierne, som der også er tænkt på her i haven. D

© Pernille Kaalund
En hængekøje i en skyggefuld plads

I en lysning mellem de store træer findes en skyggefuld plads med en hængekøje til et velfortjent hvil, når Lotte har knoklet i køkkenhaven.

© Pernille Kaalund

Idylliske omgivelser

I bedet neden for huset putter der sig en lille træterrasse, som muligvis er en af de bedste pladser i haven. Her er indrettet med lave flydestole, snedkereret af Søren, og den mest betagende udsigt over marker med gumlende køer og Horsens Fjord i det fjerne. Her kan man falde i staver i skovens dybe, stille ro og lægge nye vilde, sjove og skøre haveplaner.

Udsigten fra huset

Der er en mageløs udsigt fra huset over marken, hvor der går en flok skotsk højlandskvæg, med kig til Horsens Fjord i det fjerne. Pladsen med ryggen til udsigten bruges til at indfange morgensolen

© Pernille Kaalund