Fra bakket græsplæne til ekstraordinær have: Se det smukke resultat

På kort tid er en bakket græsplæne blevet til en vild og smuk have, takket være husets utålmodige gartner, Niels Hougaard.

Niels Hougaard

Niels i sit rette element, omgivet af stauder og vejende græsser, i gang med at fintune haven. I forgrunden ses en japansk løn, sankthansurten ‘Stardust’ og en hjortetrøst, som Niels er i gang med at beskære.

© Pernille Kaalund
Det lange kig ned over haven

Det lange kig ned over haven, som man ser det fra terrassen foran huset. Havens form er nærmest trekantet, og orangeriet, som er fra Vica, ligger i bunden. Stien er belagt med Odense-tegl.

© Pernille Kaalund

For to år siden...

...stod familien Hougaard/Plenge, bestående af fotojournalist Niels Hougaard, direktør for sundhed og kultur i Vejle Kommune, Sofie Plenge og deres to børn og skulle flytte fra København til Vejle. Valget faldt på et hus, der ligger på en nordvendt skråning med udsigt over Vejle Fjord med skoven i ryggen. Og haven har en helt særlig betydning for Niels Hougaard, der i dag er selvstændig. Tidligere var han fotojournalist for Jyllands-Posten og dækkede alt fra optøjer på Nørrebro til det arabiske forår i Libyen, Tunesien og Egypten.

– Når jeg kom hjem fra de ture, hvor jeg dækkede krig og konflikt, opdagede jeg, at haven var det, der kunne få mig til at falde til ro, forklarer Niels og fortsætter:

– Den langsomhed og stabilitet, der er i haven, kan virkelig noget. Det er, som om et par timer helt alene derude bringer det hele i balance igen, siger han. Det var betagelsen af den hollandske havearkitekt og forfatter Piet Oudolfs arbejde med vilde græshaver, der først fangede Niels’ interesse.

Terrasse med den skønneste udsigt ned over haven og ud over Vejle Fjord

Foran huset er der anlagt terrasser med den skønneste udsigt ned over haven og ud over Vejle Fjord.

© Pernille Kaalund
Planter i den vilde græshave

Nogle af de essentielle planter i den vilde græshave: prydgræssen blåtop sammen med lægekvæsurt. I midten purpursolhat og i forgrunden japansk star.

© Pernille Kaalund

På det midterste niveau i haven findes havedammen. Kanterne er sat af marksten fundet på grunden. Katten Kingo ligger på lur for at se, om der er koikarpe på frokostmenuen. I havedammen vokser der nøkkeroser, og Niels har plantet masser af alpine planter, bregner og stauder mellem stenene for et naturligt udtryk.

© Pernille Kaalund
Den smukke passionsblomst, Passiflora caerulea.

I orangeriet hersker der en tropisk stemning med frodighed og klatreplanter. Her den smukke passionsblomst, Passiflora caerulea.

© Pernille Kaalund

Et skønt sted for mennesker, fugle og insekter

Så selvom han selv havde idéerne til de store linjer, valgte Niels og familien at kontakte SMJ Havedesign, der kendte til Piet Oudolfs arbejde og kunne hjælpe med at finpudse idéerne og lave en plan over haven og dens beplantning. Opgaven var at overraske samt at indrette haven fortrinsvist med prydgræsser, så den kunne blive til et skønt sted for både mennesker, fugle og insekter.

Først blev ti vognlæs af byggeaffald, ler og sand kørt væk fra bakken. Derefter kom et anlægsgartnerfirma og lavede niveauerne, satte støttemuren af sten og lagde de smukke belægninger i Odense-tegl. Og så var det tid til at opsætte havens samlingspunkt, nemlig det 14 m2 store orangeri, der blev placeret i bunden af haven. 90 meter færdig ligusterhæk i to meters højde blev plantet omkring hele grunden på en weekend, og så var havens strukturer på plads. Og så begyndte det rigtig sjove arbejde, ifølge Niels, nemlig at fylde rammerne ud med cirka 1400 stauder og græsser og seks store papirbarkløn.

© Pernille Kaalund
Purpursolhat og Astilbe ’Purperlanze’

I havens kanter findes smalle stier, så Niels kan komme rundt og luge og passe sine planter. Her purpursolhat og Astilbe ’Purperlanze’, der klæder hinanden smukt.

© Pernille Kaalund

Niels på et af sine utallige yndlingsspots i haven, som han deler med katten Kingo. Her ved havedammen summer det af liv, når insekter og dyr kommer for at drikke.

© Pernille Kaalund

Naturens magi

På den hyggelige terrasse foran huset sidder man fuldstændig ugeneret med udsigt over Vejle Fjord. Mellem stauder og smukke aks flakser sommerfugle, og der høres en sagte summen af bier. Pladsen i bunden af haven er indrettet med lave loungemøbler, og bagved, i orangeriet, bugner det af duftende pelargonier, krydderurter, saftige druer og ferskener, og klatreplanter skaber en nærmest tropisk junglestemning.

– Her kan jeg sidde og tænke over tingene, siger Niels, som fortæller, at også husets teenagere er glade for orangeriet og bruger det som en slags hule, hvor de kan være i fred.

Orangeri

I det 14 m2 store orangeri, som er placeret i bunden af haven, kan man være i fred og tænke masser af havetanker. Det er også et yndet tilflugtssted for familiens teenagere. Belægningen fortsætter ind i orangeriet og skaber en smuk sammenhæng mellem ude og inde.

© Pernille Kaalund

Lampen er hjembragt fra Vietnam og er en gammel fiskeruse.

© Pernille Kaalund
Store klaser af mørke smukke druer

Store klaser af mørke smukke druer hænger fra orangeriets loft. Druerne bliver spist af hele familien, så snart de modner.

© Pernille Kaalund

Et smukt miks af violfrøstjerne, Thalictrum Delavayi ’Splendide’, og virginsk ærenpris, Veronicastrum virginicum, vokser højt og godt i et lækkert hjørne uden for orangeriet.

© Pernille Kaalund

Havens æstetiker

Det første år var der en masse vandingsarbejde i haven, men på sigt skal den kunne klare sig selv vandmæssigt. Haven klippes ned i marts med en håndsaks, og derefter står den på to dages lugning, før Niels kører et par trailerfulde kompost på hele haven. Ellers består vedligeholdelsesarbejdet primært i at luge skvalderkål og padderokker.

Niels, som er den utålmodige type, har suppleret beplantningen med cirka 400 ekstra planter for at få bedene til at vokse flot sammen, og han har fuldstændig tjek på hver eneste plante. Han er også havens æstetiker, hvorimod Sofie, efter eget udsagn, er bedst til at lave kaffe og heppe på sidelinjen. Så på den måde er der styr på tingene.

Men Niels er den, der har mest glæde af haven. Han går derud som det første og sidste hver eneste dag og kender hver eneste plante, og hvor langt den er kommet i sin cyklus. For modsat sit arbejde, hvor skuddene skal sidde lige i skabet, og der ikke er mulighed for at lave om, når opgaven er afleveret, er haven en proces, der kan fintunes, udvikles og laves om i en uendelighed. Og det er lige præcis langsommeligheden, som er lykken for den haveglade fotojournalist.