Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

"Stille og roligt tog blomsterne over, og de fylder nu hele haven"

Jane Hornbøll Wittrocks' farverige skærehave ligger i Nordvestsjælland og er det smukkest blomsterhav. Se den tidskrævende have lige her.

Skærehaven

© Pernille Kaalund - Fra skærehaven, som er indrammet af kastanjehegn, er der udsigt over åbne marker. Solsikkerne i det fjerne leverer mad til fuglene langt ind i efteråret.

Jane i sin skærehave

© Pernille Kaalund - Jane i sin skærehave i gang med at høste blomster til en smuk buket. Hun har en spand vand med til at sætte blomsterne i, så snart de er plukket, så de kan holde sig friske længe. I spanden ses bl.a. hendes yndlingsdahlia ‘Peaches and Creme’ samt Rudbeckia hirta ‘Sahara’.

Blomsterbondens skærehave

Mellem grønne frodige marker i Nordvestsjælland ligger en have så skøn. Her bor sygeplejerske og blomsterbonde Jane Hornbøll Wittrock sammen med sin mand, Flemming, parrets tre børn, tre hunde og ti høns.

Skærehaven

© Pernille Kaalund - Haven er anlagt i højbede med brede stier af grus imellem. Der er låge i begge ender med en jernbue over, hvor der med tiden skal gro lathyrus og klatreroser. Bedene er bygget af Janes mand, Flemming.

En idyllisk skærehave

Duftende ærteblomster i usædvanlige nuancer snor sig imellem opstamningspinde i det rustikke og romantiske kastanjehegn. Roser blomstrer om kap med dahliaer i de smukkeste pasteller, og solhatte i brændte nuancer af abrikos, fersken og terrakotta indbyder til forførende buketter.

En spade hviler op ad hegnet i en række af duftende lavendel, og en gammel træstol lokker til at tage en pause i arbejdet under det høje platantræ, mens en flok kaglende høns spadserer rundt og kigger fornærmet ind i skærehaven, som er lukket land for kradsende, skrabende og sultent fjerkræ. Idyllen er fuldendt i haven hos Jane Hornbøll Wittrock med udsigt over gyldne marker bag det fineste hjemmebyggede orangeri.

Evighedsblomsten ‘Silvery Rose’

© Pernille Kaalund - Evighedsblomsten Helichrysum bracteatum ‘Silvery Rose’ er en fast yndling i skærehaven. Den kan tørres og bruges i buketter og dekorationer.

Den smukke cremefarvede Cosmos

© Pernille Kaalund - Den smukke cremefarvede Cosmos med de flæsede blade holder Jane særligt meget af. Sorten hedder ‘Snow Puff’.

Purpursolhat, Echinacea purpurea

© Pernille Kaalund - Purpursolhat, Echinacea purpurea.

For et par år siden...

...tog det virkelig fat med blomsterglæden, og Jane delte haven op med de romantiske kastanjehegn, og bedene blev anlagt i kasser af træ, så der kunne komme orden og system i den store produktion af sommerblomster i skærehaven.

Men faktisk var der først køkkenhave med gulerødder, salat, ærter og kartofler i bedene langs husets nordlige side. Den anlagde Jane for mange år siden for at dyrke familiens grøntsager sammen med lidt sommerblomster til buketter. For det at gå i haven var og er den daglige mentale vitaminpille for Jane, som bruger havearbejdet til opladning efter det til tider hårde job som sygeplejerske.

– En tur rundt i haven fjerner den stress, jeg måtte tage med hjem fra arbejde, når der har været rigtig travlt. Det at gå i haven giver en glæde og en ro samtidig med stolthed, når noget lykkes, og en begejstring over den skønhed, blomsterne giver, fortæller Jane, der bruger flere timer om dagen i sin have.

Skærehaven

© Pernille Kaalund - Jane prøver at holde orden på de forskellige sorter af sommerblomster i de firkantede højbede. Men det sker ofte, at der er noget,
der sår sig selv uden for systemet. På den måde hersker der en lækker tilbagelænet uorden i bedene, for naturen har det med at skabe de smukkeste kombinationer selv. En velanbragt stol i flimmerskyggen af det store platantræ bliver brugt til et velfortjent hvil efter arbejdet.

Det smukke hjemmebyggede orangeri

© Pernille Kaalund - I det smukke hjemmebyggede orangeri på gårdspladsen bruger Jane meget tid på at lave smukke buketter og fine dekorationer af alle de blomster, hun dyrker i haven.

Fra køkkenhavedyrker til blomsterbonde

Stille og roligt begyndte blomsterne at tage over, mens grøntsagerne langsomt forsvandt fra køkkenhaven.

– Jeg blev mere og mere betaget af at sætte blomster sammen, at komponere buketter, og så faldt jeg over et par Insta-profiler i USA, hvis ejere var blomsterbønder, og følte mig meget inspireret, fortæller Jane om forvandlingen fra køkkenhavedyrker til blomsterbonde.

Et udvalg af blomster fra haven

© Pernille Kaalund - Et udvalg af blomster fra haven, der tilsammen bliver en smuk buket. Bl.a. ærteblomster, Amaranth, hestemynte, blåkvast, chokolademynte og Cosmos.

Hønsene

© Pernille Kaalund - Hønsene får lov at løbe frit omkring i det meste af haven, men der er lukket ind til skærehaven, for at de ikke skal kradse bedene op og spise blomsterne.

Forberedelsens tid

For et år siden blev blomsterhaven udvidet med en række højbede i stål, svejset sammen af hendes mand, Flemming. De fleste af blomsterne i skærehaven er etårige sommerblomster, som Jane dyrker fra frø hvert år.

Forberedelserne til forårets og sommerens blomsterflor starter allerede i efteråret, hvor Jane forspirer både hårdføre sommerblomster og stauder, som overvintrer i drivhuset.
Der lægges en masse tulipanløg og narcisser, og der plantes ranunkler i drivhusets bede. Riddersporer, jomfru i det grønne, ærteblomster, blomsterkørvel og solhat er nogle få af alle de sommerblomster, der bliver sat til forspiring tidligt på året sammen med de tomatplanter, der efterhånden er det eneste spiselige i den blomstrende have.

Cosmos

© Pernille Kaalund - Cosmos, også kaldet stolt kavaler, er uundværlig i skærehaven. Her ses sorterne ‘Double Click Rose Bonbon’ og ‘Bicolor Rose’

Højbede med dahliaer

© Pernille Kaalund - Langs huset har Jane en hel række af højbede med dahliaer.

En bæredygtig og naturlig skærehave

Jane dyrker sin have så naturligt og bæredygtigt som muligt, helt uden sprøjtemidler, til stor gavn for biodiversiteten og insekter og fugleliv i haven. Der er blomster til buketter i haven fra april til den første frost.
Når foråret kommer, og frosten er forsvundet, begynder den travle tid. Her skal alle de forspirede sommerblomster plantes ud i skærehaven, der kun indeholder roser og et par enkelte stauder her og der af flerårige planter.

– Jeg prøver at holde orden i kaos med et system, en masse lister og små skitser over, hvad der skal stå hvor. Men det sker ofte, at det slet ikke bliver som planlagt. Der er ting, der sår sig selv, og de får lov at blive stående, hvis det ser pænt ud, vel at mærke, og så er der meget, der bliver en lille smule vildere, end jeg havde tænkt mig, fortæller hun.

Tomater fra drivhuset

© Pernille Kaalund - I drivhuset er der blevet plads til at dyrke tomater til det daglige forbrug.

Smuk Solhat i de brændte nuancer

© Pernille Kaalund - Den smukke Solhat i de brændte nuancer hedder ‘Sahara’ og er meget populær i buketterne, som Jane sælger i sin vejbod.

Et smukt blomsterhav, der tager tid og hårdt arbejde

Og pludselig er haven det smukkeste blomsterhav, man kunne tænke sig, hvor store stolte kavalerer strækker sig mod himlen, mens de kniplingeagtige hoveder af dueskabiose svæver på lange stilke. Og roser dufter forførende, mens morgenfruer i alle nuancer stråler i det sene eftermiddagslys.

At holde en skærehave er ikke noget, man kommer sovende til, men hele arbejdet er som en slags terapi for Jane, der bruger det meste af sin fritid i haven.

– Det er glæden ved at se det hele ændre sig, tulipaner og narcisser sammen med forglemmigej om foråret, de bugnende bede af sommerblomster midt på sæsonen og den helt store farvefest i dahliabedene. Der er hele tiden noget at se på. Jeg nyder også meget, når jeg lykkes med noget: en særlig smuk farvesammensætning eller den fine balance mellem blade og blomster, der klæder hinanden. Nogle gange er det mig selv, der gør det, andre gange er det naturen og planterne selv, fortæller den blomsterglade sygeplejerske.

Skærehaven

© Pernille Kaalund - Skærehavens anden del er anlagt i pallerammebede, og det var det, der startede det hele. Her begyndte Jane med at dyrke grøntsager og lidt blomster for mange år siden. Men stille og roligt tog blomsterne over, og de fylder nu hele haven.

En stor inspirationskilde

En stor del af blomsterglæden er også at inspirere andre til at gå i gang med skærehave og egne buketter, hvilket Jane specielt gør via Instagram. Ved siden af skærehaven har Jane og hendes mand bygget et 35 m2 stort orangeri, og her får Jane mange timer til at gå med at binde buketter, mens næste års blomsterflor planlægges. Her tørres blomster til vinterens dekorationer, tanker tænkes over kaffen i regnvejr, og der lægges masser af blomstrende haveplaner.

Håndplukket til dig