Guide: Gør haven forårsklar trin for trin

Lyset er tilbage, temperaturen stiger, og det kribler i havefingrene for at komme i gang. Havedesigner Dorthe Kvist guider til, hvordan forårshaven bedst gribes an.

Havedesigner Dorthe Kvist

Dorthe Kvist er havedesigner, forfatter og havenørd.

© Dorthe Kvist
Lilla krokus

De første krokus er skønne at se på og vigtige for de første insekter. På denne tid er der ikke meget pollen, nektar og mad til dem, så derfor står de første krokus højt på menuen.

© Dorthe Kvist

1. Klip stauder og prydegræsser ned:

Tørre blade, aks og frøstande skal væk, så der bliver lys til nye blade og smukke blomster. Det er vigtigt at klippe ned nu, før den nye vækst er på vej. Klip så tæt på jorden, som du kan komme til, men pas på ikke at skade friske skud, der er på vej.

Du kan evt. bruge afklippet til at dække jorden omkring planten, hvis du klipper det i mindre stykker. Det holder på fugten i bede og krukker og holder ukrudt væk.

2. Ryd op i haven:

Nu skal haven have en ordentlig forårsrengøring. Riv plænen for vinterens nedfaldne blade og grene (husk at lægge det på komposten).

Fej terrasser og flisegange. Fjern gamle kasser, potter og rod, der har hobet sig op rundtomkring, lav orden i dine redskaber, og sæt et par stole ud, så de er klar til, hvis solen skulle titte frem. Det er præcis med haven som med stuerne i huset – der er meget rarere at være, når der er ryddet op, rent og pænt.

LÆS OGSÅ

Lug bedene igennem, og giv også køkkenhaven en ordentlig tur, så den er klar til de nye planter.

© Dorthe Kvist

3. Fjern ukrudtet:

Du kan sagtens gå i gang med en forårslugning af dine bede. Meget ukrudt går i gang med at gro lidt før stauderne, så det er nemt at få øje på nu, hvor bedene er bare.

Rodnettet, derimod, er ikke så stort endnu, så det er let at få op. Og det, du luger væk nu, skal du ikke luge senere, når du hellere vil sidde i solen med en kop kaffe. Lug også gerne køkkenhaven igennem, så den er klar til udplantning. Lug også fugerne mellem fliserne, medmindre der gror smukt mos, trædebregner eller firling.

4. Del stauderne:

Når du nu alligevel ligger og roder i havens bede, kan du sagtens grave stauderne op og dele dem, hvis der er nogle, der er blevet for store. Mange kraftige stauder skal helst deles hvert tredje år. Løsn jorden omkring rodklumpen, grav hele rodklumpen op, læg den på jorden, og hak den over med spaden.

Du kan sagtens dele den i flere dele, hvis den er stor. Alle disse dele af stauden er nu selvstændige planter. Grav derefter alle rodklumper ned, enten sammen, men med afstand, eller på nye steder i haven, i samme jordhøjde som før. Husk på, at deres rødder ikke må tørre ud.

Temperaturen er afgørende for, om de fleste planter i haven gror. Er temperaturen over syv grader, begynder væksten, er den under syv grader, så sover mange planter stadigvæk. — Dorthe Kvist

Byd foråret velkommen i krukker og fade – det er dejligt for dig at kigge på og også dejligt for de allerførste humlebier og insekter.

© Dorthe Kvist
Vand til fugle og insekter

Sæt vand ud til fugle og insekter.

© Dorthe Kvist

5. Byd foråret velkommen i krukker og fade:

En af forårets vigtigste opgaver er at byde den nye årstid velkommen. Fyld krukker med forårsblomster, så der er pollen til de tidlige insekter og dejlige farver at se på for dig.

Duftende narcisser, smukke perlehyacinter, hornvioler og stedmoder i alle dine yndlingsfarver, påskeliljer, botaniske primulaer, skillaer, krokus, snepryd, engelsk græs, akelejer og den yndige ternede vibeæg er nogle af dem, du kan få fingre i lige nu.

Omend der stadig er risiko for nattefrost, er disse forårsbebudere nogle af dem, der kan tåle mosten. Skulle der komme hård frost, kan du lægge et stykke fiberdug over på de kolde nætter.

6. Sæt vand ud til fugle og dyr, og gør insekterne glade:

Sætter du krukker ud med tidlige nektarplanter, vil du helt sikkert inden længe høre en salig summen af insekter vågnet efter en lang vintersøvn.

Tidligt på sæsonen er der ikke meget mad til insekterne, for er foråret koldt, er der lavvande i madkassen, hvis du er et flyvende insekt. Sæt også fade med vand ud til havens dyr.

Fuglene elsker et forårsbad, og både fugle og insekter er tørstige.

Tyvstart med forspiring i drivhuset. Her er det tidlige ærter og sommerblomster. Dæk dem med fiberdug, hvis der kommer nattefrost.

© Dorthe Kvist

7. Vask og skrub drivhuset:

Drivhuset skal gøres klar, for om lidt starter sæsonen, og før du ved af det, er det fuldt af spirer og planter. Derfor skal du sikre dig, at det er fri for skadedyr og sygdomme.

Fjern al gammel vækst, opbindingspinde, snore, gamle krukker og rod – det hele skal ud. Skyl drivhuset indvendigt med en slange, og skrub det derefter med en børste og en blanding af 10 l vand og 100-200 g flydende brun sæbe. Skrub godt i revner og hjørner, og skyl efter med haveslangen. Gentag det hele på ydersiden af drivhuset.

Vand dine krukker med flydende økogødning sommeren igennem. Gerne hver anden til tredje uge, alt efter hvor sultne de er. Dem, der sætter mange blomster, skal generelt have lidt mere gødning end dem, der blomstrer en enkelt gang. — Dorthe Kvist

Krukkeplanter skal topdresses. Hvis de kommer i drivhuset, sætter du turbo på væksten. Her er det hosta, der får et forårsforspring.

© Dorthe Kvist

Hvis du vil dyrke egne kartofler, kan det være sjovt at prøve en ny farve. Her er det den rosa kartoffel Senna med gult kød. Den er nem at dyrke, og rosa kartofler kan ikke fås i supermarkedet.

© Dorthe Kvist

8. Forkæl krukkeplanterne:

Har du større planter i krukker, små træer, buske og store roser, er det vigtigt, at du forkæler dem. Planter, der gror i krukker, er meget mere afhængige af, hvad du forsyner dem med af kærlighed, vand, lys og næring.

Så hvis du vil gøre dem godt, kan du topdresse krukkerne. Det gør du ved at fjerne det øverste lag af jorden i krukkerne, 5-8 cm, og derefter fylde op med ny frisk krukkejord. Vand godt igennem bagefter.

Du kan også flytte dine krukker ind i drivhuset for at sætte lidt skub på væksten.

9. Forspiring/lægning af kartofler:

Kig til dine forspirede kartofler – er temperaturen udenfor mellem 8 og 10 grader, kan du lægge dem ud i bedene i 10 centimeters dybde. Jorden skal være løs og tør, når du lægger dem.

Lav en rende eller et hul i jorden (eller højbedet), og læg kartoflerne med spirerne opad, med ca. 25 cm afstand og i en dybde af 6-8 cm. Husk at hyppe kartoflerne en gang om ugen, så de ikke bliver grønne, og så de sætter flere kartofler.

Det er nu, du kan flytte rundt på dine forårsløg, hvis de står forkert, eller du ønsker at dele dem og fylde ud i andre bede eller i plænen.

© Dorthe Kvist

Hjortetrøst er en insektvenlig plante.

© Dorthe Kvist

10. Leg bien og blomsten:

Har du fersken og nektarin i drivhuset, er det en god idé at hjælpe lidt til med bestøvningen, for i det tidlige forår er der ikke mange vågne insekter til at gøre jobbet, og slet ikke inde i drivhuset. Tag en lille pensel, og flyt pollen fra blomst til blomst. Så er du sikker på en god frugtsætning.

11. Flyt dine forårsløg:

Hvis vintergækker og erantis skal flyttes rundt, så er det nu. Grav hele klumpen af løg op, og del den, så meget du synes. Plant løgene i samme højde, som de stod i før. Du kan sagtens dele vintergækker og erantis, mens de står i blomst. Vand godt igennem efter flytningen.

Husk, at for prydegræsserne gælder det, at de ikke må klippes før om foråret. — Dorthe Kvist

Nyd det længe ventede forår, og vær så meget udenfor, som du overhovedet kan slippe afsted med.

© Dorthe Kvist

12. Så salat i drivhuset:

Tyvstart med at forspire forskellige slags salater i drivhuset. Allerede nu er drivhuset lunt på de gode dage, og du kan udnytte varmen til at så salat, som spirer allerede ved 4 grader. Du kan med fordel så din salat i flamingokasser, for så er den lidt beskyttet, hvis der skulle komme meget frost.

Salat sås i en let og løs jord, enten som bredsåning eller i riller. Frøene er bittesmå, så de skal nærmest bare klappes let fast på jorden, eller du kan strø med et lille lag jord efter såning. Vand godt, og dæk med fiberdug, hvis temperaturen dykker under nulpunktet.

13. Start jagten på dræbersnegle:

Start indsamling af dræbersnegle, hvis du vil minimere bestanden. Det er nu, de vågner og begynder at blive aktive. Gå på jagt efter æggene, som oftest er lagt på fugtige skyggefulde steder. Det kan være under vandkanden i drivhuset eller under fade, krukker eller større sten.

Mas æggene, eller saml dem ind, og hæld kogende vand på. Du kan også sætte ølfælder ud eller drysse med Ferramol fra Ecostyle.

14. Vær ude, så meget du kan:

Lav mad i haven over bålet, drik din kaffe i solen, spis frokost i drivhuset, spar på fitnesskortet, og giv den gas i haven med rive, spade, saks og oprydning, og nyd, at du (endelig) kan komme udenfor.

LÆS OGSÅ