© Pernille Kaalund

Ulrika Grönlund står bag et spektakulært sted for dig, der elsker dahliaer

I det trendy område Österlen i Sydsverige har Ulrika Grönlund åbnet Sveriges første økologiske dahliafarm. Her kan du opleve 400 forskellige sorter af den farverige og populære blomst, købe knolde og plukke egne buketter.

Sveriges ukronede dahlia-dronning

Dengang Ulrika Grönlund for 12 år siden købte sin første dahliaknold, anede hun ikke, at det ville blive en forelskelse for livet – og senere til hendes levevej.

Ulrika Grönlund har dyrket dahliaer som en hobby i sin tidligere have ved siden af sit job som freelance-indretningsekspert, mens hendes mand, Tim, havde en restaurant i Malmø. Men drømmen om at leve af passionen blev så stor, at parret købte en gård i Österlen i december 2021, og allerede i starten af 2022 begyndte gravearbejdet til det, der nu er Sveriges første økologiske dahliafarm.

På de 4,5 hektar – hvoraf de ca. 4000 m2 bruges til dyrkning af dahliaer – skal parret nu leve af deres passion. For Ulrikas vedkommende økologiske dahliaer og for hendes mand, Tim, at stå for en hyggelig café, hvor de besøgende i haven også kan få de andre sanser tanket op.

Engang blev dahliaer betragtet som en gammeldags mormorblomst, en tante-plante, og “man" så lidt ned på den og mente, at den både var for kulørt, for larmende og i det hele taget for meget. Men nu er dahliaer en kæmpe trend og ses som dominerende islæt i skærehaver, ligesom den ofte ses som det fine indslag i køkkenhaverne og ikke mindst på de sociale medier – en virkelig Instagram-darling.

Ulrika Grönlund kalder dahliaen for dronningen i blomsterbedet. Sådan har hun nu altid betragtet planten, selvom omverden ikke altid har haft samme varme følelser for blomsten.

– Da jeg opdagede den lange blomstringstid og de mange forskellige sorter, der findes, var jeg hooked, fortæller Ulrika, der nu dyrker over 400 sorter af økologiske dahliaer i den svenske muld og har gjort den farverige blomst til sit levebrød.

Farmen fungerer nemlig også som en besøgshave.