Fra flad pløjemark til engelsk drømmehave

Den 1400 m² store villahave rummer en overflod af hvide blomstrende hortensiaer og skarpt klippede hække i lige linjer.

Engelsk landidyl i Lille Skensved

I en parcelhushave på Østsjælland udspiller der sig et sandt engelsk haveeventyr. Blandt stramt designede havegange, formklippede buske, symmetri og et væld af roser er bugnende, hvide hortensiaer markører for Gina Caspersens gennemførte stil.

Her i haven er intet overladt til tilfældighederne, og resultatet taler for sig selv.

På husets sydside kan man slænge sig i to solstole, hvorfra der er et langt kig igennem haven. Hortensiaerne er af sorten ‘Endless Summer’.

© Pernille Kaalund

Gina Caspersen i sin hortensiahave med hunden Carlo, som er lige så glad for haven som sin ejer. De smukke hvide hortensiaer er af sorten Annabelle, som alle er delt af fire planter, som blev plantet for år tilbage.

© Pernille Kaalund

Fra flad pløjemark til drømmehave

Det var barndommens kærlighed til blomster og havearbejde samt en masse læsning om klassisk engelsk havedesign, der blev startskuddet til Gina Caspersens haveeventyr.

Hendes 1400 m² store villahave, som ligger i et parcelhuskvarter i Lille Skensved på Østsjælland, rummer en overflod af hvide blomstrende hortensiaer i sorten ‘Annabelle’ og skarpt klippede hække i lige linjer i klassisk engelsk stil.

Oprindeligt var haven en flad pløjemark efter byggeriet af hendes nye hus i 2004. Men i efteråret samme år gik hun i gang med at forvandle matriklen til sin drømmehave.

– Det hvide hus er bygget efter en stram symmetri, og det samme går igen i haven, siger Gina, som kastede sig ud i haveprojektet uden nogen former for erfaring.

Den engelske havekultur har det hele – det stramme og perfekte og det uregerlige og løsslupne. Det ses også i Ginas have. Her danner klippede takshække og rionet med klatreplanter vægge i havens rum. Espalierer med klatrende roser og fokuspunkter skaber oplevelser i de velordnede og symmetriske rum. De hvide Agapanthus i krukker opbevares i kælderen om vinteren.

© Pernille Kaalund

Ro og orden i haven

Det første, der blev etableret, var hækkene omkring grunden. Haven ligger højt, og det blæser en del, så godt med læ var vigtigt.

Da de ydre rammer var på plads, var det de smukke bede, der løber på en akse fra husets midte til ned i bunden af haven, der blev anlagt. Her vokser kuglebuksbom og opstammede pilebladet pære, hvoriblandt Gina har afprøvet mange forskellige stauder for at finde de helt rigtige. Kugleformen bliver gentaget i tidselkuglerne samt i haven om foråret, som er fuld af tulipaner.

For at danne rum omkring husets store sydvendte terrasse, der er opdelt i et overdækket lounge- og et spiseområde, er takshække sat som hyggelige vægge.

På sydsiden af huset findes en stor plæne med solstole og et langt kig til flotte staudebede og klassiske greb som en rund bænk omkring et frugttræ. De enkle rette linjer, symmetrien, gentagelser og det formelle og klassiske, som også kan ses i formklip, skaber orden og ro i haven. Det tiltaler Gina, som har det svært med for mange farver.

Mellem de store staudebede, der er placeret på en akse på husets midte, er der et smukt kig ud i bunden af haven fra en hyggelig plads langs huset. Her vokser buksbomkugler, opstammet pilebladet pære, Pyrus salicifolia, blå tidselkugle, Echinops ritro, og katteurt, Nepeta x faassenii.

© Pernille Kaalund

Inspireret af slotte og herregårde

Indgangen til huset er indrammet af hække på hver side, markeret af en række opstammede prydkirsebær og en stram belægning af grå chaussésten med felter af mørkegrå tegl og granitskærver, der bugter sig hen ad stien.

Takshække adskiller de forskellige haverum, mens den mønstrede belægning fører de besøgende rundt i haven. Designmæssigt læner det sig op ad den klassiske havegang, som vi ser på slotte og herregårde.

Det var efter et par år, at Gina fik idéen til hortensiahaven, som ligger på en strimmel jord på husets bagside, som ellers ikke ville være blevet brugt. Her voksede de første fire hortensiaer ‘Annabelle’ ved hoveddøren, og ellers var der bare græs.

Efter at have set en artikel i BO BEDRE hvor der var masser af hvide hortensiaer i krukker, var kimen lagt til det smukke eventyr af hvide blomsterskyer. Alle de hortensiaer, der vokser i den hvide have, er nogle, Gina selv har delt af de første fire.

Den hvide hortensiahave er bygget op omkring lige linjer i et monokromt og grafisk udtryk udgjort af felter af belægning, stramt klippede buksbomkugler og en konsekvent farveholdning. Det skaber ro og en flot modvægt til de overdådigt blomstrende hvide hortensiaer ‘Annabelle’. Her findes yndlingspladsen under en pergola af blåregn.

© Pernille Kaalund

Havearbejde som noget afslappende

En buksbom i en pokal på et podie for enden af en havesti er et klassisk eksempel på fokuspunkter, som bruges flittigt i haven. De stramt klippede buksbomkugler afvejer vildskaben i de store, og til tider ret uregerlige, hortensiaer med den eventyrlige blomstrende overflod hele sommeren.

I det fjerne hjørne af hortensiahaven bliver det hele mere viltert, når man, under en flot port af duftende roser, nærmer sig køkkenhaven. Her mødes man af højbede med krydderurter, spiselige blomster, bærbuske og rabarber. Store kurve med dahliaer i mange farver sikrer sommerens buketter, og i modsætning til resten af haven udfolder farverne sig frit her i køkkenhaven.

For Gina forbindes havearbejde med afslapning, fordybelse og velvære i hverdagen. Det er her, hun stresser af og samler alle tankerne, når de tunge blomsterhoveder på hortensiaerne bindes op, kanterne klippes, eller bedene luges.

Der går mange timer med havearbejdet. Dog hjælper kæresten med at brænde ukrudt og klippe græs – ikke mindst så Gina kan holde orden på den eventyrlige hortensiahave på matriklens mest uventede sted, som er blevet hele familiens yndlingsspot.

Her ses tydeligt den arkitektur, de stramt klippede takshække bidrager med i haven. Træet i krukken er en pilebladet pære, Pyrus salicifolia – også kaldet Nordens oliven.

© Pernille Kaalund

En kuglebuksbom i en pokal med en hængende sølvnyresnerle, Dichondra ‘Silver Falls’, under er et klassisk element i opbygningen af den engelske have, hvor man bruger fokuspunkter.

© Pernille Kaalund

Den grålige lammeøre, Stachys byzantina ‘Silver Carpet’, skaber et afdæmpet, blødt modspil til de klare, grønne, skarpskårne buksbomkugler. Netop vekselvirkningen mellem farver skaber dynamik i haven.

© Pernille Kaalund

Den blå tidselkugle, Echinops ritro, er en smuk flerårig staude, der virker som en magnet på insekter i haven.

© Pernille Kaalund

Ved indgangen til køkkenhaven bliver havens linjer blødt op af det florlette løv fra stolt kavaler, hvor den pink farve selvfølgelig er afstemt med den rosa klatrerose ‘New Dawn’. Rosenalléer er også en del af den engelske havestil ligesom sten- og grusstier. Udtrykket er baseret på det rustikke og uhøjtidelige, som dog er gennemtænkt.

© Pernille Kaalund

Den hvide hortensiahave på husets nordvestlige side er delt op af takshække, og haverummene er belagt med grå granitskærver. De smukke hortensiaer blomstrer fra juni, og lige indtil frosten sætter ind.

© Pernille Kaalund

Indgangspartiet er omgivet af hække og en række opstammede prydkirsebær, Prunus serrulata ‘Kanzan’.

© Pernille Kaalund

Selv i kurvene med sommerblomster er farveholdningen konsekvent. Her er det Coleus, paletblad, med de meget mørke blade, der er sat sammen med Euphorbia-hybrid ‘Diamond Frost’ og hvid petunia.

© Pernille Kaalund

Når indgangsstien drejer mod huset, møder man denne smukke røde hassel, også kaldet rød zellernød, Corylus maxima. Den er formklippet og stammet let op og er smuk med sine purpurfarvede nødder og rødlige blade.

© Pernille Kaalund