Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

De bedste opskrifter på Risalamande - klassisk & med et twist

Få de bedste opskrifter på risalamande her - hvad end du er til den klassiske med kirsebærsauce eller gerne vil tilføje et ekstra twist i form af sirup, likør, lakrids eller chokolade.

Opskrift på klassisk risalamande

Arbejdstid: 20 minutter
Tid at koge: 1 time
Antal personer: 6-8

Det skal du bruge:

Risengrød

  • 2 dl vand
  • 175 g grødris
  • 1 liter mælk, gerne sødmælk
  • 1⁄2 tsk. fin salt

Risalamande

  • 3-4 spsk. sukker
  • 1 stang vanilje, kornene
  • 75 -100 g smuttede mandler
  • evt. 1-2 spsk. hvid portvin
  • 1⁄2 liter piskefløde

Sådan gør du:

  1. Risengrød: Bring vandet i kog i en tykbundet gryde, tilsæt grødris, og kog under omrøring, 2 min.
  2. Hæld mælken i, og bring grøden i kog under konstant omrøring ved middelvarme, så det ikke brænder på.
  3. Lad risengrøden koge for meget svag varme, ca. 1 time.
  4. Rør jævnligt i grøden.
  5. Smag grøden til med lidt salt, og afkøl.
  6. Risalamande: Rør den kolde risengrød sammen med sukker, vaniljekorn, hakkede mandler og evt. lidt hvid portvin.
  7. Pisk fløden til skum, og vend forsigtigt i grøden.
  8. Smag til med evt. ekstra sukker og lidt portvin, og sæt risalamanden i køleskabet indtil servering.

TIP: Værd at vide om mandler!

De fleste mandler kommer fra USA, men mandlerne fra Sydspanien regnes for at være de fineste. De indeholder mere mandelolie og mere smag end de amerikanske. De smager ret forskelligt, så vælg dem, I bedst kan lide.
Skal mandlerne smuttes, hældes kogende vand over i 2 min. Erstat med koldt vand, og derefter med kogende vand igen, 2 min. Hold om den buttede ende med tommel- og pegefinger, og pres mandlen ud af spidsen på skallen.

TIP: Grøden kan evt. koge færdig pakket ind i tæpper, 4 timer. Når mælk og gryn koger, lægges der et tætsluttende låg på gryden. Nemt og den brænder ikke på!

julemad opskrift risalamande risengrød jul klassisk mandel kirsebær

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på kirsebærsauce

Tid i alt: 10 minutter
Antal personer: 6

Det skal du bruge:

  • 1 glas (350 g) syltede kirsebær
  • lagen fra kirsebærrene
  • 1 dl kirsebærvin
  • 1⁄2 dl sukker
  • 1⁄2 dl vand
  • 2 tsk. majsstivelse

Sådan gør du:

  1. Bring lagen fra kirsebærrene i kog sammen med kirsebærvin og sukker.
  2. Lad koge ind til det halve, tilsæt kirsebær, og kog op.
  3. Rør majsstivelse ud i koldt vand, og hæld jævningen i saucen under omrøring.
  4. Kog endnu 1 min. Smag til.
julemad opskrift risalamande risengrød jul lakrids chokolade

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på amarena kirsebærtrifli med kirsebærlikør og chokolade

Arbejdstid: 15 minutter
Tid at trække: 30 minutter
Antal personer: 6-8

Det skal du bruge:

  • 1 glas Amarena kirsebær
  • 1 dl kirsebærlikør
  • 6-8 lady fingers
  • 1 portion risalamande
  • 100 g mørk chokolade

Sådan gør du:

  1. Bring lagen fra kirsebærrene i kog sammen med likøren, og kog til konsistensen er som tynd sirup.
  2. Kom bærrene ved, sæt til afkøling, mindst 30 min.
  3. Fordel lady fingers i glassene, kom lidt kirsebær over og dernæst risalamande.
  4. Top med kirsebær, og pynt med høvlet eller spåner af smeltet chokolade.

TIP: Jul i god tid!

Alt kan laves klar, så desserten er lige til at anrette. Husk mandlen i et af glassene.

julemad opskrift risalamande risengrød jul kirsebærsauce

© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på havntornsirup med lakrids og hvid chokolade

Arbejdstid: 15 minutter
Tid at trække: 30 minutter
Antal personer: 6-8

Det skal du bruge:

  • 250 g havtorn
  • 1⁄2 dl appelsinsaft, friskpresset 150 g sukker
  • 1 portion risalamande
  • 100 g mørk chokolade
  • 1⁄4-1⁄2 tsk. lakridsgranulat

Sådan gør du:

  1. Bring havtorn, appelsinsaft og sukker i kog, og lad simre, 15 min.
  2. Passér/mas det gennem en finmasket sigte, og kom saften tilbage i gryden.
  3. Kog ind til konsistensen er som tynd sirup, og smag til med lidt lakridsgranulat, efter smag. Afkøl.
  4. Anretning: Fordel risalamanden i glas, husk en hel mandel. Hæld sirup over, og pynt med flager af hvid chokolade og lidt frysetørret havtorn eller guldstøv.

TIP: Man kan købe frossen havtorn i større supermarkeder.

Relaterede Artikler