Opskrift på risalamande med kirsebærsauce
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Opskrift på klassisk risalamande

Risalamande er et must i juletiden, og den klassiske med mandler, vanilje og smagfuld kirsebærsauce går man bare ikke galt i byen med. Her får du opskriften.

Klassisk risalamande

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

Det skal du bruge:

    Risengrød:

    • ½ dl vand
    • 58 g grødris
    • ⅓ l mælk, gerne sødmælk
    • ¼ tsk. fin salt

    Risalamande:

    • 1⅓ spsk. sukker
    • stang vanilje, kornene
    • 33 g smuttede mandler
    • ⅓ spsk. hvid portvin
    • ¼ l piskefløde

    Sådan gør du:

    Risengrød

    1. Bring vandet i kog i en tykbundet gryde, tilsæt grødris og kog under omrøring, 2 min.
    1. Hæld mælken i og bring grøden i kog under konstant omrøring ved middelvarme, så det ikke brænder på.
    1. Lad risengrøden koge for meget svag varme, ca. 1 time.
    1. Rør jævnligt i grøden.
    1. Smag grøden til med lidt salt og afkøl.

    Risalamande

    1. Rør den kolde risengrød sammen med sukker, vaniljekorn, hakkede mandler og eventuelt lidt hvid portvin.
    1. Pisk fløden til skum og vend forsigtigt i grøden.
    1. Smag til med eventuelt ekstra sukker og lidt portvin, og sæt risalamanden i køleskabet indtil servering.
    • Værd at vide om mandler: De fleste mandler kommer fra USA, men mandlerne fra Sydspanien regnes for at være de fineste. De indeholder mere mandelolie og mere smag end de amerikanske. De smager ret forskelligt, så vælg dem, I bedst kan lide.
      Skal mandlerne smuttes, hældes kogende vand over i 2 minutter. Erstat med koldt vand, og derefter med kogende vand igen, 2 minutter. Hold om den buttede ende med tommel- og pegefinger, og pres mandlen ud af spidsen på skallen.

    • Grøden kan eventuelt koge færdig pakket ind i tæpper, 4 timer. Når mælk og gryn koger, lægges der et tætsluttende låg på gryden og den pakkes ind i et tæppe eller under dynen. Nemt og den brænder ikke på!