Oplev et magisk dekorationseventyr i floristens julehjem

Kom indenfor hos florist Lars Jon. Hans hjem emmer af nordisk magi og moderne julestemning.

Med en løber af mos, små grantræer, høje, slanke, hvide lys og blomstrende amaryllisser slår florist og blomsterdekoratør Lars Jon julen an med en helt særlig elegance og et nordisk islæt. Herskabslejligheden fra 1794 deler han med ægtefællen Andreas. Spisebordet er af eget design med en marmorplade fra Falke Granit og et metalstel, der er smedet i Kvindesmedien på Christiania. Stolene omkring bordet er AAC 27 fra Hay.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lars Jons juledekorationer er karakteriseret ved en særlig enkelhed og elegance som en krans formet af grene med spæde skud tilsat et drys glimmer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Nordisk flora pynter i floristens julehjem

Med bløde mosser og grønne graner skaber floristen Lars Jon en nordisk og moderne julestemning i sit grafiske hjem i grålige toner.

Julens tema er arrangeret som en lille skov af skulpturelle grantræer midt på bordet, der skaber liv med deres varierende højde på bakkedraget af mos. På samme måde er de levende lys sat i forskellige højder, så dekorationen bliver belyst på forskellig måde. Ved at tage udgangspunkt i en nordisk vinterstemning har Lars brugt enkle virkemidler, der ikke fortaber sig i en mængde af dekorationselementer. Efter middagen bliver der drukket en avec af likørglassene fra Harsted Antik og vin af de slanke vinglas fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det nordiske element dukker op overalt som små detaljer. På hver kuvert ved julebordet ligger et rensdyrhoved skåret ud i træ fra Florist Lars Jon – Flower Studio. Ud over at sende reference til det allerhøjeste nord er hovedet inspireret af Emil fra Lønnebergs værksted. Med den grå glasur underbygger keramiktallerkenen og hørservietten fra Raw 183 det organiske og naturlige udtryk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lars formår at skabe en magisk julestemning ved at hænge funklende stjerner af bl.a. fyrrenåle i loftet, men også med træer og blomster. Køkken, spiseplads og stue er samlet i et stort rum, og pynten er tænkt ind her som et gennemført hele. Det hvide, enkle køkken var i lejligheden, da parret overtog den, og i sit diskrete udtryk glider det i ét med væggen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra fantasi til realitet

Florist og blomsterdekoratør Lars Jon skaber eventyrlige tableauer.

Som florist er han optaget af plantearter inden for et bestemt geografisk område – nemlig Norden. Gennem fantasifuld leg omdanner han velduftende mos, skulpturelle kogler og nøgne, knoppede grene til miniaturelandskaber.

Han arbejder kreativt med disse plantearter i sin butik, Florist Lars Jon – Flower Studio, i København, og han formidler og inspirerer igennem foredrag, bøger, magasiner og tv.

Adventskransen er helt enkel og lader de få elementer tale for sig selv. I form bliver den understøttet af det lille, runde marmorbord fra Cozy Living, hvor pladen beskytter mod ild og stearin fra lysene. Kransen er fra Lars’ egen butik.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Pakkerne er pyntet med gran, lærkekogler og silkebånd, som skaber et både naturligt og eksklusivt look.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julens tema er nordisk skov

Ligesom i sit arbejde forvandler Lars Jon også sit eget hjem til en forunderlig verden med floraens skønhed og uendelige foranderlighed.

Det bliver især tydeligt i julen, hvor herskabslejligheden fra 1794 i det indre København, som han deler med ægtefællen Andreas, forvandles til et ægte juleeventyr.

Det ses bl.a. på parrets lange spisebord, hvor julestemningen breder sig i form af en blød skovbund af mos og en let skov af de fineste små juletræer.

Der er en enkelhed og en naturlighed over pynten, som glider smukt ind i lejligheden, der er moderniseret ad flere omgange.

Det graciøse og fornemmelsen af nyt og gammelt, som hele lejligheden emmer af, underbygges også på bordet med en hvidriflet kande fra Royal Copenhagen, en Henning Koppel-kande fra Georg Jensen og en glaskaraffel til portvin.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julen bliver fejret i nære venners lag. Her er konfekt og godter faste indslag under samtalerne, der varer til langt ud på aftenen. Julechokoladen er oftest hjemmelavet, men denne er hentet hjem fra New York. Skålen og koppen i serien Mega Riflet er fra Royal Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En vis lethed karakteriserer indretningen hos Lars og Andreas, som kan ses med daybedden i grå uld, der er købt i Paris, og en stram billedophængning i sort-hvide farver. Det skaber en enkel ramme om julens originale pynt, hvor juletræet har fået de tunge, buskede nedre grene klippet af, så det står helt enkelt uden anden pynt end en topstjerne fra Tage Andersen. For at sikre den gode julestemning bliver pakker i flot, farveafstemt gavepapir brugt til pynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bolig med et moderne twist

Med tiden er den klassiske, oprindelige herskabsstil udskiftet med et mere nutidigt og moderne præg, hvilket bl.a. grålakering af sildebensparketgulvene og newyorkerglasdøren i sort jern mellem stuerne indikerer. De høje paneler er dog bevaret.

Det er primært Lars Jon, der indretter og arrangerer, men altid med klausul om, at der skal være plads til alle Andreas’ bøger.

Stilen er minimalistisk med masser af fri gulvplads og et afstemt valg af kølige grå nuancer samt fotokunst og særlige kunstobjekter.

Et maleri med forskelligt farvede cirkler er lavet af Lars Jon selv, og det indgår i farve og størrelse som et led i en opstilling med et podie og en grå puf. En god måde at fremhæve planter eller objekter på er med et podie, som kan ses som en moderne form for piedestal. Det er fra Lars’ butik og er her brugt til at udstille en vintagevase med grene med bløde gæslinger på. Puffen bruges på samme måde med en kasse med kogler og en julestjerne med lys fra Granit, men derudover kan puffen også slås ud som gæsteseng.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Grålige toner skaber en dæmpet, men også moderne og klassisk stemning i stuen. Udtrykket er gennemført på den måde, at grå er brugt samlende med en koksgrå farve på bagvæggen, en sofa af velour fra BrosteCopenhagen, et sofabord i jern og skifer fra Ilva samt et gråbejdset gulv. Den store, kugleformede vase er vintage med en grøn vinterbuket i. Fornemmelsen af skov, som går igen i hele juletemaet, fremkommer også med et cedertræ i en Lyngby-vase i vindueskarmen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En god måde at skabe liv i et lidt dødt område er med noget opsigtsvækkende, som her med glitrende sydeuropæiske juletræer, der er besat med Swarovski-sten, og som lyser en hel hylde i et skab op. Træerne er fra vintagebutikken Bohemehjem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Skabet af jern har matterede ruder, som får indholdet til at virke som slørede silhuetter, der vækker nysgerrighed frem for at fremstå rodet. Standerlampen Grasshopper, der er designet af Greta Grossmann, er fra Gubi, og trofæet på væggen er købt på et rekvisitudsalg fra Det Kongelige Teater, og det er siden malet i samme farve som væggen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fortryllende julestemning

Lige så overlagt som indretningen er juledekorationerne. De er indtænkt i den 120 m² store bolig. Det kan lade sig gøre, da de magiske dekorationseventyr bliver forberedt i hans butik, længe før julen går i gang. Årets tema er faktisk lagt fast allerede et år i forvejen.

Først planlægger Lars Jon de konceptuelle idéer, og nogle måneder inden jul går han i gang med at udføre de første dekorationer og elementer i udsmykningen.

Julepynten hjemme bliver dog først sat op i løbet af december, hvor den fungerer som et særegent univers for julen, som bliver holdt sammen med nære venner.

Der er masser af luft mellem møblerne i lejligheden, hvilket betyder, at større juledekorationer får plads til at pynte. Gyngestolen Rar fra Vitra er designet af Ray og Charles Eames, og den er købt hos Paustian.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I julens anledning bliver hylderne i et glasskab brugt til juleudstilling med en krans af skeletblade, lette papirklip og en bakke med hyacinter, der er sat i illuderet sne. Pynten med glimmer er fra Florist Lars Jon – Flower Studio og Søstrene Grene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De lækreste julegodter

Trods den moderne udsmykning må selve juleaften gerne være så traditionel som overhovedet muligt. Derfor består menuen altid af and og flæskesteg, hvide og brunede kartofler og det allerbedste – kartoffelchips til den brune sovs.

Efter middagen bliver der tid til at slå mave og tale sammen under kaffen, hvor favoritgodterne bliver serveret.

De udgøres af mørke chokoladebrud, gerne med en variaton med Daim og pistacenødder, men også af marcipanbrød, som fast bliver købt i Kolibri Chokolade. På den måde rundes julen sødt af blandt friske blomster, grene og mos.

Lars Jon er florist og blomsterdekoratør og har butikken Florist Lars Jon – Flower Studio i København, hvor han har skabt et kunstnerisk blomsterunivers. Han holder foredrag om blomster, hvor han giver idéer og viser teknikker til at arbejde med blomster i forhold til årstider og højtider. Han står bag bøgerne Buket, Krans og Nordisk Jul fra People’s Press og ses her i butikken med sin hund, Cajsa.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et bakket landskab i mos og lav og med spinkle graner og huse udspiller sig som et skandinavisk juleeventyr i Lars’ butik.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelset brillerer med sin enkelhed, hvor kun en sky af tørrede mariebærgrene får lov til at pynte. Det lyse sengetøj er fra Georg Jensen Damask, og det stilrene natbord er fra Ilva.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad