
Blomsterkunstner og designer Nicolai Bergmann er indehaver af Nicolai Bergmann Flowers & Design, hvor han laver blomsterdekorationer, der står ud fra det almindelige. Hans signaturdesign er blomsterbokse, som han slog igennem med i Japan, hvor han bor, men som også kan købes på 4. sal i Illum. Han har 11 butikker rundt omkring i verden, inklusive i Illum i København. Derudover driver han en burgerrestaurant, en blomsterskole og et galleri. Foruden et hus i Tokyo har han også dette hus i Hakone, der ligger 100 km syd for Tokyo på en to hektar stor grund med uforstyrret udsigt over bjergene, heriblandt Fujisan, der er en aktiv vulkan og det højeste bjerg i Japan.
Nicolai Bergmann
Selvom rød er en traditionel julefarve, bliver den brugt ubetinget utraditionelt på julebordet hos den danske, men tokyobaserede blomsterdesigner Nicolai Bergmann. Siden 1998 har han boet i Japan og opbygget sin virksomhed Nicolai Bergmann Flowers & Design, der tæller 11 butikker i Japan, en butik i Seoul, en butik i Los Angeles og en i København.
Han står også bag café Nomu, som findes i Tokyo, samt Bergmann Burger, der er hans seneste projekt. Derudover driver han en blomsterskole med over 1500 medlemmer og ejer et galleri, hvor han selv udstiller to gange om måneden, ligesom der er gæstekunstnere.

Nicolai har en særlig sans for farver og kombinationer af dem. Bunden af kransen her er lyngfarvet og med et ekstra levende lag ovenpå af blomster, bær og blade, som skaber en særlig dynamik i udtrykket.

Helt enkelt og meget japansk virker Nicolais indgangsparti med en bagvæg af træ og bambus, der spejler sig i dørens ruder. Kransen på døren er noget af det tætteste, man kommer på traditionelle danske juledekorationer, med pyntegrønt, magnoliablade og eukalyptus.

Inspirationen til det enkle og veldesignede hus i Hakone er hentet i Danmark. Således er der 50 cm brede gulvplanker fra Dinesen, et Garde Hvalsøe-køkken og en samling møbler, der rummer cremen af danske designklassikere. Stolene CH46 designet af Hans J. Wegner er fra Carl Hansen & Søn ligesom bordet, der stammer fra restaurant Nomas “pop op” i Tokyo tilbage i 2015. For Nicolai har det en helt særlig værdi, fordi han synes, at det er sjovt at tænke på de mange forskellige mennesker fra hele verden, der har siddet ved det. De to spejlværker på væggen er af Peter Bonde, og med de mange farver og reflekser giver de kant til den lyse skænk af Børge Mogensen. Pendlen fra Louis Poulsen har Nicolai selv malet sort, så den både skaber blikfang og en dramatisk effekt over bordet.

På bordet har Nicolai skabt en løber af blomster, hvor basen er nellikekugler med flamingoblomster og -blade, kallaer og amaranter, som er de lange haler. Keramiktallerkenen er lavet af en japansk kunstner fra Okinawa, Honda San, som Nicolai har samarbejdet med om flere projekter. Det rustikke udtryk får en fin kontrast med det stilrene Georg Jensen-bestik, der er designet af Arne Jacobsen, og glassene fra Zwiesel.
En alternativ krans
Som den ukronede blomsterkejser, han er, ville det være ulig ham at dække sit julebord med menigmands mere forudsigelige og lette løsning som de grankranse med røde bånd, der står på rad og række på butikkernes hylder. Hos ham er kransen tværtimod udskiftet med store, runde nellikeblomsterkugler:
– Blomsterkugler giver et simpelt, men imponerende indtryk, og det er derfor et udtryk, som jeg ofte arbejder med. De passer også godt ind i min indretning, for eftersom farverne her er ret neutrale, ville jeg skabe nogle juledekorationer, som var meget farverige og opsigtsvækkende. Det betyder, at jeg også har leget med masser af detaljer som flamingoblomster, kallaer og amaranter, forklarer Nicolai Bergmann.

En kastanjeskal fyldt med dværgkvalkvedbær er brugt både som kunstnerisk pynt på tallerkenen og som et enestående bevis på Nicolais originale tilgang til dekorationer.

Med bær, blomster og en fyrrekvist har Nicolai skabt et overflødighedshorn af visuel stimuli og især en anderledes dekoration i en Leaf-skål fra Georg Jensen.
God, gammeldags og dansk jul
Modsat den ukarakteristiske pynt forløber Nicolais juleaften mere karakteristisk efter danske normer. Gennem de sidste mange år er han rejst til Danmark for at holde jul sammen med sin familie. Efter at have boet i udlandet i snart 25 år er det essentielt for ham, at julemenuen er helt traditionel. Derfor spiser han fast flæskesteg, and, to slags kartofler og sovs, som bliver afsluttet med risalamande til dessert og naturligvis en mandelgave.

Buketter er også en del af julepynten hos Nicolai. Som resten af hans pynt er denne buket også et overdådigt blikfang med Black Beauty-roser og sorte kallaer, der med deres stramme former får en særlig vildskab med forskelligt grønt og græsser, og hvor diskrete orange blomster nærmest svæver over buketten som et ekstra lag.

Blomsterskulpturer er nok den rette betegnelse for Nicolais dekorationer, der virker som imaginære landskaber eller blomster-planeter skabt på rødlige nellikekugler, der illuderer en vækst med tørrede orkidéer, blade fra flamingoblomster og fyrregrene.
Julen varer længe
Nicolais jul forløber dog over to dage, for hans ekskone er australsk, og sammen har de sønnen Jack på 12 år, som er begavet med dobbelt jul – en dansk den 24. december og en australsk den 25. december om morgenen.
– Typisk kommer vi til Danmark en uges tid før juleaften, så vi lige kan nå at komme ind i julerytmen. Min søn, Jack, synes stadigvæk, at det er helt fantastisk at holde juleaften hos mine forældre i Dragør, og det kan jeg kun være enig med ham i. Det er min mor, der dækker bordet, som hun altid dekorerer så smukt, for hun har også haft en blomsterbutik.
– Til gengæld dækker jeg så bordet første juledag, som jeg inviterer til i min lejlighed i Store Kongensgade i København, fortæller Nicolai.

I den lyse stue skaber pejsen et hyggeligt og julet element sammen med adventskransen, hvor de store blomsterkugler både giver et imponerende indtryk og skaber en fin reference til indbegrebet af julen – nemlig julekugler. Disse er lavet af nelliker, der nærmest er boltet sammen som en ring af forskelligt farvede kugler. For at skabe kontrastfuldt liv og kompleksitet i dekorationen har Nicolai tilført detaljer som røde blade, bær og blomster.