© Schulstad

Guide: Lad tidens tendenser præge både ingredienser og opdækning til dette års julefrokost

Inspirationen til årets julefrokostbord skal findes blandt det lette, elegante – og vegetariske. Vi guider til borddækning og giver dig opskriften på en vegetarisk version af hønsesalaten.

For nogle er opdækningen af julebordet nærmest hellig. Det skal være, som det plejer: samme dug, samme pynt, samme service. Men er du blandt dem, der godt kan lide at følge tidens trends og variere udseendet fra år til år, vil du opdage, at julebordet anno 2025 gerne skal indeholde en variation af nostalgi, natur og tekstur – foruden en meget velkendt farvepalet.

I år har det organiske indtaget en central rolle inden for borddekoration. Frugter, bær, grangrene, pyntegrønt, kogler og grene pryder dugene og bordene og tillader os at sende en kærkommen tanke til naturen. Og så skaber de naturlige elementer både varme og autenticitet.

Julebordet her er dækket med både blonder, sløjfer, frugt og grønt, rød og grøn – men på en minimalistisk og indbydende måde med det lyse og lette i fokus.

© Schulstad

Servér for eksempel Schulstad Signaturbrød Restaurant Gilleleje Havn, hvis du ønsker en velsmagende og kernerig bund.

© Schulstad

Vegetarisk hønsesalat.

© Schulstad

Vegetarisk hønsesalat

Den klassiske hønsesalat serveres her i en vegetarisk udgave med pastinak – en overraskende god erstatning.

Ingredienser

4 personer

Hønsesalat
200 g pastinak
3 dl eddike
1 dl vand
1 dl sukker
1 spsk. salt
400 g hestebønner
200 g svampe (evt. champignon)
4 spsk. cremefraiche
3 spsk. mayonnaise
1 spsk. citronsaft
1 tsk. dijonsennep

Servering
4 skiver Schulstad Signaturbrød Restaurant Gilleleje Havn
Æble og rugbrødscrumble til topping

Sådan gør du

Hønsesalat

  • Skræl pastinak, og skær den i små, mundrette stykker.
  • Bland eddike, vand, sukker og salt i en gryde, og lad det koge.
  • Tilsæt pastinakstykkerne, og lad dem simre med i 10 min. Tag stykkerne op, og lad dem køle af.
  • Skyl hestebønnerne, og skær svampene i små stykker.
  • Bland cremefraiche, mayonnaise, citronsaft og dijonsennep i en skål, og tilsæt pastinak, hestebønner og svampe.

Servering

  • Servér hønsesalaten på rugbrød med æble og rugbrødscrumble på toppen.