Guide: Her er de 5 mest kendte juletræer

Vi guider dig igennem de 5 mest populære juletræssorter og hjælper dig med at finde netop det juletræ, som passer bedst til dine behov.

Den store juletræsguide

“Højt fra træets grønne top…” Men hvilket træ? Det kan være lidt uoverskueligt at vælge det perfekte juletræ. Skal det være en rødgran? Normannsgran? Hvor længe kan et juletræ holde indendørs? Hvad gør man for, at juletræet ikke taber sine nåle?

Der er mange spørgsmål, man skal forholde sig til, når det kommer til valget af årets juletræ. Vi har derfor lavet en guide til de fem mest populære juletræssorter, så du igen i år kan skabe den perfekte julestemning.

juletræ guide udseende normannsgran
© Getty Image

De 5 mest kendte juletræer:

Nordmansssgran

Når det kommer til valget af juletræer, er nordmannsgranen danskerne foretrukne.

Holdbarhed: Dette juletræ har en længere holdbarhed end andre juletræssorter, og kan pynte i hjemmet allerede fra begyndelsen af december og helt frem til juleaften.

Udseende/tæthed: Nordmannsgranens nåle er blanke og mørkegrønne, og træet som helhed har fyldige skud og en symmetrisk opbygning. Af dets smukke udseende kommer kaldenavnet “Ædelgran”.

Tilgængelighed: Hos de fleste juletræssælgere kan du finde dette juletræ, da det som sagt er danskernes favorit.

Pris: Nordmannsgranens pris varierer selvfølgelig efter størrelse – og der er også forskel på kvaliteten af træerne. Dog er det generelt et dyrere juletræ end eksempelvis den også populære Rødgran.

juletræ guide udseende rødgran grantræ grene
© Getty Image

Rødgran

Indtil nordmannsgranen indtog førstepladsen, var rødgranen faktisk danskernes foretrukne juletræssort. Mange holder også stadig fast i rødgranen, da det har den helt rigtige, karakteristiske duft af juletræ, som vi alle forbinder med juletiden. Videre var det også rødgranen, som H. C. Andersens “Grantræet” omhandlede.

Holdbarhed: Rødgranens holdbarhed er ikke imponerende, og bør først komme ind få dage inden juleaften – med mindre du ikke har noget imod at svinge støvsugeren et par gange inden den store aften.

Udseende/tæthed: Juletræets grene er opadgående og jævnt fordelt, hvilket giver træet en fin tæthed.

Tilgængelighed: Som et af danskernes foretrukne juletræer kan rødgranen selvfølgelig købes ved langt de fleste juletræssælgere.

Pris: Rødgranens popularitet kommer også af dens pris: Generelt er denne juletræssort nemlig billigere end mange andre.

LÆS OGSÅ: Her er opskriften på verdens bedste vaniljekranse.

juletræ guide udseende søvlgran nobilis grene
© Getty Image

Sølvgran / Nobilis

Nobilis skiller sig ud fra andre juletræer, da dens nåle har en sølvgrå nuance – deraf har juletræssorten også navnet “sølvgran”.

Holdbarhed: Nobilis kan sagtens stå i stuen hele december - særligt i en juletræsfod med vand.

Udseende/tæthed: Nobilis har som nordmannsgranen et frodigt udseende, da nålene sidder meget tæt. Videre har den som nævnt et fint sølvgråt skær, som kan give et ekstra pift til juleindretningen.

Tilgængelighed: Nobilis er svær at få til at gro pænt i Danmarks, derfor kan det være svært at finde et flot træ af denne art hos den almindelige juletræssælger.

Pris: Da det er en svær juletræssort at få til at gro flot i Danmark, vil priserne på de flotteste af træerne også være dyre end andre juletræer.

juletræ guide udseende blågran grene
© Getty Image

Blågran

Blågranen har et blåligt skær i nålene, hvilket giver den et specielt udseende, og er ikke et populært juletræ herhjemme. Dog sælges den meget i Tyskland, hvor de særligt tager dem ind i hjemmet i mindre udgaver, som de planter i potter. Dette er også en oplagt idé for dem, som har få kvadratmeter at gøre godt med.

Holdbarhed: Blågranens holdbarhed er ikke den bedste, og derfor er den mest egnet til dem, som kun har juletræet indenfor lige op til og efter juleaften.

Udseende/tæthed: Blågranen skiller sig ud med sit blålige skær, og kan derfor parres med julepynt i anderledes farver, end hvad man traditionelt ville vælge til sit juletræ. Videre har det en smuk pyramideform.

Tilgængelighed: Da blågranen er et mere utraditionelt juletræ, så det er ikke sikkert, at din lokale juletræssælger ligger inde med det – men det er klart til at finde rundt omkring i landet.

Pris: Prisen varierer efter kvalitet og størrelse, da blågranen særligt er populær i en mindre udgave.

juletræ guide udseende omorika
© Getty Image

Omorika

Omorika kaldes også “serbisk søjlegran” grundet dets oprindelse. Videre er denne juletræssort beslægtet med den førnævnte rødgran.

Holdbarhed: Som rødgranen har omorika ikke så lang holdbarhed, og er bedst egnet til at komme ind i stuen før dage inden juleaften.

Udseende/tæthed: Omorika-juletræet kendes ved dets lange, slanke form med opadgående grene.

Tilgængelighed: Juletræet sælges desværre sjældent hos juletræssælgere.

Pris: Prisen er til gengæld overkommelig, og ligger ofte i samme prisleje som rødgranen.

Sådan mindsker du tabet af juletræets nåle:

  1. Du må helst ikke tage juletræet med ind i stuen, lige efter du har købt det. Dette gælder særligt, hvis du selv har fældet det – træet skal nemlig have lidt tid til at vende sig til de nye forhold.
  2. Da juletræer taber nålene hvis det tørrer ud, er det vigtigt, at det står fugtigt, koldt og i læ inden det tages ind i stuen.
  3. Du kan også sætte juletræet i en spand med vand. Først skal du skære 1-2 cm. af bunden, så træet kan suge vandet til sig. Hold spanden fyldt med vand.
  4. Når træet er kommet ind i stuen skal det så vidt muligt ikke stilles for tæt op af brændeovne eller radiatorer, da dette udtørrer træet og kan medføre tab af nåle.
  5. Du kan yderligere købe en juletræsfod med vandbeholder – dette holder træet i live i længere tid. Vær dog opmærksom på, at beholderen skal genfyldes jævnligt, da store juletræer er tørstige.