Rikke Rasmussen og datter
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se ejeren af Moshi Moshi Minds hjem, når det er pyntet op til jul

Lidt, men særligt, lyder julemantraen fra Rikke Rasmussen, der sætter minder og hverdagsskatte i scene for at fejre højtiden.

Julebord i enkel stil

Julebordet er helt enkelt dækket, mest med arvestykker og pynt, som til daglig virker andre steder i lejligheden. Lampen over bordet er fra Alexandra Raben, stolene omkring bordet er loppefund, og dugen er et stort hørlagen fra Merci i Paris. I krystalvasen, som er et arvestykke fra Rikkes forældre, er der en bomuldsgren fra Blooming på Øster Farimagsgade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Traditioner og minder danner rammen om julen

I Rikke Rasmussens barndom var julen en helt særlig tid, hvor en masse familiemedlemmer var samlet; mostre og onkler, kusiner og fætre og mindst et par tilhørende hunde. Der var fuldt hus, alle var velkomne, og med tiden blev Rikkes families hjem årets samlingspunkt, hvor hendes veninder elskede at komme, efter at deres egen juleaften var slut.

Og det er en del af alle de skønne og dejlige minder, der år efter år er med til bords i form af arvestykker som glas og karafler fra forældrene og knive med benskafter, som Rikkes far selv lavede.

Det giver Rikke en følelse af, at forældrene stadig er med til bords, selvom begge er gået bort, og savn går hånd i hånd med de gode minder om den faste og trygge ramme omkring julen, som forældrene skabte.

– For en stund er julen nu blevet en voksen begivenhed – tempoet og forventningerne er trukket ud af programmet, og vi samles og nyder juledagene, vel vidende at det hele nok starter forfra igen en dag, når der kommer børnebørn.

Borddækning med enkel julepynt

En ørkenrose fra Tunesien fra Rikkes søn Gilbert og lidt forskellige nødder er sirligt lagt på det kitfarvede hør, et lagen fra Merci i Paris. Glassene på røgfarvet fod er et loppefund, og krystalglassene er fra Rikkes forældres bryllup.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Borddækningen i enkel stil til jul

Gavebånd fra tidligere års gaver er brugt til at binde om servietterne på tallerkenerne, der er fra Duedahl Keramik på Bornholm. Benskafterne på knivene har Rikkes far lavet i hånden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hver genstand har en særlig betydning

Så gamle traditioner bliver holdt i hævd, samtidig med at der skal være plads til, at der kommer nye til, som eksempelvis julens stads og pynt. Det har Rikke reduceret til et minimum af de fine ting fra forældrene samt nogle få af hendes egne skatte, der har stor betydning for hende.

Som keramiktallerkenerne fra sommerens ture til Bornholm, sten fundet på gåture og en ørkenrose fra Rikkes søn, som han tog med hjem til hende fra en rejse til Tunesien. Disse ting har fast plads i lejligheden til daglig og kommer altså også på julens bord.

Julebord i lyse farver

På bordet står hvide lysestager fra Jean Roger/Helle Thygesen med hvide lys i og en samling af de småting, der er særlige for Rikke som Tro, Håb og Kærlighed skåret i oliventræ af Andrea Brugi og sten fra strandture, Rikke har gået med sin mand, mikset med lidt gran, kanel, nødder, stjerneanis og nelliker, som dufter af jul.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et fast juletræ

Familiens juletræ er det samme hvert år; det står i en stor potte i gården året rundt og bliver taget op i lejligheden et par dage inden juleaften. Her bliver det pyntet helt enkelt, for Rikke så i virkeligheden helst, at det slet ikke var pyntet, men det synes hendes voksne børn alligevel er for meget af det gode, så deres hjemmelavede dekorationer og lys pryder træet hvert år.

– Det dejligste ved vores træ er, at det ikke lider samme skæbne som de fleste andre juletræer, siger Rikke. Ellers er det mest julede, Rikke har, i hendes vindueskarm, hvor en ældre Kähler-vase står med grønt og gran i sammen med enkle træer, huse, svampe, en gris og en af datterens hjemmelavede engle, som fuldender juletableauet år efter år.

Julekonfekt og gløgg

Mexikansk skål fra Marie Worsaae med karamelfudge i og keramikglas fra Astier de Villatte i Paris med hvid gløgg på et gammelt spejl.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Kählervase i brune nuancer

I vindueskarmen står en ældre Kähler-vase og en af Mollys juleengle, resten er julepynt i træ, bl.a. fra Andrea Brugi og The Oak Men.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En simpel tilgang til julen

Julen i Rikkes univers er lige så enkel, som hun bor resten af året: kun med det mest nødvendige og særligt udvalgte ting.

Når Rikke skal beskrive, hvad julen betyder for hende, tyer hun til digtet Treet af en af hendes yndlingsforfattere, Øystein Hauge: Kva eg ønsker meg/under juletreet/Aller mest ønsker eg meg/sjølve treet og skogen og lufta/havet og elvene/i tusenvis av år framover.

Stue i lyse farver og simpel indretning

Juletræet fra gården er på kort visit oppe i lejligheden i december, og det bruges år efter år. I den enkle stue er pynten begrænset til vindueskarmen. Sofaen er fra Normann Copenhagen, sofabordene er to Børge Mogensen-skamler, og de lange gardiner er specielt lavet til lejligheden af Gardinbussen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ