Simpel julekrans til pynt
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kig ind i et 1970'er hus, der emmer af julens magi

Dagen, hvor træet bliver pyntet, er næsten en lige så stor en festdag, som selve juleaften. Hos Lars Wiberg og Emilie Solhof er der ikke regler for årets julepynt, der er en smeltedigel af vintagepynt, havegrønt og guld.

Hus med julepynt

Lars og Emilie i stuen i deres hus. Juletræet er pyntet fra start december, en vigtig familietradition for parret. Der er ovenlys i huset, gulvene er ludbehandlet fyrretræ, og 70’er-lofterne er blevet malet hvide.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julen skal være magisk

Hos Lars Wiberg og Emilie Solhof lægger de mest vægt på, at julen skal være fuld af magi, og i starten af december begynder eventyret med at lytte til julemusik, kigge efter lidt nyt julepynt og forberede pyntning af træet.

Husets indretning, som er en blanding af klassiske møbler, vintagekunst og detaljer fra Østen, trylles for en periode om til familiens jul.

Julepynt spisebord opdækning i kunstnerisk hjem

På en klassisk hvid dug fra H&M Home er der dækket op med en blanding af vaser, skulpturer, lysestager og kæmpekogler samt hulsten. Temaet er de gyldne farver, som er i de tørre grene og i svampeskulpturen i bronze. Hertil er der sat antracitgrå vaser og lysestager og enkle afklippede grønne grene fra haven med røde bær. Tallerkenerne er fra H&M Home ligesom servietterne. Benbestikket er fra Laguiole, og stolene i grå omkring bordet er fra Søstrene Grene.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En sammenbragt familie

Lars har efter et langt liv i modebranchen viet sin tid til at være anlægsgartner, og hjemme kommer hans kreative idéer til udtryk i dørkranse og store grenarrangementer fra egen have over julebordet.

Hans kæreste, Emilie, arbejder som butiksbestyrer hos Store 51 på Østerbro, og sammen bor de i et hus fra 70’erne i Skovshoved, med Lars’ to børn på 12 og 15 år.

– Når man er en sammenbragt familie, følger der vaner og traditioner med fra begge sider, som skal udfordres og matches, og på samme tid skal der være plads til, at nye kommer til, siger Lars.

Bordopdækning til jul

Klyngestagen i smedejern med lys i er fra Erik Bagger, de små lertøjskrus på stilk er vintage, og de antracitgrå vaser med havens grene fra Ilva.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Krans af vintertørre grene som julepynt

I lampen fra Ure Verte over spisebordet har Lars lavet en sprød og vild krans af vintertørre grene fra haven. De er sat omkring en stor metalring, hvorpå Lars har sat lysholdere og antikt russisk julepynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Traditionen om familiens juletræer

Den dag midt i december, hvor træet skal pyntes, er nærmest en lige så stor festdag som selve juleaften. Der plukkes og udvælges pynt til træet fra store kasser med udsmykning, som er samlet gennem mange år, og der besluttes farvetemaer, som alle mener hører netop denne jul til.

Som på selve juleaften laves der middag og hygges med ild i brændeovnen. Alle har tid til hver deres sysler, for ud over det fælles juletræ har børnene også hvert sit træ på deres værelser. På denne dag står tiden nærmest stille.

I de næste uger nydes de færdigt pyntede træer, inden resten af julen går i gang.

Enkel bordopdækning til juleaften eller julefrokost

Kuverten på dette års julebord er med tallerkener fra H&M Home, bestik i ben fra Laguiole samt en hørserviet med en afklippet gren fra haven. Vinglas er fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Opdækning af årets julebord

Det er Lars, der primært står for julebordet, og en del af traditionen er at vende det hele lidt på hovedet hvert år.

– Alle ingredienserne til et godt juleeventyr er til stede, men her er ingen fast rækkefølge, og nuet får ofte lov til at bestemme rytmen, som både rummer det velkendte samt nye og spontane indslag, forklarer han.

Juletræspynt i enkle og simple farver

Størstedelen af julepynten er vintage eller antik med enkelte ting, som parret selv har lavet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Antik julepynt til juletræet

En antik motorcykel og guirlande fra Studio Oliver Gustav.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Forskellige elementer skaber bordets udtryk

På julebordet går kunstværker, skulpturer og vaser med forskellige blomster hånd i hånd.

Selvom han ikke er synderligt vild med de grønne blade og røde bær på bordet, er de i år kommet med, fordi de simpelthen passede til resten. Og sådan er det hele tiden – der opstår altid nyt undervejs.

Spisestue med juletræ og enkel indretning

Huset fra 1970'erne har fuld loftshøjde, hvor nichen er oplagt til juletræet med sin pynt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Moderne indretning med flot vase i keramik

Resten af huset er også inddraget i julen, hvor forskellige tableauer indtages med små grene, mos og levende lys. Det sorte konsolbord er fra 60’erne. På det lave bord er en samling af bøger, lysestager og keramik fra rejser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Brændeovn og kunst

Brændeovnen i huset bliver flittigt brugt over julen. Værket på væggen er af Mogens Andersen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ