
"Taler man med andre om jul, er det helt tydeligt, at vi her i Danmark ikke har sympati for dem, der spiser noget andet end os selv juleaften"
Julen hos Ellen Hillingsø emmer af gammeldags traditioner - og den røde dug bliver brugt hvert evig eneste år.
AfHos Ellen Hillingsø dækkes bordet på samme måde hvert år, og stilen er helt klassisk.
For hun holder af at dyrke traditionerne, som hun opfatter som indbegrebet af hygge og tryghed og som noget, der skaber en ramme om julen.
Hun ser julen som hævet over mode og trends, og derfor følger familiens julemiddag også anvisningerne i Johan Krohns Peters Jul fra 1800-tallet.
– Hvis der skulle komme revolution i Danmark, kunne det sagtens blive over, hvad man spiser juleaften, begynder skuespilleren, foredragsholderen og lydbogsindlæseren Ellen Hillingsø, der har presset en snak om julen ind mellem to møder.
Hun ringer fra sin bil og fortæller, at hun holder i skjul bag en pølsevogn, så vi lige kan nå det.
For modsat hendes hektiske hverdag er julen den tid, hvor der er ro i hendes liv. Det er tiden, hvor hun dyrker familien, fordybelsen, samværet, mørket og stearinlysene, der oplyser det.
Selvom Ellen Hillingsø fortæller, at hun ikke oplever sig selv som en gammeldags type, gælder det ikke stilen på hendes julebord. Det skal faktisk helst være så traditionelt som muligt. Derfor hiver hun hvert år den samme juledug og pynt frem, hvor udtrykket kun ændres lidt, fx med en løber, blomster eller glas.
– Julebordet er på mange måder hævet over mode. Det skal selvfølgelig være kønt at se på, men det vigtigste er, at det understøtter og vækker de følelser, man personligt synes er vigtige ved julen. Det er sandt, at julen er hjerternes fest, så jeg går op i, at vores bord er hyggeligt og festligt, samt at det signalerer tryghed. Derfor er det skønt at tage en dug frem, som jeg har haft i årevis, og pynte den med arvestykker og blomster. Ud over at det er mere bæredygtigt, er det en dyd, som jeg er blevet opdraget med, og som jeg fornemmer er ved at komme tilbage. Efter jul vasker, presser og pakker jeg min dug ind i brunt papir for at lade den ligge i et år og tage den frem for at skabe endnu et enkelt, visuelt smukt bord med samme pynt, siger Ellen Hillingsø.