Julebordet skal ikke styres af trends og mode
– Mit mest eksotiske juleminde er fra en juleaften i Rom, hvor vi var til midnatsgudstjeneste i Peterskirken og spiste spaghetti alle vongole, som er pasta med muslinger, på Campo de' Fiori. Sidste år var vi i Kenya og sad på stranden i Mombasa og drak gin og tonic og spiste alt godt fra havet. Begge oplevelser har været virkelig gode, men jeg foretrækker jul i Danmark, for man mister altså lidt fornemmelsen af mørket og årets slutning, når man er væk, siger hun.
Selvom Ellen Hillingsø fortæller, at hun ikke oplever sig selv som en gammeldags type, gælder det ikke stilen på hendes julebord. Det skal faktisk helst være så traditionelt som muligt. Derfor hiver hun hvert år den samme juledug og pynt frem, hvor udtrykket kun ændres lidt, fx med en løber, blomster eller glas.
– Julebordet er på mange måder hævet over mode. Det skal selvfølgelig være kønt at se på, men det vigtigste er, at det understøtter og vækker de følelser, man personligt synes er vigtige ved julen. Det er sandt, at julen er hjerternes fest, så jeg går op i, at vores bord er hyggeligt og festligt, samt at det signalerer tryghed. Derfor er det skønt at tage en dug frem, som jeg har haft i årevis, og pynte den med arvestykker og blomster. Ud over at det er mere bæredygtigt, er det en dyd, som jeg er blevet opdraget med, og som jeg fornemmer er ved at komme tilbage. Efter jul vasker, presser og pakker jeg min dug ind i brunt papir for at lade den ligge i et år og tage den frem for at skabe endnu et enkelt, visuelt smukt bord med samme pynt, siger Ellen Hillingsø.