Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se chefredaktørens julebord, der emmer af juletraditioner og personlighed

BO BEDREs chefredaktør Erik Rimmer slår dørene op og viser sit julebord, der er dækket med både engle og ukrudt.

Med en engel til bords

Få et sjældent kig ind i Bo Bedres nyeste magasin, der er på gaden nu, når Bo Bedres chefredaktør, Erik Rimmer, viser sit julebord, der er helt enkelt og mikset med design, der har masser af historie.

Visne vækster fra skoven bliver forvandlet og kommer til højbords for at illustrere tidens gang. Og så er en engel budt med som gæst.

Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer

Chefredaktøren i lyserød jakke, skræddersyet af Raf Simons- møbelstof fra Kvadrat. Den røde reol er fra Montana, og den røde vase er fra Holmegaard fyldt med lyserøde bær på grene fra vild vedben.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Jul hos Bo Bedres chefredaktørErik Rimmer

Der er dækket op til fire – en lille julemiddag, hvor indretning og borddækning er holdt i hvidt, stål og grønt. Sidebordet er fra Hermès, og på det står en vase fra Modernista i Prag med juleroser i. Tæppet er fra Ege Carpets, og Erik Rimmer har selv designet det med inspiration fra sand i japanske templer. Gardinerne er fra Kvadrat.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Idéen til julebordet

Når en engel kigger én over skulderen, så må man jo ligesom stramme sig lidt an, ikke?

Idéen til mit julebord opstod en tidlig morgen, hvor jeg og mine hunde, Ruth og Knud, gik forbi Tibirke Kirke og så den lille buttede engel, som vogtede en grav på kirkegården, og jeg kom til at tænke på, hvor mange salmer vi synger til jul, som indeholder engle i verselinjerne.

Lysets engel går med glans og Guds engle sang med fryd derom osv. Vi hænger engle på juletræet – nogle endda i toppen af juletræet i stedet for stjernen – og vi bruger englemotivet som forbindelse til noget højere end os.

Både kristendom, islam og jødedom omtaler engle, så hvorfor ikke virkelig omfavne dem og projektere dem op på væggen? Først troede jeg, at et gammelt lysbilledapparat ville kunne løse problemet, men jeg kunne ikke finde det, og det er besværligt at få lavet dias i dag.

I stedet løste en moderne projektor den billedmæssige udfordring. Og når man som jeg dækker ret så minimalistisk op, er engelbilledet med til at anslå julestemningen. Og så kan man jo selv variere udtrykket med sine yndlingsbilleder fra julen sidste år, nisser eller juletræer.

Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer

De afblomstrede grene af løgkarse er fundet i skoven, men de kan fx også findes omkring Kastellet i København. De har fået lidt sølvspray og er stukket i små lerblokke med stanniol omkring. Karaflen med en lille stilk mynte i vandet er af Tom Nybroe for Holmegaard. Lysestagerne er forskellige – bl.a. fra Georg Jensen og Luceplan.

© Birgtta Wolfgang Bjørnvad
Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer

Det hvide bord reflekterer lyset fra stearinlysene sammen med sølvgrenene og en kande af Henning Koppel for Georg Jensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De danske juleaftener er noget særligt

Hvert andet år holder min lille familie jul med gode venner og deres søn – de andre år rejser vi tit.

Vi har holdt jul i Rom, Sydfrankrig og Sydsverige, men de danske juleaftener er nu noget særligt. Jeg holder af at finde ting i naturen, som umiddelbart ikke er til nogen nytte. Om foråret er løgkarse en af de dejligt smagende vækster, som jeg plukker i skoven.

Den smager, som navnet antyder, og når den smider bladene, står de tørre stængler tilbage. De ligner skulpturelle grenfingre, der rækker op mod himlen. Lidt sølvspray senere, og de bliver beviser på et liv, som begyndte om foråret og endte til højbords. Som det hedder i den jødiske Talmud: Hvert eneste græsstrå har sin egen engel, der bøjer sig over det og hvisker: Gro, gro.

Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer

Glassene er designet i forskellige årtier. Champagneskål og vandglas er fra den eksklusive Regina-serie fra Holmegaard. De grønne hvidvinsglas er gamle Holmegaard og hedder Oreste. De blev produceret fra 1915 til 1962. Rødvinsglasset er Essence af Alfredo Häberli for Iittala, og likørglasset er et gammelt Holme- gaard-glas fundet antikt. Tallerkenerne er Hank af Erik Magnussen – oprinde- ligt designet til Storebæltsfærgernes 1. klasse – og bestikket er Bernadotte fra Georg Jensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En traditionel julemenu

Julemenuen hjemme hos mig er traditionel med både and og flæskesteg, men det skal være et langt, langsomt måltid. Så når gæsterne kommer, drikker vi champagne og får en lille haps. I de gode år kaviar og blinis, men i år måske løjrom og blinis.

Stegen serveres med brun sovs, to slags kartofler og et krav for selskabets jyske medlemmer: Taffel-chips. Det er ren nostalgi for flere af middagens gæster, og de skal varmes på radiatoren – hvordan vi så gør det i en lejlighed med gulvvarme og to frække Jack Russell-terriere, er en udfordring ...

Efter risalamanden er det skønt at trække udenfor for at få lidt luft og skåle. Og måske tænke på forfatteren Carrie Latets ord: Har du nogensinde mærket en engels åndedrag i den stille vind? En tåre i regnen? Hørt en hvisken i bladenes raslen? Eller blevet kysset af et ensomt snefnug? Naturen er en engels yndlingsgemmested.

Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer

Juleroser byder hver gæst velkommen, men der er ingen bordkort. Derimod har hver gæst sin egen servietring med savannens vilde dyr. En er løve, en anden næsehorn, og det giver i reglen ikke problemer, hvis den, der får flodhesten, er en af de slanke gæster omkring bordet. Servietringene er fundet i Cape Town i Sydafrika.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Jul hos Bo Bedres chefredaktør Erik Rimmer
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

LÆS OGSÅ