© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kom med ind i landets mest beundrede biograf, der pyntes op til jul på lige fod med ejernes hjem

Rammerne for den perfekte julehygge er helt i top - både i privaten og i biografen.

Fra boligen og biografen et hjerteligt velkommen

Når parret bag landets mest beundrede biograf pynter op til jul, er det ikke kun til glæde for dem selv og deres kære. Også i MovieHouse i Tuborg Havn skaber kunst, ægte tæpper og glitrende julepynt varme og en stemningsfuld atmosfære omkring julens hyggelige samvær.

I den åbne pejs lyser en klynge af bloklys op og spreder et gyldent lys i stuen, hvorfra der er kig til Poul Kjærholm-bordet i spisestuen. Syver-stolene fra Arne Jacobsen har familien haft i mange år, og det samme gælder PH-lampen over bordet. Naturlig pynt pryder både pejs og døråbning, og på bagvæggen hænger kunst fra Galleri Bo Bjerggaard. Det ægte tæppe er fundet i udlandet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vindueskarmene i stuen er fyldt med overdådige sølvkugler fra Studio Oliver Gustav. Tatjana er iført sort kjole med pailletter fra Dolce&Gabbana.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En kuvertopdækning, som Tatjana kan lide det. Antikke Gorm den Gamle-glas fundet gennem årene, arvet sølvbestik, en dækketallerken i sølv nederst, så en musselmalet fra Royal Copenhagen og en Arje Griegst-tallerken øverst. På toppen en stofserviet med gammelrosa grosgrainbånd bundet om. Køligt og afbalanceret med kontrast til den mere livlige midte af bordet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I spisestuen hænger et stort farverigt Tal R-maleri sammen med interiør af klassiske danske møbelarkitekter som Poul Kjærholm, Arne Jacobsen og Poul Henningsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kærligheden for film ligger i blodet

Med en far, der var filmproducent, og en stedmor, der var kostumier, har film altid været en stor del af Tatjana Obels liv. Som ung mødte hun derudover sin mand, Michael Obel, som også var i filmbranchen, og så kunne filmeventyret fortsætte. Parret har igennem tiden selv produceret op mod 40 film og haft egne biografer i Danmark i snart 20 år. De lever og ånder for film, og for tre år siden åbnede de deres første MovieHouse, hvor alt ser ud, præcis som de ønsker det.

– Biografen er et af mine absolutte yndlingsrum, hvor friheden til at dykke ind i kendte og ukendte verdener, alene og sammen med andre, er uendelig. Hvor man kan grine, græde og nyde den store palet af følelser, som livet byder på. Derfor er det rigtig vigtigt for mig, at det også er rart at være her, siger Tatjana.

Julepynt fra den årlige og altid overraskende smukke julestue hos Studio Oliver Gustav i hans atelier på Østerbro.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Der er mange traditioner i familien omkring julen, bl.a. samværet og musikken ved flyglet, som parret har fra Michaels familie. De små dekorationer i potter er fra De fire årstider.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Juleglæden deles med alle

MovieHouse ligger i Tuborg Havn på toppen af Experimentarium og har fem sale og en stor loungecafé med udsigt over Øresund.

– Vi har gjort os meget umage med at indrette biografen, så den giver gæsterne de optimale betingelser for at nyde film i fællesskab. Det har været et fantastisk privilegie og noget af en udfordring at skulle fyre fantasien og den personlige smag af for fuld udblæsning – at opfinde en ny standard, der gør biografoplevelsen ekstra succesfuld med god service og samvær i højere grad end det, vi normalt forbinder med det at gå i biografen. Vi holder af tanken om, at MovieHouse er en slags forsamlingshus, fortæller parret.

Alle biografens sale er indrettet med traditionelle røde, bløde velourlænestole, der har et lille lampebord mellem alle stole, samt plaider og puder. Der er ikke taget udgangspunkt i et koncept eller tema, men alene i unikke ting med god komfort, som parret selv værdsætter og holder af. Sofaer, læderstole, borde, belysning og de ægte tæpper er håndplukket på antikke markeder i Provence, Italien eller Mellemøsten. I flere tilfælde har de selv designet og produceret. Det gælder eksempelvis lysekroner, borde, lamper og bardiske, og Tatjana har selv stået for valget af farver, møbler og tilbehør ned til de mindste detaljer. Intet er tilfældigt, og slet ikke julen, som bliver smukt præsenteret i biografen, næsten som i det private hjem.

– Jeg ønsker at dele min egen glæde ved julen med andre, fortæller Tatjana, der pynter forskelligt op fra år til år, men alligevel er trofast over for de smukke sager fra Studio Oliver Gustav, Griegst og Leif Sigersen.

De store sølvkugler er fra Studio Oliver Gustav, blomsterne er fra Tatjanas favoritblomsterbutik, Blooming, på Strandvejen i Hellerup, og møblerne har parret selv produceret. Pendlen er en PH fra Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De snoede lys er fra De fire årstider, bestik og glas er fra Ikea, tallerkener og skåle er fra 101 Cph.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hvid gløgg i vinglas, sirligt glitrende julepynt fra Studio Oliver Gustav og friske vintergrene med orange bær på stofservietter er med til at skabe biografens julebord.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Loungeområdet i biografen er råt, men hyggeligt og hjemligt på en gang. Velour, læder, flet, træ og ægte tæpper er mikset med skiftende kunstudstillinger – her fra Galleri Bo Bjerggaard med Per Kirkeby-litografier. Juletræet har fået en masse elektriske lys og pynt og er omringet af stearinlys, som luner og hygger. De store bloklys i pejsen er fra Ikea. Møblerne er delvist fundet i udlandet og delvist produceret selv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julepynten i privaten får sit eget twist

Kunst spiller også en rolle i julen, da parret er meget kunstinteresseret og har skiftende kunstnere præsenteret på væggene i biografen. Idéen er, at man kan nyde en tur i biografen med både film, mad og kunst sammen med en, man holder af, eller med hele familien. Man kan også booke en hel sal eller invitere til et julearrangement.

I privaten er stilen langt hen ad vejen den samme som i biografen, men så alligevel med et tvist. I stuerne kan man nemlig finde fine, gamle nisser, som har været i familiens eje i årevis, og dertilhørende traditioner, som er forbeholdt familiens egen jul. Det er tydeligt, at Tatjana holder af at omgive sig med skønhed, også til jul. Overalt i huset er der pyntet op med glitrende grene, store sølvkugler, gammel glaspynt og skåle med konfekt og nødder. Farvevalget er ikke et bestemt, men snarere en kombination af forskellige yndlingsting, der på fin vis og tilfældigt matcher i deres alsidighed. Imellem kunst, lys og glitrende julepynt samles den nære familie hver jul traditionen tro og synger julesalmer og nyder de fredelige juledage, inden biografen igen kalder.

Før filmen bydes der på drinks og snacks i de bløde møbler produceret af parret selv. Fra loungeområdet er der vid udsigt over området og Øresund.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tatjana i en kjole fra Vita Kin inspicerer bordet, inden gæsterne ankommer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad