Køkkenø i stål
© @matilde_and / Matilde Bromann Andersen

Stålet er rejst fra industrikøkkenet ind i de private: Her er for og imod det populære materiale

Stål er smukt! Og måske er det derfor, at det er blevet et populært materialevalg, når køkkenet skal renoveres. Men inden du selv får installeret et stålkøkken derhjemme, så tag et nærmere kig, når eksperten kridter banen op i for og imod.

Måske har stålet ikke udkonkurreret træet helt ... Endnu.

Men scroller du gennem Instagram, hvor det vrimler med smukke hjem og renoveringsprojekter, er der ingen tvivl om, at køkkenerne i stål vinder mere og mere frem – og det tyder altså på, at stålet helt klart har potentiale som hård konkurrent til de materialer, der ellers længe har domineret køkkenerne.

Og netop den observation er Arkitekt maa og Master i Bygningskultur hos køkkenfirmaet Kvänum, Dorthe Theilade, enig i.

– Vi oplever, at interessen for stålfronter til køkkenet er steget så meget, at vi fornylig har lanceret dem som en del af vores sortiment, fortæller Dorthe Theilade til Bobedre.dk.

Industrielt, råt og eksklusivt

Med dets metalliske klang bidrager stålet med et råt, koldt og industrielt udtryk til rummet, samtidig med at det emmer af luksus og elegance.

Stålkøkkenerne findes både med de klassiske, kantede hjørner, men vi ser dem også i versioner med rundede hjørner, der giver materialet et blødere udtryk – og som samtidig også sætter flueben ved en af 2023s største køkkentendenser.

Se de smukke eksempler på køkkener i stål herunder – og få Dorthe Theilades overvejelser i forhold til fordele og ulemper ved stålkøkkener.

Eksperten guider: Disse fordele og ulemper er der ved stålkøkkener

Udover den åbenlyse fordel, at et køkken i stål er utrolig smukt, så er der ifølge Dorthe Theilade en række fordele og ulemper ved det kolde materiale, som er gode at have med i overvejelserne, inden du selv får installeret et stålkøkken i hjemmets hjerte.

Ulemper ved stålet

  • Fedtfingre ses meget tydeligt på stålet, og det kræver derfor en del arbejde for at holde fronterne pæne. Dog kan man, ved at polere stålet fire gange årligt med et olieholdigt plejemiddel, lægge en beskyttende hinde på overfladen.
  • Er stålet ikke i høj kvalitet, kan stålet med tiden slippe pladen, som det er limet fast på, og der kan derfor med tiden opstå buler.
  • Stålbordplader får hurtigt ridser. Dog kan det poleres hos producenten, så ridserne ikke fremstår ligeså tydeligt.
  • Misfarvning af overfladen kan opstå, hvis overfladen er fugtig, og materialer med jernindhold (grus, smuds, ståluld) får lov til at ligge derpå.

Fordele ved stålet

  • Stål er et materiale, der med sit patina kun bliver smukkere med tiden.
  • Stål er et hygiejnisk materiale, som er nemt at gøre rent.
  • Stål er slidstærkt og et meget holdbart materiale, som sikrer, at du kan have køkkenet i mange år.
  • Stål kan svejses sammen, og du kan derfor ligegyldigt, hvor lang en bordplade du skal have, få en ensartet og glat overflade.
  • Stålproduktionen kræver meget energi, men klimabelastningen opvejes til dels af, at stålet har en lang levetid og kan smeltes om.